Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Prvi koraci
PostPoslato: Sre Jun 08, 2005 1:15 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 08, 2005 12:53 pm
Postovi: 19
Lokacija: Beograd
Moje dete za dvadeset dana puni prvu godinu i jos uopste nije zainteresovan da se oslanja na noge, izuzev kada je u dubku u kom trci, skace, ali je i u njemu uglavnom u polusedecem ili sedecem polozaju. Dva UZ pregleda kukova su odlicna, a on je okarakterisan kao veoma visok za svoj uzrast. Ne puzi, mada se okrece na stomaku u krug i pridize na rucice. Nisam nestrpljiva niti zabrinuta, samo me interesuje na koji nacin stimulisati dete da stoji. On nekada hoce da stoji uz naslon kreveta kako bi dohvatio svoju igracku, i cim je dohvati odmah sedne. Ukoliko probam da ga stavim na pod na nogice da dohvati igracku, odmah savija noge, sedne i kenjka. Nije se nikada uplasio dok sam ga stavljala na noge, ali uporno odbija da stoji. Nisam bas preterano za koriscenje dubka, ali on samo u njemu hoce da se krece i skakuce.
Kakva su vasa iskustva i saveti?
Hvala!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 08, 2005 2:05 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 20, 2005 3:39 am
Postovi: 106
Dubak moze da olenji dete, jer predstavlja vestacki nacin kretanja. Svaka beba treba da provede vreme na podu, vezbajuci vestine. Kretanje u dupku moze da izazove konfuziju, jer samostalno kretanje i kretanje u dupku zahtevaju razlicite pokrete. U dupku dete ne moze nikako da nauci da odrzava ravnotezu, koja je neophodna pri hodanju, takodje ne moze ni da nauci da padne. A bez to dvoje ne moze se samostalno kretati. Ako i provodi dete neko vreme u dupku, neka to bude 30 minuta maksimalno dnevno.
Stavite ga u ogradicu i napunite je igrackama. I pokusajte da ga animirate.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 08, 2005 4:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 08, 2005 12:53 pm
Postovi: 19
Lokacija: Beograd
Apsolutno se slazem s tim u vezi dubka, pogotovo po pitanju orjentacije. Zato i nastojim da ga sto cesce stavljam na pod i u ogradicu, medjutim i tamo sedi bez pokusaja da ustane, a ako hoce da dohvati igracku, uglavnom zavrsi na stomaku i posle izvesnog vremena kenjka da ga podignem jer to sam jos uvek ne moze. Nema veze, ne zelim puno da ga forsiram, podizacu ga kad on to zeli i neka stoji koliko zeli, samo sam "nestrpljiva" jer bi trebalo da jaca misice malo vise no do sada. Hvala na savetu u svakom slucaju


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 08, 2005 5:01 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 20, 2005 3:39 am
Postovi: 106
Obzirom da on ne puzi, on ce samo stati onog dana kada se oseti sigurnim na nogice. Medjutim, cudi me da ga niste vodili kod fizijatra, jer je puzanje jako bitan period za dete. Na zalost, ni moje dete nije puzalo, samo je stao na nogice i poceo da hoda. Ali, misici upravo treba da se istezu puzanjem. Ne hodanjem. Puzanje je vazan faktor zbog kicme. Cak je mozda i bolje sto jos nije stao na nogice. Postoje vezbice koje mozete da radite sa njim. Najbolje da odete po uput za fizijatra, pa ce vam pokazati. Kupite mu ako nemate onu decju gimnastiku, pa ce on da se proteze da bi dohvatio one delice koji se ljuljaju i tako ojacati misice na ledjima i stomaku. Nemojte mu olaksavati dodavanjem igracaka, neka se sam protegne da bi ih uzeo.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 08, 2005 8:33 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 08, 2005 12:53 pm
Postovi: 19
Lokacija: Beograd
Ne puzi, ali se dosta isteze da dohvati igracku, a kad mi lezi na kolenima i drzim ga za noge, sam se, bez pomoci mojih ruku pridize, sto je odlicno za trbusne misice i oni su mu poprilicno jaki. Danas je prvi put stajao na podu samo se malo pridrzavajuci za tabure i igrao se sa igrackom. Kada mu dosadi ili se umori on sedne. Ni ja nisam puzala kao beba a prohodala sam sa 13 meseci. On je vrlo oprezna beba, pokusava da dohvati igracku sve dok mu se cini da moze i kad ne moze on se vrati u sedeci polozaj, kako se ne bi udario. Sve u svemu, zabavno mu je a ja i dalje nastavljam sa stimulacijama kako bi ojacao noge. Hvala na razumevanju!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: hodanje
PostPoslato: Pon Jun 13, 2005 11:48 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am
Postovi: 168
Lokacija: Subotica u srcu
Draga mama, mislim da ne treba da brines i da uporedjujes sina sa vrsnjacima,stace on na nozice kad bude osetio da je sposoban za to! On najbolje zna svoje mogucnosti. Moj sin ima 8meseci, takodje je po visini i tezini na gornjoj granici-sto bi se reklo krupno dete i ponasa se slicno kao tvoj sin. Oprezan je za razliku od cerke moje drugarice koja uveliko puzi po kuci, sto ne znaci da ce pre prohodati jer ona puzajuci zadovolji svoje potrebe za kretanjem.
