zamolila bih za misljenje...zasto?zato sto se izgleda blizi re by-pass kod mog supruga!
1992g.mom suprugu je maja meseca (suprug je imao 33g.) ugradjen cetvorostruki aortokoronarni by-pass sa ugradnjom mammarie(LIMA) na "Dedinju"(M.Ristic,D.Nezic).
1996g.uradjena je balon dilatacija desnog venskog grafta u KCS (R.Babic,S.Stojkovic,G.Stankovic) na tada uradjenoj koronarografiji "graft za om.je zapusen 100%.mammaria odlicna,graft na diag.odlican...
2000g.stavljen je stent na desnom venskom graftu(ne na istom mestu gde je bila balon dilatacija) ostali graftovi dobri.(S.Stojkovic,G.Stankovic)
2003g.opet je stavljen stent na desni venski graft(S.Stojkovic,G.Stankovic).ostalo dobro...
2007g.mart mesec stavljena dva stenta na desni venski graft i dve balon dilatacije istog grafta(S.Stojkovic)...a graft za diag.je zapusen 100%.mammaria odlicna!
dakle ostala je mammaria i desni graft(na desnoj koronarnoj arteriji)
desni graft koji ima kako kaze jedan dr."puno zice"!
od skoro ponovo oseca karakteristicne tegobe koje su dovele do intervencija od 1996g pa naovamo.
od 1994g.pije lekove za masnoce u krvi(predlog prof.dr.D.Boskovica)boluzin,pa zokor i od mislim 2001ili 2002g sortis.
ponekad zna da zapali cigaretu,a ponekad i celu paklu popusi...
ultrazvuk kaze da je ef srca 42-45%.nativna cirkulacija na srcu je dosta dobra,mada ima zagusenja doduse ne velikih...
pitanje je otprilike sledece: da li se odluciti za re by-pass ili stavljati zicu dok "necrkne"b-pass.
drugo,da li se kod nas ili uopste u svetu radi re-bypass a da se ne otvara grudni kos?
koliki je procenat smrtnosti kod re-by-pass-a?
sta uopste raditi...da li se moze sa mammariom samom normalno ziveti?
ovo vas pitam da nezna njegov dr.(S.S.)a ni moj suprug...
izraze sam prepisala iz otpusnih lista....mozda sam negde pogresila...
hvala unapred
Re-by pass ili .....
by-pass (re)operacija se radi iskljucivo putem otvaranja grudnog kosa.
definitivnu odluku da li je bolje nastaviti sa dilatacijama ili uraditi reoperaciju moze doneti samo dr koji vaseg muza prati, mada sam na osnovu citanja nalaza blizi misljenju da je potrebna operacija, koju ako bude predlozena ne treba odbiti.
svaki operativni zahvat nosi neki rizik (dugacka tema...) ali vi o tome ne bi trebalo da mislite, zato sto bi neoperisanje vodilo u novi infarkt koji bi mogao biti smrtonosan, ili bi zivot vaseg supruga nakon toga bio daleko nekvalitetniji.
vas suprug bi morao da prestane da pusi!
definitivnu odluku da li je bolje nastaviti sa dilatacijama ili uraditi reoperaciju moze doneti samo dr koji vaseg muza prati, mada sam na osnovu citanja nalaza blizi misljenju da je potrebna operacija, koju ako bude predlozena ne treba odbiti.
svaki operativni zahvat nosi neki rizik (dugacka tema...) ali vi o tome ne bi trebalo da mislite, zato sto bi neoperisanje vodilo u novi infarkt koji bi mogao biti smrtonosan, ili bi zivot vaseg supruga nakon toga bio daleko nekvalitetniji.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Feb 08, 2007 7:45 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
hvala puno na odgovoru.drbgd napisao:by-pass (re)operacija se radi iskljucivo putem otvaranja grudnog kosa.
jos nesto bih htela da pitam:
ako se predlozi reoperacija,da li se da tako kazem "vadi"mammaria koja je doba u ovom slucaju ili se ona ostavlja a stavljaju drugi venski by-pass-evi ili se laicki da kazem sve novo ugradjuje?
i drugo vene su da tako kazem losije od arterija za by-pass ima li jos negde u nasem telu neka arterija koja je "visak"pa da se ugradi!?neznam koliko sam jasna bila sa pitanjem?
Bili ste jasni. Mamarija kao arterijski k.s. je najbolja, vene su losije za premoscenje i manje "trajne", brze se dilatiraju i lakse tromboziraju jer nemaju misicni zid za razliko od arterije. O konkretnoj re-dilataciji sa re-stentovanjem ili re-premoscenju odlucice na osnovu koronarografije i detaljnog uvida u njegovo dosadasnje pracenje i levenje iskljucivo konzilijum! Sve ostalo sto bih vam napisao bilo bi prejudiciranje napamet!
Inace, EF 42-45% je dobra, sto znaci da je srcana rezerva korektna!
Sve u svemu, sto pre-to bolje, pa sta god od ove dve opcije! Ipak se radi o mladom pacijentu!
Srecno!
Inace, EF 42-45% je dobra, sto znaci da je srcana rezerva korektna!
Sve u svemu, sto pre-to bolje, pa sta god od ove dve opcije! Ipak se radi o mladom pacijentu!
Srecno!
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Feb 08, 2007 7:45 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
hvala vam veliko.
trebala bi koronarografija uskoro da bude,receno je da ce svi nalazi ici na konfrontacije!?
inace dr.koji je radio sve dosadasnje intervencije je za stentove i kaze da ce u toku koronarografije da se odluci stent-ovi ponovo ili hirurgija.ako bude mogao da stentovima resi problem tako ce i uraditi...
javicu sta je odluceno...
trebala bi koronarografija uskoro da bude,receno je da ce svi nalazi ici na konfrontacije!?
inace dr.koji je radio sve dosadasnje intervencije je za stentove i kaze da ce u toku koronarografije da se odluci stent-ovi ponovo ili hirurgija.ako bude mogao da stentovima resi problem tako ce i uraditi...
javicu sta je odluceno...
Bas tako, "konfrontacije"=konzilijum.
Cujemo se!
Srecno!
Cujemo se!
Srecno!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]