displasija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
GORDANAG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 14, 2008 10:12 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

displasija

Post od GORDANAG »

pozdrav svima.danas sam radila koposkopiju i rekl su mi da imam displasiju pa me interesuje sta je to,ako neko zna da mi pojasni.hvala unapred
mika43
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Nov 15, 2007 1:01 pm

Post od mika43 »

Displazija je stanje u kojem se epitelne ćelije grlića materice svojom veličinom i izgledom, te sazrevanjem razlikuju od normalnih epitelnih ćelija tog područja,
Naime, displastične ćelije mogu
biti više ili manje promenjene, pa se tako razlikuju tri nivoa displazije:blaga, umerena i teška. Često se kao sinonimi koriste i termin CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija), pri čemu u zavisnosti o debljini zahvaćenog epitela postoji CIN I (blaga displazija), CIN II (umerena displazija) i CIN III (teška displazija odnosno CIS tj. carcinoma in situ).

Lečenje savremenim metodama

Lečenje blagih atipičnih promena (displazija) na sluzokoži grlića materice je danas veoma uspešno zahvaljujući primeni savremenih, »elegantnih« zahvata. Oni podrazumevaju uklanjanje oštećenog tkiva (ablacije) i zaustavljanje daljeg napredovanja bolesti. Neki od njih su :
krioterapija – smrzavanje polja zahvaćenog promenama (uz prethodno uzet isečak),
termokauterizacija - ciljano termičko uništavanje promena,
laser vaporizacija – moderna laserska metoda,

»loop« ekscizija – primenom specijalne omčice, pod dejstvom slabe struje opseca se oštećeni deo grlića materice bez propratnog krvarenja (pacijentkinja sutradan odlazi kući).

Da li su stigli rezultati papa testa?
Odgovori