Ljepljiva krv

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
tanjavasic1976
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 15, 2008 9:32 am

Ljepljiva krv

Post od tanjavasic1976 »

Moje pitanje se tice hematologije, ali posto nisam nasla taj link, postavljam ga ovdje.
Da li mozda neko zna nesto o slucaju kad je krv ljepljivija nego inace.
Upravo sam saznala da postoji mogucnost da je kod mene taj slucaj.
Jedan nalaz mi je to pokazao.
Sta to znaci? Da li moze da se lijeci?
Inace, prosle godine sam u drugom mjesecu trudnoce izgubila bebu, a zatim dobila tromb u ruci.
Da li je to mozda posljedica ljepljive krvi?
Korisnikov avatar
vlmedico
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:11 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od vlmedico »

verovatno je rec o nekim bolestima sa ubrzanom koagulacijom,odnosno zgrusavanjem krvi,a samim tim i stvaranjem tromba u k.sudovima.bilo bi lakse reci kada bi prilozili rezultate analiza krvne slike i vremena krvarenja i koagulacije i fibrinogena.pozdrav
tanjavasic1976
Novi član
Novi član

Post od tanjavasic1976 »

A da li to moze da se lijeci?
Da li mogu planirati uopste dalje trudnoce?
Korisnikov avatar
vlmedico
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:11 pm

Post od vlmedico »

da bi nesto moglo da se leci,prvo se mora znati tacno sta je to.Ako je rec o hiperkoagulabilnosti u trudnoci se moze koristiti heparin.lakse bi se moglo razgovarati uz nalaze analize krvi.poz.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

1. Da li je to prva trudnoca?
2. da li je to prvi spontani ili ih je bilo i ranije?
3. imate li nekakve lab. rezultate i nalaze od ranijih pregleda?
tanjavasic1976
Novi član
Novi član

Post od tanjavasic1976 »

Da, prva trudnoca je u pitanju.
Nalazi su mi na Klinickom u BG.I nesto sam jos radila na Torlaku.
Ali jos nisam vidjela nalaze.
Samo znam da je jedan od njih pokazao da mi je krv nesto ljepljivija nego sto je normalno, pa cu ih mozda morati ponoviti.
Zbog toga me i interesuje sta bi to moglo da znaci, da li moze da se lijeci i da li ja mogu uopste planirati dalje trudnoce.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Svakako je u pitanju poremecaj koagulacije, da li je primaran kao izolovano hematolosko oboljenje ili sekundaran u sklopu neke SBVT...ne moze se reci napamet! Najverovatnije nije u pitanju antifosfolipidni sindrom, obzirom da je prva trudnoca u pitanju, sem ukoliko je pre toga bilo kiretaza, onda i ta opcija ostaje otvorena. Svakako, ovako bez ikakvih rezultata ne mogu vam nista konkretnije reci.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
tanjavasic1976
Novi član
Novi član

Post od tanjavasic1976 »

Ali recite mi,molim Vas, da li se to lijeci i da li ja smijem planirati dalje trudnoce?Inace Vas nista nisam razumjela posto nemam veze sa medicinskom strukom, pa Vas molim da mi malo pojasnite odgovor.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

1. kompletno hematolosko/imunolosko ispitivanje
2. u zavisnosti od rezultata, mocicu da vam dam konkretan odgovor
3. navedeno se moze javiti usled "bolesti krvi" tj hematopoetskog sistema i/ili u sklopu drugih sistemskih bolesti/imunoloskih/
4. dijagnostika svega navedenog zahteva kvalitetnu anamnezu, pregled i prvenstveno laboratorijske pretrage i nista od svega nije komplikovano, samo je malo poskupo ukoliko nemate uput.
Je li bilo dovoljno "na srpskom"?
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
tanjavasic1976
Novi član
Novi član

Post od tanjavasic1976 »

OK, hvala.
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am

Post od nabla »

Izvinjavam se postavljacici teme sto "padobranisem", ali posto ima veze s temom....

Za Draganvma,

Molila bih da pojasnite Vasu recenicu:
draganvma napisao: Najverovatnije nije u pitanju antifosfolipidni sindrom, obzirom da je prva trudnoca u pitanju, sem ukoliko je pre toga bilo kiretaza, onda i ta opcija ostaje otvorena.
Da li imate saznanja koliko blago povisena (jedno testiranje: rezultat= 6, ref. sve ispod 5) anti beta2 glikoprotein antitela mogu uticati na narednu trudnocu, odn. da li ta antitela imaju veze sa moja dva rana (embrionalna) spontana pobacaja (nije bilo kiretaze). LaC i aCL su OK, ali nisu bila proveravana u toku trudnoce.

I jos jedno pitanjce :oops: , suprug i ja smo oboje heterozigoti za termolabilni MTHFR, moj homocistein je uredan, suprugov blago povisen (imao je DVT i trombnu emboliju pluca pre 2 godine- tada 35 godina). Posto je na antikoagulantnoj terapiji od analiza je uradjeno jedino aCL (sto je OK) i antitrombin III (koji je povisen ref do 120%, njegov je 165%- no u literaturi sam nasla da povisen antitrombin III nema klinickog znacaja). Da li opravdano sumnjam na neku dodatnu mutaciju na MTHFR-u (recimo A1298C) ili na heterozigotnost za mutaciju CBS-a obzirom na blago povisen homocistein.
Naredni plan je da se prevede na heparin kako bi se odradile i ostale analize.

Hvala unapred :D
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Antitela na beta-2-GPI su visoko znacajno udruzena sa nalazom aCL i LA, ali u priblizno 10% bolesnika mogu biti jedini seroloski marker APS. Kod bolesnika koji imaju samo minor manifestacije APS, odredjivanje dijagnoze APS moze se odbaciti ako su LA i aCL negativni, a odredjivanje beta-2-GPI u tom slucaju nije potrebno.
Toliko o tome.
Sto se AT-III tice, izolovan porast ne znaci nista, posebno kada se radi o tako "nesignifikantnom" porastu, cak moze da se protumaci i kao odgovor organizma na konstantnu primenu antikoagulanasa.
Sto se drugog dela pitanja tice, prevedite supruga sa antikoagulanasa na niskomolekularni heparin, pa zavrsite zapoceta ispitivanja, ne bih da nagadjam.
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am

Post od nabla »

:P , hvala na odgovoru
Odgovori