Ishrana kod visokog pritiska

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
snoop
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 9:52 am

Ishrana kod visokog pritiska

Post od snoop »

Ono sto zelim da pitam je u stvari, par nedoumica oko nekih namirnica jer ponekad naidjem na kontradiktorne savjete.
Naime, kod visokog pritiska, izmedju ostalog, uzrokovanog visokim holesterolom i trigliceridima, sasvim mi je jasna nemasna dijeta i sta ona podrazumjeva.
Ali interesuje me za:
bademe i orahe, da li su preporuceni za konzumiranje i kako uticu?!
Jos vecu nedoumicu imam oko zelenih maslina ( maslinovo ulje, u redu).
Naime negdje pricitah da podizu pritisak ( spominje se neki, sodijum, sta je to?) a negdje da su veoma dobre za holsterol.....!!?? Recimo, zelene masline bez kospice koje mozemo kupiti u svakoj prodavnici, sta s njima?
Riba u konzervi u ulju, sardine i tune?
Molio bih ,da me neko uputi da ne bih imao vise nedoumica oko toga, i jos mozda koji savjet , sta je dobro za konzumaciju (jos neki proizvod).Hvala
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od veki30 »

Poenta ishrane kod visokog pritiska je da ne jedes konzervirano, a ako vec volis najbolja je tunjevina u vodi ne u ulju, uglavnom bareno povrce sveze salate slabo zacinjene, piletina, curetina, teletina, zdrebetina, izbegavati suhomesnato, a ako vec ne mozes, svedi na pileca prsa, prasku sunku i pileci parizer, trudi se da jedes sto manje slano (po mogucstvu potpuno izostavi so iz kuhinje), redovno bar jedan obrok da bude vocni, jedi vise puta u toku dana manje kolicine hrane

Bar jednom nedeljno svezu ribu ubaci u jekovnik

Obavezno setaj puno ili se bavi nekom fizickom aktivnosti, ukoliko pusis smanji ako ne mozes da se odreknes tog zadovoljstva.
Ukoliko imas visak kg trebalo bi da ga skines jer i to podize dodatno pritisak.
Kafu u umerenim kolicinama mozes da pijes, ali preporucljivo je izbegavati slatkise i gazirane sokove.

U sustini to se zove dijetetski rezim ishrane cak iako nemas problema sa kg

od kada se pridrzavam ovog rezima znatno mi se smanjio pritisak, jos uvek je blago povisen, ali mi je dr rekao da ako ovako ostane jos mesec dana, probace da mi iskljuci lekove, da vidimo da li mogu dalje bez lekova

Za masline ne znam, mozda neko drugi da odgovor
double trouble is my life
snoop
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 9:52 am

Post od snoop »

Hvala ti na odgovoru, ali manje vise mi je to i bilo jasno, i drzim se takvih uputa, osim sto ipak ne mogu jesti totalno neslanu hranu.(i tu imam nedoumicu, da li je bolje soliti sa solju ili vegetom)
To daje sigurne rezultate tako da sam uspio smrsati i desteak kg i dovesti pritisak na relativno podnosljivu razinu (135-140/85-95)
Medjutim volio bih da mi neko ipak odgovori na gore navedene nedoumice, pogotovo za zelene masline koje obozavam, pa me interesuje da li moram da ih se odreknem.
dakle, da ili ne, bademi , orasi, masline, sardine i tune u konzervi!!
Hvala!!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

bademi i orasi NE zbog sadrzaja 90% masti.
konzervirano NE zbog konzervanasa i puno soli.
So MINIMALNO kao i vegeta jer i ona sadrzi dosta soli.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Izuzetno je vazno kako spremate hranu!
Sta vam vredi da jedete povrce (na primer brokoli ili karfiol ili sl) ako to prosto unistite tako sto ga kuvate, pa mu dodate jaje, pa ga przite na masnoci - to je nesto sto vidjam cesto.

