Kontracepcijske pilule i suncanje

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Mackica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 08, 2008 1:44 pm

Kontracepcijske pilule i suncanje

Post od Mackica »

Koristim pilule Yasmin skoro mesec dana, i zanima me par stvari u vezi njih i suncanja.
Na vishe stranih foruma u vezi kontracepcijskih pilula sam citala da one nekako uticu na suncanje, tj da su devojke pocele da gore cak iako to pre nisu nikad, znaci da je koza osetljivija na sunce. Cak sam procitala da dok se piju pilule ne smeju se koristiti preparati za suncanje, niti ici u solarijum.
Poreklom sam sa mora, i tamo provodim citavo leto, pa bi mi veoma znacilo da shto pre saznam da li je ishta od ovoga istina, i kakva su ljudi imali iskustva generalno sa pilulama i suncanjem ne samo Yasmin.
Hvala unapred :D
Sombrita
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 20, 2007 3:02 pm

Post od Sombrita »

Koristim Logest vec 4 god., nista negativno mi nisu donele, samo mnoooogo pozitivnih stvari. Sto se tice suncanja, nikad za ove 4 god. nisam imala problema, niti na suncu, niti u solarijumu, nikakvih osipa, crvenila...apsolutno nista. Sve kao i do tad. O solarijumu necu ovaj put...ali sa pilulama ili ne, nebitno, svakako je stetan :roll:
Eto, to ti je moje iskustvo, nadam se da sam ti bar malo pomogla da odbacis svoje sumnje, a ako jos neko ima iskustva, bilo bi lepo da napise. Veliki pozdrav :)
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Slazem se sa Sombirtom, godinama sam koristila pilule, vise vrsta, i nikada nije bilo problema sa suncanjem. Svakako se ne treba "kvarcovati" i izlagati suncu, svejedno, znaci treba koristiti visoki zastitni faktor. I ne radujte se tome da pocrnite - to je samo mapa za bore i staracke pege posle.
medi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 9:44 pm

Post od medi »

NIsam imala nikakvih problema sa suncanjem dok je moja drugarica dobila tamnije fleke po licu. Bilo je bas ruzno za videti, kao da je lice prljavo.
Dr joj je rekao da je to od pilula i da se cuva sunca. Ubrzo je prestala sa pilulama i za godinu dana su fleke polako nestale.
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Da nije koristila neku "kinesku zamenu"??
medi
Aktivan član
Aktivan član

Post od medi »

Nije, nego je dobila melasmu.
http://health.discovery.com/centers/hea ... kspots.htm

Melasma. These brown stains on the face or chest are most common in women during the second half of pregnancy and those taking the birth control pill. Hormones from pregnancy or the pill can increase the body's production of melanin, which can land unevenly in different areas. Sunbathing can enhance the staining effect — staying out of the sun is best, and using an SPF 15+ sunscreen is the next-best thing.
Korisnikov avatar
Biljanica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 06, 2008 9:13 pm

Post od Biljanica »

Ja koristim Logest i nikakvih problema sa sunčanjem nemam. Ne znam da li je do pilula, ali od kada ih koristim imam primetno obilnije i kraće menstruacije. Srećom nisu bolne kao u početku. Sunčam se svake godine i na primorju i u solarijumu, niti sam imala probleme niti sam čula da je neka devojka imala takve probleme.

Možda je to samo do tih konkretnih pilula.
medi
Aktivan član
Aktivan član

Post od medi »

Pilule su Diane35, i ja sam ih uzimala.
Nego lepo pise da se moze desiti a ne mora. Redja je pojava i nestaje sa prestankom upotrebe pilula ili prestankom izlaganja suncu.

Mislim da je korisno znati i posledice koje se retko javljaju.
Mackica
Novi član
Novi član

Post od Mackica »

Hvala vam svima puno :D
A i valjda bi rizik trebao da se smanji ako koristim visok zashtitni faktor! :)
medi
Aktivan član
Aktivan član

Post od medi »

Mackica napisao:Hvala vam svima puno :D
To i jeste prevencija.
Mackica
Novi član
Novi član

Post od Mackica »

medi napisao:
Mackica napisao:Hvala vam svima puno :D
To i jeste prevencija.

Pa to sam i ja mislila, al kazem da na par sajtova sam citala da ne smeju da se koriste kreme sa zashtitnim faktorom uz pilule, a ja stvarno ne vidim razlog za to!
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Verovatno se ne desava tako cesto jer bi SVAKO trebalo da koristi kremu za zastitu od sunca a ne da se kvarcuje besomucno kako je kod nas bila moda (makar dok sam ja zivela tamo). Nista ispod SPF 15 najmanje (i to za zimsku zastitu koze) a suncu se ne treba izlagati na duze periode. "Suncanje", t.j. lezanje na peskiru satima, je jako nezdravo.
Odgovori