Nisam valjda jedina.

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
LENA13
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 19, 2006 2:31 pm

Nisam valjda jedina.

Post od LENA13 »

Pozdrav svima na sajtu! Poslednja tri meseca sam bila jako bolesna. Lutala sam od doktora do doktora, niko nije mogao nista da pronadje, da bih sad na kraju dobila dijagnozu Takayasu arteritis. To su utvrdili doktori sa KBC Dedinje. S obzirom da sam se informisala putem interneta o toj bolesti, posto niko nije znao nista konkretno da kaze, saznala sam da godisnje u svetu se jave 2-3 takva slucajeva.
Pa se sad pitam, da li sam jedina osoba u Srbiji ili ima jos neko. Ako ima volela bih da mi se javi, da razmenimo misljenja.
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Jedna ste od retkih, u svakom slučaju. Verovatnoća da se neko na ovom forumu pojavi, a da ima tu bolest je bliska nuli (mada nikad ne reci nikad).
Godišnje 2-3 slučaja u svetu mi deluje mnogo malo, gde ste našli taj podatak?
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
LENA13
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 19, 2006 2:31 pm

Za Filipa

Post od LENA13 »

Sto se lekara tice, prosla sam sve. Trenutno pijem neke lekove, ali sad se dobro osecam. Kazu mozda je bilo akutno zapaljenje. Filipe, interesuje me kako da se ponasam. Kazu ne smem na sunce, ne sme da mi bude hladno za ruke i noge. Da li ti znas da mi kazes?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Takayasu arteritis ("pulsess disease", bolest odsustva pulsa) je zaista redak, ali ne toliko kako ste rekli. Postoji srodna bolest, TEMPORALNI ARTERITIS, ili "arteritis gigantskih celija" koji je slican i cesci. Takayasu zahvata aortu, Temporalni arteritis samo slepoocnu arteriju. Prvi se dijagnostikuje angiografijom, drugi arterijskom biopsijom. Prvi nije osetljiv na lecenje steroidima, drugi se dobro kontrolise steroidnom terapijom. Takayasu arteritis se leci i hirurski.

Sunce direktno ne bi trebalo da bude problem - jer etioloski nije vezano za pojavu ove bolesti.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
ljiljanaantonijevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2005 12:04 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ljiljanaantonijevic »

Da li moze neko da mi se javi ko zna vise o temporalnom artritisu, jer je takva dijagnoza postavljena mojoj majci.
Odgovori