Radila sam sa njim vezbu za jacanje nogu koja mu se jako svidela,probacu da ti je opisem.Sednes na krevet, a njega sednes na svoju levu butinu tako da se oslanja nogama na krevet, levu ruku stavis ispod njegovih ruku tj.pazuha i tu treba da mu je oslonac, desnom ga uhvatis ispod guze i uz neki interesantan tekstic pocinjes levom rukom da ga podizes ukoso navise-oponasajuci ustajanje iz cuceceg polozaja, a desnom mu lagano guras guzu i naravno kad se uspravi sledi pohvala, a onda opet vracanje u sedeci polozaj i tako par puta dok mu se svidja. Nakon desetak dana vezbanja moj sin je poceo da cupka.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 13, 2005 1:19 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Jun 08, 2005 12:53 pm
Postovi: 19
Lokacija: Beograd
Hvala na savetu puno! Kada mi sedi na butini on pokusava da se pridigne, ali definitivno ocekuje da ga "poguram" i onda stoji uz naslon fotelje. Trenutno je u fazi da obozava da lezi na stomaku i da se vrti u krug, te se uglavnom krece unazad. Spremamo se da proslavimo 1. rodjendan 1.jula, pa ko zna-mozda do tada pocne malo samostalnije da stoji. Nema veze, nisam za forsiranje deteta, trudim se da mu jacam misice kad god je raspolozen za to i da sto vise vremena provodi na podu, a sto manje u dubku. Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 14, 2005 10:10 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 20, 2005 3:39 am
Postovi: 106
Mozes da probas da mu stavis na odredjenu visinu nesto sto voli, neku igracku, sto bi ga nateralo da se istegne i ustane. I kad puzi na stomaku, nije mozda lose da se nadje ispred neceg za sta bi mogao da se uhvati ako klekne. Tako je nas sin ( posto nije puzao, samo se vukao na stomaku ), zahvaljujuci naslonu od naseg kreveta, poceo da kleci. Sledece je bilo da je stajao. Isto je jako visok, tako da je malo "trapaviji" od drugih beba. Videces, vrlo brzo ce da prohoda. Nekako, primetila sam da to ( bar je kod nas tako bilo ) sto ne puzaju i kasno ustanu, znaci samo da su oprezni i da ce stajati kad se osete sigurnim. Posle toga, mozes da racunas da ce za mesec dana vec da trci i krsi sve po kuci :D A za decake nije problem i ako ne prohodaju do 15 meseci, kod njih ionako ide sve sporije :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 14, 2005 10:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Mar 25, 2005 10:56 pm
Postovi: 26
Samo bez panike. Mi smo prosli sve faze ocaja oko hodanja. Moj Boris je sa 9 meseci stajao drzeci se za sti, krevet i sl. dik je njegova vrsnjakinja puzala kao Kica. Sa 10 je hodao tako sto smo ga drzali za ruke i sledeca 3 meseca uz pomoc jedne nase ruke. Probali smo sve tehnikie mamljenja deteta: omiljena igracka, dodji kod mame, vidi keks....Poceo je da se pusta po nekoliko koraka tek sa punih 13 meseci. Postajao je sve sigurniji, ali da li zbog straha ili lenjosti stalno je trazio da ga neko voda. Onda smo tri dana ignorisali te zahteva, bilo je i placa i naseg popustanja, ali mu je 4. dan dosadilo i na pustio se sam. Od tada samo hoce da hoda sam. Vrlo je obazriv, hoda sitnim koracima, pazljivo prelazi pragove i sl. Za 4 dana puni 14. meseci i hoda kao mala lutka na navijanje. Ocigledno je dete koje trazi i dodatnu stimulaciju, ali i tu valja biti obazriv. Lako se izazove kontra efekat. Srecno...


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 113 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: