lekovi?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
tatijana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Apr 24, 2005 9:06 pm

lekovi?

Post od tatijana »

Posle kardioloskog pregleda na VMA napisano je:TA 110/75, ekg- sin ritam,84/min, nalaz u granicama normalnog. Ehokardiogram-normalne kavitarne dimenzije srca EF 68 %.Valvule b.o.Doktor je rekao da je sve u granicama normale, ali mi je zbog povremene aritmije koju osecam prepisao Concor, a zbog povecanog holesterola ( 6,2 ) sortis.
Da li pocetak uzimanja ovih lekova znaci i njihovo konstantno uzimanje i zasto je iz gore navedenog prepisan Concor?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

concor usporava rad srca i, teorijski, sprecaa pojedine aritmije.

Uzimanje lekova ne znaci "dozivotnu osudu" - verovatno cete ih postepeno smanjivati i bice Vam ukinuti ako sve bude u redu.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
tatijana
Aktivan član
Aktivan član

Post od tatijana »

dr ivica napisao:concor usporava rad srca i, teorijski, sprecaa pojedine aritmije.

Uzimanje lekova ne znaci "dozivotnu osudu" - verovatno cete ih postepeno smanjivati i bice Vam ukinuti ako sve bude u redu.
Hvala na odgovoru...zanima me jos samo sta iz gore navedene dijagnoze ukazuje na potrebu za concorom, sem subjektivnih osecaja aritmije. Takodje me zanima da li navedeni holesterol mora obavezno da ukljuci lek ili je moguce pokusati prvo sa korigovanjem ishrane. Napominjem jos da imam 46 godina i normalnu telesnu tezinu.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Iskreno, ja Vam ne bih dao nikakav lek. Aritmije neprimecene na EKG-u moraju da se dokazu Hlterom - a na Vas pritisak koji je noizi, nikako ne bih davao beta-bloktore ako nije neophodno. Holesterol prvi put otkriven preko preporucenih granica leci se najpre dijetom, u trajanju od oko 6 nedelja. tek ako to ne uspe, ukljucjuju se lekovi. Izuzetno, lekovi se ukljucuju odmah ako je holesterol veoma visok i ako postoji metabolicki sindrom sa rizikom od kardiovaskularnog insulta.

Alo, da nastavim u skladu sa danasnjim svim svojim postovima - sta ja znam ja sam samo lekar specijalista opste medicine, SOM, jedan od onih koje je "ministar' svojim uredbama ovih dana i meseci (godina!) gurnuo na poslednje mesto u zdravstvu. Mis iz primarne zdravstvene zastite ne znamo nista, mi samo pisemo upute i prepisujemo lekove koje daju "pravi" lekari... :-?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
tatijana
Aktivan član
Aktivan član

Post od tatijana »

dr ivica napisao:Iskreno, ja Vam ne bih dao nikakav lek. Aritmije neprimecene na EKG-u moraju da se dokazu Hlterom - a na Vas pritisak koji je noizi, nikako ne bih davao beta-bloktore ako nije neophodno. Holesterol prvi put otkriven preko preporucenih granica leci se najpre dijetom, u trajanju od oko 6 nedelja. tek ako to ne uspe, ukljucjuju se lekovi. Izuzetno, lekovi se ukljucuju odmah ako je holesterol veoma visok i ako postoji metabolicki sindrom sa rizikom od kardiovaskularnog insulta.

Alo, da nastavim u skladu sa danasnjim svim svojim postovima - sta ja znam ja sam samo lekar specijalista opste medicine, SOM, jedan od onih koje je "ministar' svojim uredbama ovih dana i meseci (godina!) gurnuo na poslednje mesto u zdravstvu. Mis iz primarne zdravstvene zastite ne znamo nista, mi samo pisemo upute i prepisujemo lekove koje daju "pravi" lekari... :-?
Neka, neka, savet Vas " pozadinskih " lekara meni je dragocen, ma sta drugi mislili :wink:
ceca.m
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 08, 2007 7:45 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ceca.m »

