veštački ili prirodni zubi
veštački ili prirodni zubi
Intersuje me šta publika misli koji su zubi bolji veštački ili prirodni? Neko će možda reći "pa naravno prirodni" ali to u našem društvu nemože da se vidi. S jedne strane oralna higjena u našem narodu je katastrofalna. Ona je preduslov da prirodne zube imamo čak doživotno, s druge strane interesovanje na forumima i kod stomatologa za proteze je ogromno. To me sve navodi da možda u narodu preovladava, bar, prećutno mišljenje da su veštački zubi bolji. Šta vi mislite o tome?
ko
GRESIS
ko to jos pravi vestacke zato sto su bolji od prirodnih--smesno
sve se to radi sto se mora-kad su vec prirodni toliko propali da nema izlaza
NAZALOST KOD NAS SE PRICA I VISE NEGO STO SE RADI-mnogo sveta sa losim zubima ima-katastrofa
ko to jos pravi vestacke zato sto su bolji od prirodnih--smesno
sve se to radi sto se mora-kad su vec prirodni toliko propali da nema izlaza
NAZALOST KOD NAS SE PRICA I VISE NEGO STO SE RADI-mnogo sveta sa losim zubima ima-katastrofa
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Avg 24, 2007 2:02 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Naravno da je prirodan zub prioritetan u odnosu na vestacki zub a sta raditi ako su nam po priordi manje kvalitetni zubi i skloni kvarenju ili pak nemamo adekvatno obrazovanje u vezi higijene i zastitie zuba zasta su pak krivi i sami stomatolozi. Evo jedan primer, moj prijatelj u inostranstvu prica kako je kao djak imao svake nedelje pod obavezno pranje zuba hlor gel-om. U tu svrhu je dolazio stomatolog u skolu i donosio gel paste i strogo se kontrolisalo da li je svako dete opralo zube ili ne . Koliko se ja secam moj skolski stomatolog je napravio jednom za citavo moje skolovanje raciju odlaska kod stomatologa na pregled zuba i mazali nam zube hlor-om, uglavnom su gledale sto pre da idu kuci i da piju kafe. E pa sad pitanje je da li je nasa losa kultura pranja zuba tj losa edukacija zasta sami skolski stomatolozi treba da ucestvuju ili smo mi sami krivi.
Amerikanci su narcisoidna kultura, oni bi i rodjenu kevu sasili za kaput ako bi to njima lepo stajalo jer je izgled sve.
Amerikanci su narcisoidna kultura, oni bi i rodjenu kevu sasili za kaput ako bi to njima lepo stajalo jer je izgled sve.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 2:38 pm
Preventiva nam je katastrofa,prava tuga.Mnogo je kriva drzava a nema tu nikakve logike jer u svakoj normalnoj drzavi drze do preventive jer je stomatologija vrlo skupa i drzavi se ni malo ne isplati da daje za kojekakve proteze,nedaj Boze implantate.Zato im je kao stalo da gradjani imaju zdrave navike od malena i odrzavaju idealnu higijenu.O pitanju koji su zubi bolji,ne bih ni komentarisala... 

Bas ne treba ni komentarisati koji su bolji zubi. Proteze, krunice i mostovi su nuzno zlo. Ali hvala bogu sto su i njih izmislili, jer postoje pacijente sa izuzetno losim zubnim statusom, velikim indeksom kariozne bolesti, koji i pored sve napore i zalaganja ne mogu da sacuvaju svoje zube. Potrebno je dobra edukacija i preventiva, kao sto je americka, kao sto je bila u bivsoj Jugoslaviji, kako bi ljudi znali kako da sacuvaju zube. Osnovno je redovna higijena, jer bakterije koji prouzrokuju karies zive samo na prljvim zubnim povrsinama. Takogje kad je upala desni imamo kiselu sredinu u tom okruzenju, koje isto pospesuje kvarenje zuba, a upala najcesto nastaje od lose higijene. Vazno je i redovno ici kod stomatologa na pregled, vrsiti zalivanje fisura stalnih zuba kod dece, vrsiti fluorizaciju zuba i sve ce biti u redu. Fluor ubija bakterije i zato uvek treba upotrebljavati pastu sa fluorom. 

Kupila sam Kombuhu i otkrila vas predivni sajt.Puno hvala za mnogo stvari koje sam od vas naucila.
Htela bih ovu temu da prokomentarisem sa jedne druge strane - gerijatrijske.
I moja baka i njena rodjena sestra su do smrti imale svoje zube, naravno ne sve, negde krunica, negde parcijalna proteza, ali imale su i deo svojih zuba.
Nazalost, obe su pred smrt bile nepokretne i sta da radite sa nepokretnim bolesnikom kad ga zaboli zub osim da mu stalno dajete analgetike ?
Mozda je i moguce nesto uciniti, ali to su bile godine inflacije, krize, ratova, ko bi organizovao transport takvog bolesnika do zubara ?
Njihovi zubi su ih samo mucili, da su imale proteze, jednostavno izvade i u casu.
Naravno, nisam zagovornik istih, ali, kao sto sam navela na pocetku ovo je samo jedno od mogucih razmisljanja na temu.
I moja baka i njena rodjena sestra su do smrti imale svoje zube, naravno ne sve, negde krunica, negde parcijalna proteza, ali imale su i deo svojih zuba.
Nazalost, obe su pred smrt bile nepokretne i sta da radite sa nepokretnim bolesnikom kad ga zaboli zub osim da mu stalno dajete analgetike ?
Mozda je i moguce nesto uciniti, ali to su bile godine inflacije, krize, ratova, ko bi organizovao transport takvog bolesnika do zubara ?
Njihovi zubi su ih samo mucili, da su imale proteze, jednostavno izvade i u casu.
Naravno, nisam zagovornik istih, ali, kao sto sam navela na pocetku ovo je samo jedno od mogucih razmisljanja na temu.
- DacaYU
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 04, 2007 4:45 pm
- Kontakt:
Re: veštački ili prirodni zubi
orthos napisao:Intersuje me šta publika misli koji su zubi bolji veštački ili prirodni? Neko će možda reći "pa naravno prirodni" ali to u našem društvu nemože da se vidi. S jedne strane oralna higjena u našem narodu je katastrofalna. Ona je preduslov da prirodne zube imamo čak doživotno, s druge strane interesovanje na forumima i kod stomatologa za proteze je ogromno. To me sve navodi da možda u narodu preovladava, bar, prećutno mišljenje da su veštački zubi bolji. Šta vi mislite o tome?
Da ali i te vestacke treba odrzavati,posebno ako se radi o implatatima.Jer kada se higijena ne odrzava uzalud ste bacili novac,propadaju i oni ma koliko kvalitetni bili.
Dum vivis,sperare decet.-Dok si ziv,valja da se nadas.