aritmija, lekovi i trudnoca

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
jeca.n.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 15, 2008 1:19 pm

aritmija, lekovi i trudnoca

Post od jeca.n. »

Doktore Ivice, molim Vas da mi pomognete. Pre nekoliko meseci mi je postavljena dijagnoza arrhythmia ES ventricularis Lown 4A i terapija su mi Propafen i Cardiopirin. Suprug i ja zelimo bebu (imam 28 god.) pa me zanima koliko su ovi lekovi opasni po plod ukoliko dodje do zaceca. Ako su opasni postoje li neki drugi lekovi koji mogu da zamene ove. Naravno, konsultovacu se sa svojim ginekologom i kardiologom ali bih volela da mi prvo vi kazete Vase misljenje posto ste mi dosta puta do sada pomogli. Unapred sam vam zahvalna
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

O Propafenu:
"There are no adequate and well-controlled studies in pregnant women. Propafenone should be used during pregnancy only if the potential benefit justifies the potential risk to the fetus."
Izvor: http://www.drugs.com/pro/propafenone.html

Nije sigurno sta on moze da izazve u trudnoci, jer nisu vrsene studije na trudnicama koje ga koriste, moze se koristiti samo ako bas mora, ipak ce o toe morati da poslednju rec da kardiolog.

Cardiopirin nije opasan.

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori