Posto su mudraci iz Ministartsva i RZZO i konacno udarili svaku zabranu nama lekarima specijalistima opste medicine (SOM-ovima) da prevodimo pacijente na insulin (cime su obesmislili sve one sate, dane, mesece i godine ucenja o dijabetesu i regulaciji insulin zavisnih pacijenata), kako vam je, dragi pacijenti? Kako je bez savetovalista? Kako se snalazite sa neuhvatljivim endokrinolozima, ko koriguje terapiju kad imate hiper i hipo...? Ja razmisljam da se zainatim i da ni rec saveta ne kazem nikome - jer lekari se ne bune, pa ce mozda pacijenti poceti da se bune i da nekoga dozovu pameti... Danas me zove pacijent i pita sta da radi, ima preko "desetke" naste, a i preko 16 posle svakog obroka. Prima insulin tri puta dnevno. Da li sam smeo da mu kazem da poveca doze? Ako kazem, jesam li kriv pred gospodinom sveznajucim "ministrom" i njegovim vajnim "savetnicima"? Ili da ga lepo posaljem kod endokrinologa, pa kad doje na red - dodje, najverovatnije negde oko 1. marta!...
Ogh, da ne zaboravim i ovo: evo, koristim javno ovaj forum da objavim da necu vise izvrsiti prijavu NI JEDNOG NOVOOTKRIVENOG DIJABETICARA, jer je neko napravio takav obrazac prijave da je maltene besmisleno i upustati se u njegovo popunjavanje. Neka to urade endokrinolozi!
Pa, kako vam je?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Pa, kako vam je?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Dragi dr Ivice vaše znanje se ne može kupiti ni poreći ali pošto ste u struci postali ono što ste napisali vaše kolege iz ministarstva vas posmatraju ne ko soma već ko šarana jer oni gutaju sve. Nadam se da se da ne uzima te ovo ksrcu jer ste i dosada poštovali vaše pacijente pa oni neće biti uskraćeni za vaš savet ili pomoć. Gospoda koja se bave prepisivanjem tudjih iskustava treba da shvate da se sve nemože svuda primeniti i da nemamo za to ni mogućnosti. Kad se sve uzme u obzir dijabetis zbog toga i jeste tihi ubica, ali ne zbog siromaštva ove zemlje već zbog ne znanja odgovornih. Posle svega treba im oprostiti jer ne znaju šta rade a mi ćemo se snalaziti kako znamo i umemo jer posle 246 koraka mi stojimo tamo gde smo i bili a u nekim delovima imalo niže.
Ovo neće sprečiti nas da se i dalje borimo za bolji život a vama hvala unapred 

