Krvni pritisak ???

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
micony
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 10, 2005 6:32 pm

Krvni pritisak ???

Post od micony »

:oops: Da li mi neko moze odgovoriti :
Najme cini mi se da mije pritisak povecan oko 150-80
da li je to alarmantno i da li postoji mogucnost bolova u ledima i u levom ramenu...ili je nesto drugo posredi ??
jos da recem da mi je 42 god.
Unapred zahvaljujem..
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

ova vrednost pritiska koju navodite odgovara hipertenziji I stepena ali veoma je moguce je da vrednosti dosezu i vise od toga ali niste tada merili pritisak.
narednih nedelju dana merite mehanickim aparatom 2-3 x dnevno pritisak, belezite vrednosti i taj spisak odnesite svom dr opste prakse da zapocne terapiju.
bolovi u lopatici i ledjima mogu imati razlicito poreklo. kada se javljaju, da li ih izaziva fizicki rad? stres? da li ste ih osetili zimi kada izadjete na hladno? ako je neki od odgovora ili vise njih DA, vrlo je moguce postojanje angine pectoris, i u tom smislu je potrebno da vas lekar opste prakse preduzme dalje korake (pregled kardiologa, test opterecenja, itd)
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od veki30 »

pitanje u vezi angine pektoris, da li kardiolog moze da otkrije anginu pektoris, posle redovnog pregleda, holtera pritiska, UZ srca i analiza krvi koje je on sam trazio i EKG-a
ili je to nesto sto moze podmuklo da se prikrije

Izvinjavam se na upadu u temu, ali me zanima
double trouble is my life
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ne.
anginu definitivno potvrdjuju test opterecenja sa tacnoscu od oko 75%, odnosno koronarografija sa 100% tacnosti.

u ekg-u se moze videti promena ako se radi u anginoznom bolu, a u ambulantnim ulsovima to najcesce nije slucaj, na pocetku bolesti, kao sto je i kod vas slucaj mora se raditi test opterecenja.
veki30
Aktivan član
Aktivan član

Post od veki30 »

ja nemam bolove a ni neke smetnje, samo me je zanimalo, holter je pokazao da ja za 24h imam hipertenziju I stepena, koja je uspesno sanirana sa Nebiletom i 1/2loriste ujutro, uskoro imam kontrolu, analize krvi su bile ok, osim lipidnog statusa, ali se nadam da ce se i to popraviti, obzirom da sam dobila i dijetu od nutricioniste
Hipertenzija mi se pojavila u trudnoci, pre toga mi je pritisak bio 110/70 pa cak i nizi
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

da,da vidim da sam pobrkao pitanja. dakle taj pregled ne moze otkriti anginu ali o njoj ne treba da razmisljate ukoliko nemate tegobe! pored dijete, ukoliko ste pusac, pokusajte da prestanete sa pusenjem.
veki30
Aktivan član
Aktivan član

Post od veki30 »

prestala sam sa tim onoga dana kad sam odlucila da je vreme za bebe, ako sam i trovala sebe smatrala sam da mi nije dato pravo da otrujem onoga ko od mene zavisi

sad mi se desi ponekad da zapalim, jednom u 2-3 meseca uz kaficu, da me zelja mine

Hvala na razumevanju i brzim odgovorima
micony
Novi član
Novi član

Post od micony »

:oops: Jos sam ovde zaboravio da recem da mi je puls ponekad ubrzan negde oko 90 !
i u tom trenu osecam mucninu i cudan osecaj vida ..
Neznam da li su ovi simptomi opasni i sta uraditi????
I jos duze vreme osecam umor i pospanost sto za mene i moj temperament prije nije bilo poznato.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

micony, simptomi koje navodite idu u prilog hipertenziji, ali uzrok im moze biti i druge prirode, potrebno je da odete kod lekara, uradite rutinsku krvnu sliku + hormone stitaste zlezde za pocetak, a dalje ce vam lekar reci sta i kako. ne oklevajte, da vam se ne bi javile komplikacije!
micony
Novi član
Novi član

Post od micony »

Zahvaljujem vam puno !!!
Odgovori