Arrhythmia ES ventricularis Lown 4A

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
jeca.n.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 15, 2008 1:19 pm

Arrhythmia ES ventricularis Lown 4A

Post od jeca.n. »

I ja cu se unapred izvinuti zbog opsirnosti, ali kako bih dobila objektivan odgovor saljem Vam nalaz holtera. Ja imam 27 godina. Unapred hvala.
Tokom 24 h holter EKG monitoringa registruje se sve vreme sin ritam
prosecne fr 81/min, minimalne 53/ min u snu, i maksimalne 133/ min takodje u odmoru. U toku noci ne dolazi do prave fizioloske bradikardije. Registrovan manji broj (26) pojedinacnih SVES, PSVT nije bilo. Registrovano 823 pojedinacnih unifokalnih VES, maks 282/h, u o1, javljaju se u laganom fizickom naporu ( setnja) ali i van njega 9 (u snu). Zabelezeno 7 kupleta VES. VT nije bilo. Povremeno kratkotrajna bigeminija, takodje nevezana za fizicki napor. VES su rasporedjene tako da postoje citave deonice koje traju satima, u kojima je pacijentkinja bez ES. (npr., od 10-14 i od 15-01). Pauza duzih od 2 sec nije bilo kao ni smetnji sprovodjanja. ST i T: bez patoloskih promena, kako u miru tako i u laksem fizickom naporu. QT u granicama normale, snizena HRV
Dg. Arrhythmia ES ventricularis Lown 4A
U vreme kad je holter radjen vec sam bila pod terapijom Propafen 3*1 i Cardiopirin 1*1.
Molila bih Vas da mi kazete koliko je ovaj nalaz ozbiljan i kako se trebam dalje ponasati. Unapred zahvalna, Jelena
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Posto ste vec na terapji propafenom, jasno je da ste pod kontrolom lekara, interniste ili drugog (svojim pacijentima i ja sam dajem propafen kad nadjem daje indikovano). Ako on ne pomogne, u igri su Amiodaron, Minsetil, Sotalex, itd. Bez panike, a o stepenu napora koji sebi smete da dozvolite - umereno, uz konsultaciju sa kardiologom, i, eventualno, posle sters testa.

Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
jeca.n.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 15, 2008 1:19 pm

Post od jeca.n. »

Najlepse Vam hvala doktore. Zanima me jos da li je to stanje trajno ili ce se ono lekovima regulisati?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ekstrasistole mogu da se povuku pd lekovima, a ponekad i da se lekovi ukinu. Ali ne bih da pisem o procentima, nisam upoznat. Imam pacijente, u svakom slucaju, koji su sada bez terapije i nemaju vise VES.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori