rizicna trudnoca?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Korisnikov avatar
milanina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 9:52 pm

rizicna trudnoca?

Post od milanina »

Moja sestra ima 28 godina i u 21. nedelji je trudnoce. Od pocetka su joj konstatovali da ima kontrakcije i dr. u DZ joj je prepisala ginipral. Medjutim prekjuce je bila na pregledu gde joj je dr iz Fronta konstatova skracenje grlica 0,5 i prepisao joj da uzima utrogestan po dve vaginalete uvece, takodje joj je savetovao da prekine uzimanje giniprala jer je zabranjn u EU i da nema neko vece dejstvo na smirivanje kontrakcija. Zanima me vase misljenje. Pre ove trudnoce nije imala pobacaja ni spontanih ni namernih.
sunflowersuncokret
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 6:36 pm

Post od sunflowersuncokret »

nisam imala problem kontrakcija, vec preteci pobacaj i odvajanje placente u 12.nedelji
prepisan mi je partusisten koji sluzi da opusti misice materice i smanji kontrakcije.
sada sam u 26.nedelji, a partusisten ( tokolitik ) pijem do pred kraj trudnoce
pronasao sam dijagnozu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 7:07 am

Post od pronasao sam dijagnozu »

ja sam imala rizicnu prvu trudnocu... veoma rano u trudnoci sam se pocela otvarati.. pa sam negde u 4-tom mesecu imala serklaz ( ili podvezivanje)... nakon toga sam morala mirovati.. pila sam pre-par i diazepam i jos neke tablete ne mogu se setiti sad ( bilo je pre 10 godina)... 3 puta sam imala jake kontrakcije pa sam ostajala u bolnici i imala neke infuzije koje su trajale od 24-48 sati...moj savjet bi bio da se cuva i da se sto manje krece ( moj slucaj je bio samo u wc u toku 24 sata a ostatak vremena u krevet)..ako i dalje ima nekih problema neka se javi lekaru. sve najbolje
majamark
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 09, 2007 3:22 pm

Post od majamark »

Ja pijem partusisten od 16. nedelje,sada sam u 30.I on ima slicno dejstvo kao ginipral i znam masu trudnica koje piju isti.Nazalost,jos nismo u EU.
Na tvojoj sestri je da odluci koga ce da poslusa,eventualno da cuje misljenje i treceg dr-a,pa i cetvrtog,sto da ne?
Korisnikov avatar
milanina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 9:52 pm

Post od milanina »

Devojke hvala vam na odgovorima, ali ja bi volela da cujem misljenje nekog od lekara.

Ajde lekari javite se!
vedo
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 2:52 pm

Post od vedo »

Ja nisam imala problema sa kontrakcijama, mada koliko znam da je Utrogestan za prvo tromesecje trudnoce, a kasnije su davali ginipral zenama koje su imale problema sa tim. Ukoliko je moguce nek potrazi savet kod jos nekog lekara, mozda cak i privatno, u nasim drzavnim instituacijama doktori poprilicno nonsalantno daju savete.
Puno Pozdrava.
Odgovori