molim objasnjenje

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
omegabn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 21, 2007 12:12 am

molim objasnjenje

Post od omegabn »

sta znaci negativni t u v1 i v3? sta dalje? sta znaci microlithiasis bill
hvala
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ovo znaci da je u odvodima V1 i V3 talas "T" negativan, osdnosno ispod izoelektricke linije :) Niej bas neko objasnjenje, zar ne?! Da je i u V2 odvodu T negativan, bojali bi se da se ne radi o ishemiji prednjeg zida srcanog misica. Ovako, taj je EKG nalaz "nesignifikantan" - ne ukazuje na oboljenje.

Ovo drugo je pesak sa obe strane (u oba bubrega).
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Da pojasnim, da bi se potvrdila ishemija potrebno je da se negativni T talasi jave u bar 2 uzastopna odvoda. Vi imate promene u V1 i V3 a ne u V2 i pri tom nemate promene u standardnim odvodima I, II, III, AVF...... bez sekiracije!
Microlithiasis bill=Micronephrolithiasis bilateralis=pesak u oba bubrega iliti kamencici velicine ispod 3mm
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

P.S. uradite kompletno metabolicko ispitivanje kalkuloze urotrakta, ukljucujuci preglede 24h-urina i ispitivanje funkcije paratireoidnih zlezda.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
JovanaBG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 08, 2008 11:02 pm

balon dilatacija??

Post od JovanaBG »

Treba mi vasa pomoc da bi smirila sebe, svoju porodicu, a prvenstveno svoga oca.
Tata mi je bolestan. Pre mesec dana je sve pocelo. Bio je dva puta u gradskoj bolnici zbog bolova. Utvrdili su da ima nestabilnu anginu pektoris, i zapusenje krvnih sudova.
Dijagnoza je sledeca:
LAD suzena oko 70-80% proksimalno u nivou S2 i DG1,medijalno oko 50-6%, distalno tesko sklerotski izmenjena sa max stenozom do 80%. RI velika grana, skleroticna bez znacajnih stenoza.
LCx tesko sklerotski izmenjena manjeg kalibra, proksimalno suzena oko 50%. RCA domenantna skleroticna, medijalno suzena oko 80%.
Zakazana mu je operacija na Dedinju za 26.02. Konzilijum se odlucio na balon dilataciju. Napisali su: indukovana je PCI RIA-e i ACDx. Sta im to znaci??Jesu li spomenuli oni tu neke stentove??
Cula sam svakakve price, i da su mu slabi krvni sudovi , pa da su se zbog toga odlucili na b.d., i da ne mogu da mu urade by pas jer su suzenja na losem mestu-nema za sta da se veze, i da stentovi ne mogu da se postave jer ima puno suzenja....
Jel moguce da su se odlucili na b.d. jer ne postoji drugo resenje za njega. Jel oni samo napumpaju balon i izvade ga??kolike su sanse da se prilikom operacije deo plakta odvoji od zida i krene tromb?? Da li postoji sansa da njemu puknu ti krvni sudovi prilikom duvanja tog balona? Meni uopste nije jasno sta ce tu da pomogne taj balon, po nekoj mojoj logici kada se balon izduva sve ce se vratiti kao sto je bilo i kao da nista nisu ni radili!
Koliko je opasno sve ovo??Da li da jurcam da trazim neku vezu za doktora??Jel operaciju radi jedan doktor ili vise njih?Jel dr. Sagic najbolji na Dedinju??
On je sada na totalnoj dijeti. Mi ne znamo sta da mu spremamo. Da li da koristimo maslinovo ulje ili ne?? Soli ni malo??
On je malaksao i ne moze da hoda. Jel treba da seta pre operacije? Jel moze da ode posle operacije u neku Banju? Posle koliko?
Uh koliko pitanja............Izvinite, ali smo bas, bas uplaseni, a nemamo koga da pitamo sve ovo.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ovde nece biti postavljeni stentovi. Nadam se da ce kolega drbgd moci da vam da vise korisnih informacija i saveta.

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

U ovako kratkom periodu do zakazane op, nije od bitnog znacaja rigorozna dijeta niti banjsko lecenje.... Verovatno su mislili na PTCA i balon dilataciju, jer sama dilatacija kod tako i toliko ateromatozno izmenjenih k.s. nece dati efekat a moze doci i do "prskanja" dilatiranog k.s. Dedinje je 100% relevantno za tu vrstu problematike i verujem da potpuno znaju sta rade. Ne, ne radi op. 1 lekar, vec tim.
bekana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2007 2:31 pm

Post od bekana »

Imam jedan problem i molim za objasnjenje.Bolujem od hipotireoze i vec 3 meseca pijem letrox50.Ponekad mi se pojave bolovi u predelu srca,kao da me neko "ubode iglom".Bol traje dve sekunde i onda nestane,al taj deo grudi pocinje da me boli na dodir.Nisam bas strucnjak za anatomiju ali mislim da je u pitanju neka zila koliko sam uspela da napipam.E onda se ja uplasim ,pocne srce da mi brze lupa i osetim pritisak prilikom disanja,trne mi saka....
Poslednji put sam bila kod kardiologa pre godinu dana i nije mi postavio dijagnozu,cak sta vise imao je prilicno glupe komentare.
Molim za komentar!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Srce ne boli na pritisak i tu je verovatno u pitanju interkostalni neuritis, o cemu je na forumu u vise navrata vec bilo reci. Sto se dalje simptomatologije tice, kada se uplasite, to vec lici na nekakav anginozni sindrom. U svakom slucaju, podjite od toga da vam nije nista ozbiljno u pitanju kako se ne biste sekirali unapred a zatim idite kod nekog ozbiljnijeg kardiologa i iskljucite anginu pectoris.
Odgovori