MOLIM SEVERUS DA MI ODGOVORI
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 12:18 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
MOLIM SEVERUS DA MI ODGOVORI
Postovani Severus, mojoj mami je u junu prosle godine pronadjen primarni tumor na plucima, prosiren na L3,L4 u sakralnom delu kicme i obe nadbubrezne zlezde. Od tada je proslo nekoliko ciklusa hemioterapije sa nekim prekidima. U donjem delu kicme postoji izraslina jos pre postavljanja dijagnoze. Izraslina je bolna. Mama je nekoliko dana dobro kao da se nista ne desava, a onda dva dana bude lose i sve tako. Kada je fizicki dobro onda je i psihicki jaka i obrnuto. Zakazan joj je konzilijum za desetak dana na koji treba da ponese novi snimak promena na kicmi. Htela sam da pitam mogu li se njoj prepisati zracne terapije konkretno tog dela kicme? Ja pitam to onako laicki? Ona se leci na institutu za plucne bolesti. Ne znam koliko ce se paznje obratiti na kicmu?! Kako jos da joj pomognemo?
Re: MOLIM SEVERUS DA MI ODGOVORI
Da li postoji poboljsanje nakon hemioterapije procenjeno na osnovu CT pluca i Rtg snimaka ili scintigrafije skeleta??MARIJA 06 napisao:Postovani Severus, mojoj mami je u junu prosle godine pronadjen primarni tumor na plucima, prosiren na L3,L4 u sakralnom delu kicme i obe nadbubrezne zlezde. Od tada je proslo nekoliko ciklusa hemioterapije sa nekim prekidima.
Nisam siguran da sam dobro razumeo sta je ta izraslina koja postoji pre postavljanja dijagnoze??Da li je to mozda metastaza koja je probila iz kicme potkozno ili se radi o nekoj drugoj promeni,da li je biopsijom potvrdjena prava priroda te promene??MARIJA 06 napisao: U donjem delu kicme postoji izraslina jos pre postavljanja dijagnoze. Izraslina je bolna. Mama je nekoliko dana dobro kao da se nista ne desava, a onda dva dana bude lose i sve tako. Kada je fizicki dobro onda je i psihicki jaka i obrnuto. Zakazan joj je konzilijum za desetak dana na koji treba da ponese novi snimak promena na kicmi.
Snimci kicmenog stuba su naruceni da bi se procenilo stanje prsljenova zahvacenih metastazom i eventualno potencijalni rizik od patoloske frakture.Obicno se za palijativni tretman kostanih metatstaza primenjuje single-shot radioterapija znaci jedna doza od 5-8Gy na metastazu da bi se ona smanjila,izazvala se fibroza oko nje i time stabilizovao prsljen.Kod pacijenata sa kostanim metastazama se obicno primenjuju i bisfosfonati pre svega bondronat se pokazao najefikasnijim,ali to ce vec odluciti konzilijumMARIJA 06 napisao: Htela sam da pitam mogu li se njoj prepisati zracne terapije konkretno tog dela kicme? Ja pitam to onako laicki? Ona se leci na institutu za plucne bolesti. Ne znam koliko ce se paznje obratiti na kicmu?! Kako jos da joj pomognemo?
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 12:18 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Histopatoloski nalaz uzorka uzetog sa potkozne izrlasline na kicmi nikada nismo videli. Uopste malo informacija dobijamo od doktora. Sta god hoces da pitas samo podigne ruku da te zaustavi. Kad pomenemo zracenje govore ne nikako. A radiolog koji nam je tumacio snimak na magnetnoj je pitao zasto to na kicmi nije operisano. Zasto nije snimano od juna? A mi totalno sludjeni samo pratimo instrukcije.