Treba mi vasa pomoc da bi smirila sebe, svoju porodicu, a prvenstveno svoga oca.
Tata mi je bolestan. Pre mesec dana je sve pocelo. Bio je dva puta u gradskoj bolnici zbog bolova. Utvrdili su da ima nestabilnu anginu pektoris, i zapusenje krvnih sudova.
Dijagnoza je sledeca:
LAD suzena oko 70-80% proksimalno u nivou S2 i DG1,medijalno oko 50-6%, distalno tesko sklerotski izmenjena sa max stenozom do 80%. RI velika grana, skleroticna bez znacajnih stenoza.
LCx tesko sklerotski izmenjena manjeg kalibra, proksimalno suzena oko 50%. RCA domenantna skleroticna, medijalno suzena oko 80%.
Zakazana mu je operacija na Dedinju za 26.02. Konzilijum se odlucio na balon dilataciju. Napisali su: indukovana je PCI RIA-e i ACDx. Sta im to znaci??Jesu li spomenuli oni tu neke stentove??
Cula sam svakakve price, i da su mu slabi krvni sudovi , pa da su se zbog toga odlucili na b.d., i da ne mogu da mu urade by pas jer su suzenja na losem mestu-nema za sta da se veze, i da stentovi ne mogu da se postave jer ima puno suzenja....
Jel moguce da su se odlucili na b.d. jer ne postoji drugo resenje za njega. Jel oni samo napumpaju balon i izvade ga??kolike su sanse da se prilikom operacije deo plakta odvoji od zida i krene tromb?? Da li postoji sansa da njemu puknu ti krvni sudovi prilikom duvanja tog balona? Meni uopste nije jasno sta ce tu da pomogne taj balon, po nekoj mojoj logici kada se balon izduva sve ce se vratiti kao sto je bilo i kao da nista nisu ni radili!
Koliko je opasno sve ovo??Da li da jurcam da trazim neku vezu za doktora??Jel operaciju radi jedan doktor ili vise njih?Jel dr. Sagic najbolji na Dedinju??
On je sada na totalnoj dijeti. Mi ne znamo sta da mu spremamo. Da li da koristimo maslinovo ulje ili ne?? Soli ni malo??
On je malaksao i ne moze da hoda. Jel treba da seta pre operacije? Jel moze da ode posle operacije u neku Banju? Posle koliko?
Uh koliko pitanja............Izvinite, ali smo bas, bas uplaseni, a nemamo koga da pitamo sve ovo.
Balon dilatacija??
vas otac je ozbiljno bolestan.
srce dobija krv iz tri velika krvna suda (i vise manjih koji predstavljaju njihove grane) i kod vaseg oca su sva tri pogodjena aterosklerotskim promenama (+ jos jedan koji je u njegovoj anatomskoj varijaciji velikog kalibra). ako bi se neki od tih plakova destabilizovao i zapusio lumen krvnog suda, deo srcanog misica koji on ishranjuje bi odumro - tj. nastao bi infarkt miokarda.
konzilijum je razmotrio celokupno zdravstveno stanje i doneo zakljucak najpovoljniji po vaseg oca.
PCI znaci primarna perkutana intervencija, pri kojoj ce kardiolog invazivac proceniti sta je najpodesnije da se uradi-balon dilatacija, ili i implantacija stenta.
to kako vi razmisljate o balon dilataciji jeste prema zakonima klasicne fizike, a krvni sudovi i balon-dilatiranje se ponasaju prema zakonima biofizike (cijem objasnjavanju ovde nema mesta), ukratko plak se ne vraca na svoje mesto posle inflacije balona. ono od cega vi strahujete jesu komplikacije koje se u ustanovi kao sto je kbc dedinje veoma retko desavaju, zato sto se postuju sve zastitne procedure tokom intervencije. za svakog pacijenta koji se nalazi na stolu sale za koronarografiju dezura ekipa kardiohirurga za slucaj najtezih komplikacija. ustanova u kojoj se komplikacije nikada ne desavaju ne postoji nigde na svetu!
ova intervencija ne spada u operacije prema klasifikacijama nego u invazivne terapijsko-dijagnosticke procedure, obicno je prisutno dvoje lekara.
spremajte mu barenu hranu, moze malinovo ulje, ako ga ne podnosi ne treba na njemu insistirati. vas otac se ne sme izlagati teskom fizickom naporu ali sa druge strane ne treba ni da lezi tokom citavog dana.
srce dobija krv iz tri velika krvna suda (i vise manjih koji predstavljaju njihove grane) i kod vaseg oca su sva tri pogodjena aterosklerotskim promenama (+ jos jedan koji je u njegovoj anatomskoj varijaciji velikog kalibra). ako bi se neki od tih plakova destabilizovao i zapusio lumen krvnog suda, deo srcanog misica koji on ishranjuje bi odumro - tj. nastao bi infarkt miokarda.
konzilijum je razmotrio celokupno zdravstveno stanje i doneo zakljucak najpovoljniji po vaseg oca.
PCI znaci primarna perkutana intervencija, pri kojoj ce kardiolog invazivac proceniti sta je najpodesnije da se uradi-balon dilatacija, ili i implantacija stenta.
to kako vi razmisljate o balon dilataciji jeste prema zakonima klasicne fizike, a krvni sudovi i balon-dilatiranje se ponasaju prema zakonima biofizike (cijem objasnjavanju ovde nema mesta), ukratko plak se ne vraca na svoje mesto posle inflacije balona. ono od cega vi strahujete jesu komplikacije koje se u ustanovi kao sto je kbc dedinje veoma retko desavaju, zato sto se postuju sve zastitne procedure tokom intervencije. za svakog pacijenta koji se nalazi na stolu sale za koronarografiju dezura ekipa kardiohirurga za slucaj najtezih komplikacija. ustanova u kojoj se komplikacije nikada ne desavaju ne postoji nigde na svetu!
ova intervencija ne spada u operacije prema klasifikacijama nego u invazivne terapijsko-dijagnosticke procedure, obicno je prisutno dvoje lekara.
spremajte mu barenu hranu, moze malinovo ulje, ako ga ne podnosi ne treba na njemu insistirati. vas otac se ne sme izlagati teskom fizickom naporu ali sa druge strane ne treba ni da lezi tokom citavog dana.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Kolega drbgd,
Ako me u medjuvremenu ne pojede neka druga bolestina, nego obolim od srca, kao i vecina iz moje familije, hocu samo Vi da me lecite.
BRAVO za precizne, razumljive i strucne odgovore, entuzijazam i ukupan stav!
Ako me u medjuvremenu ne pojede neka druga bolestina, nego obolim od srca, kao i vecina iz moje familije, hocu samo Vi da me lecite.

BRAVO za precizne, razumljive i strucne odgovore, entuzijazam i ukupan stav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.