Koliko je opasno.....Dr.Ivice

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ORKA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 20, 2006 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Koliko je opasno.....Dr.Ivice

Post od ORKA »

Ja se unapred izvinjavam zbog opširnosti ali zbog tačnosti rezultata šaljem obe dijagnoze, i molim nekog od lekara za njegovo mišljenje ....HVALA
Na proleće su mi se dogodila jaka ''preskakanja'' srca .Nalaz kardiologa:
Tokom 24 sata Holter EKG monitoringa registrovan je sve vreme sinusni ritam sa prosečnom frekvencom 85/min,minimalna frekv.53/min tokom sna a maximalna 159/min tokom šetnje.
Registrovano je ukupno 67 VES od toga 5 parova VES.VES su unifokalne,kratkog kuplunga.
Registrovano i 5 pojedinačnih SVES.
Pauze duže od 2.5 secunde kao i signifikantne ST i T promene nisu vidjene tokom monitoringa.Najduža pauza je bila 1,18 s tokom sna u sklopu bradikardije izazvane vagotonijom.
Prosečan HRV tokom monitoringa bio je u granicama referentnih vrednosti.
Dg.Arrhythmia extrasistolica ventricularis.

Nije mi prepisana nikakva terapija jer je putem krvi nadjen i enterovirus ,pa mi je rečeno samo MIROVANJE i vitamini.

Posle mesec dana malo su se aritmije smanjile i nalaz je:
...Sinusni ritam prosečne frekv.84/min, minimalna frekv. -55/min.tokom sna , a maximalna - 145/min tokom šetnje.
Registrovano ukupno 37VES pojedinačnih, monomorfnih,kratkog kuplunga.
Registrovano ukupno 4 SVES.
Nisu registrovane pauze duže od 2,5 sec..Najduža 1.18sec. tokom sna.
Nisu vidjene ST i T promene signifikantne u smislu postojanja miokardne ishemije.
Prosečan HRV bio u granicama normalnih vrednosti.Dg.Nalaz u fiziološkim granicama.

Ja i dalje osećam ponekad aritmiju ,mada sad ima i strah od izlaska sama iz kuće, putovanja (da mi ne pozli itd.) :oops:

Molila bih za Vaše mišljenje i još jednom IZVINJENJE zbog opširnosti .Hvala unapred.
ORKA
Novi član
Novi član

Post od ORKA »

Zaboravila sam da dodam da imam 33 godine i da sam odmah kad sam počela da osećam strahove otišla kod psihijatra na konsultaciju on mi je prepisao neke lekove.Nisam počela da ih pijem jer me strah da oni ne deluju samo dok ih koristim a posle ...ponovo suočavanje sa istim.Sad se sama uz pomoć supruga uspešno ''čupam''.Ali me aritmije brinu ponekad pa , da li je zabrinjavajuće ili ...kako moj lekar kaže samo osmeh i to su loše epizode.
Hvala
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Holter nalaz je bezazlen i zaista nije za posebnu antiaritmicnu terapiju. Ukoliko, ipak, osecate ceste palpitacije i brzo se zamarate, slobodno jedno krace vreme (2-3 meseca) uzmite Atenolol, 2x1/4 tablete ili 1/2 ujutru. Niste bas u kondiciji, pa nastavite sa laganim setnjama i dalje (do 3km, odnosno - kako rece jedna profesorka - "dok ne morate da otvorite usta" :) , potrazite negde cist vazduh (najtezi zadatak!) i slobodno uzmite sedative po potrebi, ili makar Bedoxin (vitamin B6).

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
ORKA
Novi član
Novi član

Post od ORKA »

Najljubaznije hvala, i puno ste mi pomogli ipak znači kada se poklope dva lekarska mišljenja.

P.S. Nisam očekivala ovakvu ekspeditivnost, da je još takvih lekara ..... :P .Pogotovu za nas kukavice :oops:
Hvala
ORKA
Novi član
Novi član

Post od ORKA »

Ja imam još jedno pitanje za dr.Ivicu :oops:

Zašto mi se jako česte aritmije dogadjajubaš kad je hladno vreme.(razumem -skupljanje krvnih sudova), ali me zanima da li je alarmantno ili je i to normalno uz sve ovo gore navedeno? :oops:

Hvala najlepše.
jeca.n.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 15, 2008 1:19 pm

Post od jeca.n. »

I ja cu se unapred izvinuti zbog opsirnosti, ali kako bih dobila objektivan odgovor saljem Vam nalaz holtera. Ja imam 27 godina. Unapred hvala.
Tokom 24 h holter EKG monitoringa registruje se sve vreme sin ritam
prosecne fr 81/min, minimalne 53/ min u snu, i maksimalne 133/ min takodje u odmoru. U toku noci ne dolazi do prave fizioloske bradikardije. Registrovan manji broj (26) pojedinacnih SVES, PSVT nije bilo. Registrovano 823 pojedinacnih unifokalnih VES, maks 282/h, u o1, javljaju se u laganom fizickom naporu ( setnja) ali i van njega 9 (u snu). Zabelezeno 7 kupleta VES. VT nije bilo. Povremeno kratkotrajna bigeminija, takodje nevezana za fizicki napor. VES su rasporedjene tako da postoje citave deonice koje traju satima, u kojima je pacijentkinja bez ES. (npr., od 10-14 i od 15-01). Pauza duzih od 2 sec nije bilo kao ni smetnji sprovodjanja. ST i T: bez patoloskih promena, kako u miru tako i u laksem fizickom naporu. QT u granicama normale, snizena HRV
Dg. Arrhythmia ES ventricularis Lown 4A
U vreme kad je holter radjen vec sam bila pod terapijom Propafen 3*1 i Cardiopirin 1*1.
Molila bih Vas da mi kazete koliko je ovaj nalaz ozbiljan i kako se trebam dalje ponasati. Unapred zahvalna, Jelena
Odgovori