STITNA ZLEZDA

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
rada123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 04, 2008 4:10 pm

STITNA ZLEZDA

Post od rada123 »

obracam vam se i nadam se da ce te mi pomoci.Oslabila sam preko 20 kila imam probleme znojim se dlanovi mi se znoje tesko disem,i imam jako lupanje u u grlu i smeta mi.Lezala sam u bolnici i tamo su mi vadili hormone stitene zlezde i nalazi su:
FT4 22,37 I TPO 12,05 I TSH 1.59
Radila sam EHG i rekli mi da imam prirasline oko srca. saljem vam neke dijagnoze sto ja imam a to su: HTA,SUAP,CMP,EF62,HLP, dali mozete da mi odgovorite sta znace te dijagnoze i nesto o ztitnoj zlezdi. i kakve lekove da pijem i sta mi preporucujete. imam 52godina.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

HTA = Hypertensio arterialis = Visok arterijski krvni pritisak

SUAP - da nije mozda SOAS? = Stenosis ostia arteriosi sinistri - = suzenje aortne valvule, sum na srco zbog suzenog "olaska" u aortu

CMP = cardiomiopathia = oboljenje srcanog misica gde on postaje slabiji i nefunkcionalan, najcesce usled hipertenzije

EF62 = Ejekciona frakcija je 62%, to je ultrazvucna mera koja govori koliki procenat krvi koji primi u sebe leva komora izbaci iz sebe tokom sistole. Normalno je to 65% plus/minus 5, sto znaci da je Vasa srcana "pumpa" dobra.

HLP - hiper lipo proteinemija - povisen nivo lipoproteina, odnosno masnoca u krvi (holesterola ili triglicerida).

O lecenju bolesne stitne zlezde - drzite se svog lekara, ako imate hipertireoziu, ona se mora leciti.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
kinski
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 29, 2008 10:37 am

uvecana stitna zlezda

Post od kinski »

Molim Vas za misljenje:
Na poslednjem pregledu mom sinu (27 g) je utvrdjena sledeca dijagnoza: Struma diffuza gl. Thyroideae gr.II
Sitatsta zlezda uvecana u celini. Ml: oko 27 mm, obostrano, difuzno nehomogene strukture, obostrano nekoliko limf.nodusa verovatno sekundarno zahvaceni.

Laboratorijski nalazi su pokazali sledece:
- koncentracija TSH - ispod 0.15
- koncentracija FT3 - 14.8
- koncentracija slobodnog tiroksina FT4 - 58.9

Terapija koju je lekar pripisao sastoji se iz:
Tiastat 20 mg
Propanolol 40 mg

Mozete li iz gore navedenog da date ocenu o dijagnozi i prepisanoj terapiji?
Unapred puno hvala!
Odgovori