Prilično sam zabrinut za ovo što ću opisati s obzirom da imam svega 23 godine.
Pre neki dan osetio sam umor jer sam malo spavao prethodne noći i legao sam ranije da da bi me u pola noći probudila nepodnošljiva glavobolja. Bio sam mokar i tresao sam se. U pitanju je bila temperatura od 38.8. Kada se to smirilo (Ibuprofen), počelo je da me blago boli u predelu grudne kosti.
Da bi se kroz par sati povećalo toliko da je postalo nepodnošljivo. Probadanje je bio na grudima na prostoru veličine dlana. Centralizovan, konstantan. Trajalo je par sati i popio sam Brufen400 sa oblogama na grudima. Sve vreme sam bio malaksao i slab.
Sutradan je bilo za nijansu blaže osim na pokrete (okretanje u krevetu, sedeći – ležeći položaj). Gutanje (kao da nešto podižem iz grudnog koša što izaziva bol).
Otišao sam kod lekara sa pretpostavkom da sam dobio upalu pluća.
Poslušala je i rekla da su pluća mirna ali da je srce ubrzano. EKG je pokazao 122. Dala mi je Propranolol (2x1). (Mnogo?) I Palitreks.
Bez ikakvog objašnjenja i dijagnoze.
Otišao sam u urgentni gde su mi uradili opet EKG za koji su rekli da je u redu. Protiv bola su mi dali injekciju Diklofena. Bol se za nijansu smanjio a ubrzan rad su prepisali mom strahu („malo si se uplašio“).
Rečeno mi je da ne pijem Propranolol.Afebrilan, eupnoičan, kardijalno komp. Cor, radnja tahikardična, tonovi dobri, šumova nema. Sin. ritam 110/min. Nema promena T i ST.
Objašnjenje je da je to zbog infekcije grla koju sam preležao pre nedelju dana sa temperaturom (ova „epidemija“ trenutno). Tada sam pijo Palitreks.
Ali mene je u grudima i dalje bolelo dan posle. Na pokrete pogotovu. Na duboko udisanje. I na leđima u istoj projekciji. Ritam 115/min.
Sada me ne boli osim kada se savijem da pokupim nešto sa poda.
Pretpostavljam da će svaki naredni dan biti sve blaže.
Počeo sam da osećam (umišljam) da mi trnu ekstremiteti. (zbog silnih podpitanja prijatelja koji sumnjaju na infarkt) Generalno osećam da sam slabiji. Na trenutke mi se zavrti vid, ili izgubim dah kada naprimer govorim. Ili me „žigne“ kada se uzbudim.
Prilično je jeziva pomisao da sam srčani bolesnik sa 23 godine.
Šta mi savetujete da uradim? Dodatni pregledi? Test opterecjenja.
Interesuje me od čega potiče taj bol koji je trajao tri dana? Šta je to bilo? Da li je bol posledica temperature ili temperatura najava za problem koji će se ispoljiti grudnim bolom? Zašto odjednom?
Nisam se stresirao na poslu ništa manje/više nego inače.
Loše se hranim, unosim vitamine putem tableta, malo spavam, previše obaveza, previše stresa, fizička aktivnost nula (u vidu sporta).
Niko u porodici nema ozbiljne srčane probleme. Ja nikada nisam imao probleme sa srcem.
Možda umišljam a možda me organizam na nešto opominje. Svejedno mi se nije dopao nedostatak objašnjenja za evidentan bol. Šta god da je vezano za srce, nije dobro. Zato sam se obratio ovde. Hvala.