Molio bih nekog upućenog da mi da odgovor na pitanje :
Da li se posle povratka testosterona u normalne granice ( a posle njegovih ekstremno velikih vrednosti ) spermatogeneza pokreće sama ili je za to potrebno dodati testosteron da bi se stimulisala spermatogeneza ?
Drugim rečima znam da je vrednost testosterona u mom slučaju jednom bila jako visoka i da sam dospeo u oligospermiju a potom je vrednost testosterona pala u granice normale ( sredina referentne vrednosti ) i da sada imam azospermiju. Da li bih zbog toga morao da primim testosteron da bih stimulisao spermatogenezu koja je prekinuta zbog visokog testosterona. Pri tome ne znam šta se desilo i na koji način je došlo do ovih vrednosti testosterona ( pretpostavljam da sam ga uzeo preko hrane - mesa jer nikada nisam koristio nikakve dopinge ).
Znam da vrednosti na granici mogu da smanje spermatogenezu i čitao sam da vrednosti iznad normale mogu da prekinu spermatogenezu ali nigde nisam mogao naći podatak da li se spermatogeneza uspostavlja nakon vraćanja testosterona u granice normale ili je da bi se pokrenula spermatogeneza potrebno dodati testosteron.
Da napomenem da su mi ostale vrednosti polnih hormona u granicama normale osim prolaktina koji je konstantno uvećan za oko 200-300 od gornje referentne vrednosti.
Hvala na svakom odgovoru !
Testosteron - spermogram
Testosteron - spermogram
Zdravlje je najveće bogatstvo !