Ali, ako to isto povrce kratko na pari obarite (ili u malo vode), pa posle prelijete sa malko kvalitetnog nerafinisanog ulja - dobijate nesto zasita vredno!

Isto je i sa mesom: naravno da treba ograniciti unos crvenog mesa, najbolje je ici na belinu (piletina, curetina), ali ako to przite, opet gresite. Isto ga barite ili dinstajte.
Takodje i kada je riba u pitanju.
Mozete je spremiti na rostilju ili je celu umotajte u foliju pa u rernu.

Nije poenta samo da oslabite, vec da prihvatite nov nacin ishrane za stalno.

Kod hipertenzije treba sto manje unositi natrijuma (znaci, so smanjiti, najbolje uzimati kalijumovu so - kupuje se u prodavnice zdrave hrane, a vegetu sasvim izbacite!), povecati unos kalijuma (paradajz, banane) - ALI AKO koristite za sredjivane hipertenzije neki lek iz grupe ACE inhibitora, tada i sa kalijumom morate biti vrlo oprezni tj unosite ga vrlo umereno (duznost lekara je da vam ukaze na to, ako niste sigurni sta koristite, pitajte ga!).
Znaci, u slucaju da od lekova koristite neki ACE inhibitor, tada biste morali paziti i na unos kalijuma (na primer, tada biste sveli paradajz na oko 1 dnevno i to srednje velicine) - ako ne koristite lekove iz te grupe, etada nemate ogranicenja te vrste.

Izbegavajte one mineralne vode koje u sebi imaju puno Na (citajte deklaraciju).

Zelene maslinke su slane, izbegavajte ih - kada su posebne prilike pojedite tek koju.
Orah je prebogat mastima, ali su to one masti koje vam nece podici los holesterol. Orah se posebno preporucuje onima koji iz nekog razloga ne mogu da jedu ribu upravo zbog slicnih masti.
Ipak, zbog kaloricnosti, nemojte vise od 3-4 komada dnevno.

Sardine izbegavajte.
Ali, ako dobro iscedite ulje, mozete pojesti 1/2 kozerve jednom nedeljno.

Rekli ste da pored holesterola imate i vosoke trigliceride - a to znaci da vam dijeta mora biti
slicna kao kod dijabeticara (bez slatkisa, alkohola i sl - trigliceridi se odlicno mogu srediti samo ishranom).

Sve grickalice tipa cips, smoki i sl sasvim izbacite.
Ako ste navikli nesto da grickate, iseckajte na tanke i dugacke delove presnu rasgarepu i to grckajte.

Od mlecnih proizvoda samo obrano! Jogurt sa 1% masti (najbolje onaj acidofilni).
Mleko slatko od 0,5% masti - od toga pravite sebi povremeno puding, 1 manja porcija vam nece stetiti povremeno.

Nemojte nista dosoljavati, to je sam samo stvar navike!
Kupite suve zacine (persun i mirodjija) i time zacinite jelo umesto solju.
Soli ima dosta u hlebu, raznim namazima (odlicna je pasteta od soje, ali nemojte mazati debelo, sve tanko).
Mozete vi jesti cak i buter povremeno, ali u mini koicini ai to samo onaj specijalan jogurt-buter.

Mozete vi jesti i corbast pasulj sa suvim mesom, ali to moze biti samo komadic suvog mesa, tek da vam zamirise (ako ga bas volite) - sva jela tako mozete prilagoditi sebi, to nije tesko.

Za veceru bih vam savetovala preprzen crni ili razani hleb (2 tanja parceta) sa soljom acidofilnog jogurta od 1% - mozda vam se taj predlog nece dopasti, ali ce vam noc svakako biti prijatnija. Kod nas je prosto obicaj da vecera bude prejaka sto je velika greska.
Budite umereni u svemu sto se jela tice, a za vezbe vam mirne duse mogu savetovati setnju, setnju i setnju!
pozdrav
Odgovori