acth

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
nenili
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 10, 2008 5:16 pm

acth

Post od nenili »

imam 20 god. i imam probleme sa srcem. Tacnije svaki treci otkucaj nije uredu. Radila sam silne analize i sve je ok osim acth koi iznosi 150, koliko znam gornja granica je 46. Sta Je to i kakvo je to oboljenje? Unapred hvala!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

ACTH je hormon koji izaziva oslobadjanje hormona kore nadbubrezne zlezde.Sto se tice tih simptoma sa srcem ne znam da li mislite na neku aritmiju(ventrikularne ekstrasistole,AV blok??,ali bez ekg-a sve je puko nagadjanje).Nego imate li vi nesto od sledeceg:Gojaznost lica i trupa,masnu kozu lica i akne,hipertenziju,dijabetes,strije,istanjenu kozu,atrofirane misice ili osteporozu??
nenili
Novi član
Novi član

aritmija

Post od nenili »

Da u pitanju je aritmija,neznam tacno kakva radial same kg I jedino sto se pojavljuje je svaki treci otkucaj kao neuredan.Nisam gojazna bas naprotiv imam manjak kilograma (mrsava sam), masna koza ne,akne ne,hiper tenzija neznam sta je tacno, dijabetes ne, strije ne, istanjenu kozu ne, atrofirane misice ne, osteporozu ne. Sve je u naj boljem redu osim tog ACTH hormona I ritma srca.Malo sam uplasena jer neznam sta se tacno dogadja sve analize se vode kao hitne! Molim vas da mi odgovorite sto pre budete mogli! Hvala !!!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Naveo sam simptome Cushingovog sindroma,koji vi kako ste naveli nemate,a kako ne znam obzirom da je ACTH visok.Jel imate vi neke tegobe ili samo povisen taj ACTH??Hipertenzija je visok pritisak,jel imate neke glavobolje ili poremecaj vida i sl??
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

17KS, 17OHKS, VM-Acid, epinefrin i norepinefrin u urinu, UZ nadbubrega, holter-EKG....a posle o tom-potom.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
nenili
Novi član
Novi član

Post od nenili »

evo sta sve imam od nalaza: rendgen pluca OK, uz vrata i stitne zlezde OK, T3 1.88, T4 87.55, ultra-TSH 1.15, kortizol 437.2, acth 150.0. Aritmija srca, svaki treci otkucaj nevalja, i blago ubrzan ritam, TA: 100/70,

A od nalaza koje treba da uradim,kortizol u serumu u 8 i u 16 istog dana, kortizol u urinu, prolaktin, Na,K,Cl,Ca,P u serumu i ct abdomena sa osvrtom na nadbubreznu zlezdu, Ja uopste neznam od cega me lece ili pokusavaju da me lece i da li taj ACTH uopste ima neki uticaj na srce, ja ne osecam nikakve tegobe sem sto se brzo umaram, ali meni nista ne fali, sta to pokusavaju doktori, a internista mi deluje zabrinuto samo zbog srca! Ljudi neznam sta se desava! Hvala svima na pomoci!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Ima i te kako veze! Da uprostim: Taj kortikotropni hormon deluje na lucenje nadbubrega a on je odgovoran i za rad srca i za krvni pritisak i td... duga je to prica i ne bas tako jednostavna.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
nenili
Novi član
Novi član

Post od nenili »

evo i ostalih rezultata: kalcijum 2.41, hloridi 103, fosfor 1.30, kalijum 4.0, natrijum 137, jutarnji kortizol 487.4, prolaktin 509.2, kortizol urin 516, kortizol popodnevni 409,
Uz: bubrezi normalne velicine paremhima bez dilatacije PKS-a. Nadbubrezi se ne vide. jetra pankreas, slezina normalne velicine homogene strukture. Holecista:b.o.
I sta bi od prilike ovo trebalo da znaci?
nenili
Novi član
Novi član

Post od nenili »

Da li cu morati da pijem tablete?
nenili
Novi član
Novi član

Post od nenili »

odgovorite please! Sta bi trebale da znace ove cifre?
nenili
Novi član
Novi član

Post od nenili »

:cry: :cry: :cry: Da li neko odgovara ovde na pitanja? :( :cry: :cry:
nenili
Novi član
Novi član

Post od nenili »

Da li neko odgovara ovde na pitanja? :( :cry: :cry:
nenili
Novi član
Novi član

Post od nenili »

pomozite mi molim vas,citam razne clanke po netu i pocinjem jako da brinem!
Odgovori