Ne znam kome pomazes tim razmisljanjem Ivice (pardon na ne-persiranju), koliko ja znam, svi doktori polazu zakletvu da ce da se brinu o pacijentima i njihovom dobru a ne o politici aktuelne vlade, koja se svugdje redovno mijenja.
Elem, ta njihova odluka i ne mora da bude losa, pod uslovom da nakon konstatacije da je u pitanju secer, pacijentu na raspolaganju stoji specijalista (endokrinolog, je li). E sada, da li je to tako, preostaje da se vidi.
Elem, ta njihova odluka i ne mora da bude losa, pod uslovom da nakon konstatacije da je u pitanju secer, pacijentu na raspolaganju stoji specijalista (endokrinolog, je li). E sada, da li je to tako, preostaje da se vidi.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Nema problema za persiranje, veci broj mojih pacijenata mi ne persira, kao ni sestere sa kojima radim.
Moj stav proizilazi iz pretnji koje sam dobio od kolega iz Komisije da se upustam u nezakonite radnje kada pacijente prevodim na insulin. Ako je tako, onda ispada da je najbolje da nista ne radim oko insulina, samo da pisem recepte i upute, a endokrinolog neka uradi sve ostalo. Nije inat pacijentima, ali jeste ministartsvu i onima koji kroje zdravstvenu politiku. Pacijenti bi trebalo da budu upoznati sa ovim: Ne ocekujte nista kad dodjete kod izabranog lekara, on i da hoce i da moze, ne sme da vam pomogne, jer my ne dozvoljava politika gospodina "ministra" i njegovih savetnika.
Boli vaz zelidac. Hocete Ranisan? ne moze! Morate jod gastroenterologa. Uzimate Ksalol za zivce, hocete jos jednu kutiju? Ne moze - morate kod psihijatra. Napipali ste tumor na dojci. Mislite da je potyrebno da vas pregleda ivas lekar? ne! lekar samo mora da napise par uputa, jer i tako bez hirurga ne sme da trazi mamografiju. Imate vrtoglacicu, glavobolji, osamucenost, omaglice, svetlace pred ocima? ne ocekujte pregled. Za doppler krvnih sudova vrata morate kod neurologa da to aminuje.
Za sad toliko, a sutra...? Imate hipertenziju? Evo uput, idite kod kardiologa. Boli vas glava? Odmah kod neurologa. Kasljete? Kod pulmologa. Prehladjeni ste - pravac ORL! I tako - samo piskaranje upita i nista vise. A ko pozeli da se malo i bavi medicinom - dobije packu od "kolega" iz ministarstva i sa drugih "visih instanci". Da li narod zeli takvu medicinu?
Uzgred, o toj famoznoj Hipokratovoj zakletvi: NIKAD nisam polozio tu zakletvu, nite je IKO IKADA polagao od lekara koje znam. Zakletve su, na kraju krajeva, za sujeverne, od moralnog coveka dovoljna je i rec. Pojam zakletve podrazumeva trgovinu sa "visim silama", kojima se u zalog za ispravno postupanje nudi sopstveno zdravlje, zivot svoj, svojih najmilijih, itd...
Moj stav proizilazi iz pretnji koje sam dobio od kolega iz Komisije da se upustam u nezakonite radnje kada pacijente prevodim na insulin. Ako je tako, onda ispada da je najbolje da nista ne radim oko insulina, samo da pisem recepte i upute, a endokrinolog neka uradi sve ostalo. Nije inat pacijentima, ali jeste ministartsvu i onima koji kroje zdravstvenu politiku. Pacijenti bi trebalo da budu upoznati sa ovim: Ne ocekujte nista kad dodjete kod izabranog lekara, on i da hoce i da moze, ne sme da vam pomogne, jer my ne dozvoljava politika gospodina "ministra" i njegovih savetnika.
Boli vaz zelidac. Hocete Ranisan? ne moze! Morate jod gastroenterologa. Uzimate Ksalol za zivce, hocete jos jednu kutiju? Ne moze - morate kod psihijatra. Napipali ste tumor na dojci. Mislite da je potyrebno da vas pregleda ivas lekar? ne! lekar samo mora da napise par uputa, jer i tako bez hirurga ne sme da trazi mamografiju. Imate vrtoglacicu, glavobolji, osamucenost, omaglice, svetlace pred ocima? ne ocekujte pregled. Za doppler krvnih sudova vrata morate kod neurologa da to aminuje.
Za sad toliko, a sutra...? Imate hipertenziju? Evo uput, idite kod kardiologa. Boli vas glava? Odmah kod neurologa. Kasljete? Kod pulmologa. Prehladjeni ste - pravac ORL! I tako - samo piskaranje upita i nista vise. A ko pozeli da se malo i bavi medicinom - dobije packu od "kolega" iz ministarstva i sa drugih "visih instanci". Da li narod zeli takvu medicinu?
Uzgred, o toj famoznoj Hipokratovoj zakletvi: NIKAD nisam polozio tu zakletvu, nite je IKO IKADA polagao od lekara koje znam. Zakletve su, na kraju krajeva, za sujeverne, od moralnog coveka dovoljna je i rec. Pojam zakletve podrazumeva trgovinu sa "visim silama", kojima se u zalog za ispravno postupanje nudi sopstveno zdravlje, zivot svoj, svojih najmilijih, itd...
-
- Stalni član
- Kontakt:
Ovako kako je sada "uredjena" primarna zdravstvena zastita, u moju stolicu moze da sedne bukvalno svako ko je iole pismen - ne pregledaj nista, ne razgovaraj sa pacijentima, ne upustaj se u dijagnostiku, pusti mozak na ispasu, ukljuci neki radio da ti svirka, srkni kaficu i samo pisi upute, recepte i to je to... Naravno, citaj redovno "Sluzbene Glasnike", jer se svakog dana menjaju liste lekova i donose se nove uredbe o protetickim sredstvima, obaveznim vidovima, prijavama bolesti itd, itd... - ko to voli, moze da upise i prava, kad se vec toliko druzi sa zakonima, pravilnicima i uredbama, nije na odmet iskoristiti vreme pametno... I, da ne zaboravim: spremi pare da ih das za predavanja, od kojih nemas nikakve koristi, ali ces sakupljati poene, kako bi se licencirao po isteku od sedam godina.
Bravo za gospodina "ministra" i sve ostale koji su mu pomogli da stignemo dovde!
...A ljudi neka i dalje placaju obavezno zdravstveno osiguranje. Mirno i "disciplinovano", kao telad pred klanje. Kao sto placamo i obaveznu TV pretplatu, kao sto placamo i "osiguranje od nezaposlenosti", socijalno osiguranje za penzije od kojih ne moze da se zivi i sve ostalo sto ova luda drzava namece ovom zbunjenom narodu i otima, otima, otima...
Najzalosnije od svega je sto i 25.000 lekara cuti, kao da im je neko pomutio razum...
Ziveli!

Bravo za gospodina "ministra" i sve ostale koji su mu pomogli da stignemo dovde!
...A ljudi neka i dalje placaju obavezno zdravstveno osiguranje. Mirno i "disciplinovano", kao telad pred klanje. Kao sto placamo i obaveznu TV pretplatu, kao sto placamo i "osiguranje od nezaposlenosti", socijalno osiguranje za penzije od kojih ne moze da se zivi i sve ostalo sto ova luda drzava namece ovom zbunjenom narodu i otima, otima, otima...
Najzalosnije od svega je sto i 25.000 lekara cuti, kao da im je neko pomutio razum...
Ziveli!

-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Ma, ćute i pacijenti i to njih pola miliona! Retko kome je do sada došlo do mozga šta će mu se dešavati pošto su ukinuta savetovališta. I umesto da se organizuju, pridruže lokalnim društvima za borbu protiv šeć. bol., oni sede i ćute i čekaju da im s neba padnu bolji uslovi....dr ivica napisao:Najzalosnije od svega je sto i 25.000 lekara cuti, kao da im je neko pomutio razum...
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net