Kolika je opasnost za bebu

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
petmarija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 06, 2007 9:57 pm

Kolika je opasnost za bebu

Post od petmarija »

Imam 32 godine, trenutno u 11. nedelji trudnoce i ovo mi je prva trudnoca. Do sada nisam imala vecih zdravstvenih problema. Prilikom prve analize krvi na pocetku trudnoce bio mi je povisen secer u krvi 8.13. Dr me je odmah poslala da radim OGTT i rezultati su bili patoloski: nt 6.00, posle sat vremena 14.00, posle dva sata 12.01. Odmah su mi rekli da je to gestacijski dijabetes. Endokrinolog mi je prepisao dijetu 2100 kal i najmanje pola sata setnje svakog dana. Pridrzavam se svega, jedino unosim manje hrane, dijeta propisuje mnogo tako da ne mogu sve da pojedem. Prosle nedelje sam bila u bolnici kako bi mi uradili glikemijski profil. Rezultati su sledeci:
UZ KG 10 gn, CRL 26.26, UG 9+1, FSF+
VS VI gr.
Urin b.o.
Koagulacioni skrining b. o.
HbA1C 6.2%
Biohemijske analize u referentnim vrednostima
glikozurija i acetonurija pozitivne
Dnevni profil glukoze I 3.6, II 4.7 III 4.9, IV 8.1, V 4.3, VI 5.5, VII 3.8, VIII 4.2 (merenje na tri sata od 6h nezavisno od obroka)
Le. 6.3, Er. 4.17, Hb. 117, Tr 286.
Rekli su mi da je secer dobro regulisan i da sama kontrolisem kod kuce secer , da se javim za 10 dana. Svi su kao zadovoljni, a niko mi ne kaze kakva je opasnost po bebu s obzirom na to da se secer pojavio na pocetku trudnoce i koje analize bi trebalo da obavim i kada, koliko su te analize pouzdane. Jako sam zabrinuta sad vise za bebino nego za svoje zdravlje (ja cu valjda moci sa tim da se borim). Volela bih da mi neko od lekara odgovori na pitanje kako bih znala sta dalje da radim i sta mogu da ocekujem do kraja trudnoce i posle. Unapred sam zahvalna.
gloriamum
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 20, 2007 10:39 pm

Post od gloriamum »

Nisam lekar,ali ti mogu reci iskustvo svoje drugarice.Ona je primetila da slabije vidi i htela je da kontrolise vid,a u medjuvremenu je shvatila da je trudna i na prvoj analizi imala je jako visok secer.Presla je odmah na insulin.Sa bebom je sve bilo u redu .Njena beba bas danas puni tri meseca.Ona je radila amniocentezu zbog godina jer ima vise od 35,a prva joj je trudnoca.Tvoje vrednosti secera nisu toliko visoke cim mozes da reulises dijetom,zato uzivaj,pravilno se hrani i sve ce biti ok.Pozdrav.
petmarija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 06, 2007 9:57 pm

Post od petmarija »

Hvala puno na podrsci. Do sada sam nailazila na podatke i iskustva vezana za povisen secer u kasnijem periodu trudnoce, ali mislim da se to razlikuje. Drago mi je sto je tvoja drugarica dobro prosla i sto sada moze da uziva cuvajuci svoju bebu. Veliki pozdrav.
Odgovori