nekada kod nas a sada razvijeno u svetu je institucija porodicnog lekara koji je dolazio kuci i u 90% slucajeva "resavao probleme glave a ne bolesti"....
zao mi je sto i kod nas nema ta institucija....
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Bez lazne skromnosti Ivice, nema potrebe.
Vi sasvim lepo baratate materijom i vi ste ipak specijalista pa cega god...
A o "margini" nemojte vise (procitajte poruku do kraja).
U pravu ste za Concor, bez dijagnosticki potvrdjenog prisustva i vrste aritmije njemu tu nije mesto. Sto se tice Sortisa, takodje, prvo dijetetski rezim, pa ako ne upali....onda hipolipemici i nikako odmah Sortis, da ne razvlacim zasto!
A sto se "SOM-a na margini" tice, svi u civilnom zdravstvu, bez obzira na mesto gde rade imaju vece plate od SPEC i SUBSPEC na VMA, sto retko ko zna! Evo, sada ce dati nesto na kasicicu i to nije izvesno kada a i sa tim ce im plate biti 30% nize od iste struke u civilstvu.
Toliko.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
tatijana
Aktivan član
Aktivan član

Post od tatijana »

draganvma napisao:Bez lazne skromnosti Ivice, nema potrebe.
Vi sasvim lepo baratate materijom i vi ste ipak specijalista pa cega god...
A o "margini" nemojte vise (procitajte poruku do kraja).
U pravu ste za Concor, bez dijagnosticki potvrdjenog prisustva i vrste aritmije njemu tu nije mesto. Sto se tice Sortisa, takodje, prvo dijetetski rezim, pa ako ne upali....onda hipolipemici i nikako odmah Sortis, da ne razvlacim zasto!
A sto se "SOM-a na margini" tice, svi u civilnom zdravstvu, bez obzira na mesto gde rade imaju vece plate od SPEC i SUBSPEC na VMA, sto retko ko zna! Evo, sada ce dati nesto na kasicicu i to nije izvesno kada a i sa tim ce im plate biti 30% nize od iste struke u civilstvu.
Toliko.
Hvala!
Pregled je inace obavljen na VMA, iskusan kardiolog,ali se meni ucinilo da je bio brzinski pa zato i sve ovo pitam.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

To sto je pregled bio u VMA ne garantuje i kvalitet pregleda. Licno, uvek bi se pre opredelio za "manje poznato ime" koje ce mom problemu posvetiti duznu paznju, nego za "vrhunsko" koje za mene moze da odvoji pola minuta.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
tatijana
Aktivan član
Aktivan član

Post od tatijana »

draganvma napisao:To sto je pregled bio u VMA ne garantuje i kvalitet pregleda. Licno, uvek bi se pre opredelio za "manje poznato ime" koje ce mom problemu posvetiti duznu paznju, nego za "vrhunsko" koje za mene moze da odvoji pola minuta.
Jedno pitanje: da li se preporucuju omega 3 masne kiseline u borbi protiv holesterola?
ceca.m
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 08, 2007 7:45 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ceca.m »

draganvma napisao:To sto je pregled bio u VMA ne garantuje i kvalitet pregleda. Licno, uvek bi se pre opredelio za "manje poznato ime" koje ce mom problemu posvetiti duznu paznju, nego za "vrhunsko" koje za mene moze da odvoji pola minuta.
e kada bi vecina ovako razmisljala......
moj suprug je imao petlju pa je od pocetka krenuo(1992g) kod mladog lekara koji je sada bez lazne skoromnosti u samom vrhu interventne kardiologije u Srbiji.
ps:sto se svi ali svi civilni kardiolozi ljute kada gledaju vas(sa VMA)snimak koronarografije!?
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Tatijana: moze omega3 ali ne ovako napamet, moze kao adjuvantna Th ali ne moze da zameni terapiju dislipidemije ukoliko je ona neophodna tj ukoliko se dijetom ne moze normalizovati.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

ceci.m:
Nemam pojma zasto se svi civilni lekari mrste kada gledaju snimke koronarografije sa VMA?
Snimci su snimci. Koronarografija je standardna procedura, samo je pitanje da li je neko sa VMA nalaz opisao kako treba ili ne i da li je postavio adekvatnu indikaciju za dalji modalitet lecenja/bypass, balon dilatacija, PTCA.../.
Odgovori