Pozdrav svima na sajtu! Poslednja tri meseca sam bila jako bolesna. Lutala sam od doktora do doktora, niko nije mogao nista da pronadje, da bih sad na kraju dobila dijagnozu Takayasu arteritis. To su utvrdili doktori sa KBC Dedinje. S obzirom da sam se informisala putem interneta o toj bolesti, posto niko nije znao nista konkretno da kaze, saznala sam da godisnje u svetu se jave 2-3 takva slucajeva.
Pa se sad pitam, da li sam jedina osoba u Srbiji ili ima jos neko. Ako ima volela bih da mi se javi, da razmenimo misljenja.
Nisam valjda jedina.
Za Filipa
Sto se lekara tice, prosla sam sve. Trenutno pijem neke lekove, ali sad se dobro osecam. Kazu mozda je bilo akutno zapaljenje. Filipe, interesuje me kako da se ponasam. Kazu ne smem na sunce, ne sme da mi bude hladno za ruke i noge. Da li ti znas da mi kazes?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Takayasu arteritis ("pulsess disease", bolest odsustva pulsa) je zaista redak, ali ne toliko kako ste rekli. Postoji srodna bolest, TEMPORALNI ARTERITIS, ili "arteritis gigantskih celija" koji je slican i cesci. Takayasu zahvata aortu, Temporalni arteritis samo slepoocnu arteriju. Prvi se dijagnostikuje angiografijom, drugi arterijskom biopsijom. Prvi nije osetljiv na lecenje steroidima, drugi se dobro kontrolise steroidnom terapijom. Takayasu arteritis se leci i hirurski.
Sunce direktno ne bi trebalo da bude problem - jer etioloski nije vezano za pojavu ove bolesti.
Sunce direktno ne bi trebalo da bude problem - jer etioloski nije vezano za pojavu ove bolesti.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Feb 22, 2005 12:04 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5