Potpuno vas razumijem kako se osjecate i kako je to frustrirajuce. I danas nakon skoro tri godine svaki put kad pogledam na glukometar i kad vidim veliki broj odmah mi se okrene nesto u stomaku. Svaku kontrolu i HbA1C dozivljavam kao dzacku knjizicu. Pogotovo je to frustrirajuce u pocetku dok ne uvidite kako njeno tijelo reaguje na odredjene situacije. Vjerujte mi da ce se to vremenom ustabiliti i iako briga nikada nece nestati ali sve ce se vraiti u, kako kazu, novu normalu.
Sto se poredjenja insulina tice, mi smo na samom pocetku koristili Lilly insuline, Humalog (brzi) i Humulin N (NPH,spori). Zbog velikih oscilacija u secerima, nakon dva mjeseca, na moj zahtjev, presli smo na Humalog i Lantus (djeluje 24 sata). Kasnije smo zamijenili Lantus Levemir-om i Humalog sa NovoRapid-om, da bismo mogli korisiti pen-ove sa podiocima od po pola jedinice. Pravo da vam kazem nisam primjetila razliku izmedju NovoNordisk-a i Lilly insulina. Ovdje doktori novo dijagnosticirane jednu sedmicu stavljaju na Lilly insuline, a drugu na NovoNordisk. Valjda da im ne bi ko prigovorio da nekoga favorizuju. Na svu srecu osiguranja pokrivaju sve tako da je to stvarno stvar licnog opredjeljenje. Ne znam kakva je situacija kod vas sa Lantusom ili Levemirom, ali mozda bi vam to pomoglo u svakodnevnim oscilacijama. Citala sam da su mnogi roditelji, pogotovo oni sa malom djecom, odahnuli kada su se rijesili Humalin-a (ovdje ga jos zovu i NPH). Mi smo bili samo dva mjeseca na njima i to uglavnom u honeymoon-u, ali licno smo bili jako zadovoljni kada smo presli na Lantus, bez obzira na vec broj bockanja, kontrola je bila mnogo bolja sa manjim brojem hipa.
Ovo je link sa tabelom koja medjusobno poredi razlicite insuline.
http://www.childrenwithdiabetes.com/d_06_400.htm