Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: VELIKI PROBLEM
PostPoslato: Uto Maj 10, 2005 4:02 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Maj 10, 2005 12:49 pm
Postovi: 3
NA PREGLEDU KOD GINEKOLOGA UTVRDJENA MI JE VI GRUPA SEKRETA .SA PARTNEROM IMAM VEC GODINU DANA ODNOSE I ON MI JE PRVI I JEDINI PARTNER . DA LI JE MOGUCE DA MI JE ON PRENEO KANDIDU ILI ONA MOZE NEKIM DRUGIM PUTEM DA SE PRENESE?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 11, 2005 12:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Maj 11, 2005 12:36 pm
Postovi: 3
Koliko znam, kandida se nalazi u organizmu, a kao problem se javlja u slucajevima-pada imuniteta, promene partnera itd, itd.Mislim da nije tako opasna, niti se uvek prenosi partneru-muskarcu, niti utice na sterilitet, ali je dosadna i neprijatna.Kandidu provocira, recimo, beli hleb, pivo, slatkisi (jer ih obozava)itd, tesna garderoba, sinteticki donji ves.Dobro je unositi u organizam acidofilni jogurt...Toliko, iz licnog iskustva i bez brige.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 15, 2005 12:16 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 11:40 am
Postovi: 4
takodje moze da se javi posle upotrebe antibiotika, kao meni recimo... ili upotrebe kortiko steroida kod astme recimo... brzo se leci... potrazi jos nesto oko ishrane na forumu kako bi ti sto pre prosla... i meni je mnogo pomoglo ispiranje sodom bikarbonom (Jedna ravna kasicica sode bikarbone se stavi u 2-3 deci kljucale vode) sacekas da se ohladi malo i svako vece se ispiras...

nije nista strasno, meni je moj ginekolog predlozio koriscenje samo jedne vaginalete, mislim da se zove Lomax, pa ako ne prodje odmah, onda posle tri-cetiri dana opet jedna uvece. (kosta oko 310 din) i uzima se naravno bez recepta...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 15, 2005 12:18 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 11:40 am
Postovi: 4
Gljivicne infekcije ženskih spolnih organa



Definicija
Gljivicne infekcije ženskih spolnih organa su upale uzrokovane mikroorganizmima iz skupine medicinski znacajnih gljiva te cine najveci broj infekcija ženskog spolnog sustava. Mogu biti vrlo neugodne, ali za žene bez ozbiljnijih bolesti ne predstavljaju veliku opasnost. Najcešce se javlja u trudnoci, kod pacijentica oboljelih od šecerne bolesti te nakon lijecenja antibioticima.

Nazivlje
Infekcija rodnice Candidom naziva se još vaginalna kandidoza ili kandidijaza te vaginalna monilijaza.
Engleski nazivi: vaginal yeast infection; vaginal candidiasis, monilial vaginitis
Latinski nazivi: candidosis vaginalis, moniliasis vaginalis

Uzrocnici
Najcešci uzrocnik (85 - 90%) ove infekcije je Candida albicans, u 5 - 8% slucajeva nalazi se Candida glabrata, a rijetko (do 4 % slucajeva) ostale vrste iz ovog roda: Candida krusei, C. famata, C. tropicalis, C. lusitaniae.

Rod Candida je vrlo heterogen rod kvasca s oko 200 vrsta. Candida albicans je dio fiziološke flore covjeka, odnosno mikroorganizam normalno prisutan u zdravom organizmu. Obicno je neškodljiva i živi na sluznicama. Nalazi se na sluznici rodnice u 35% zdravih žena, u gornjem dijelu dišnog sustava kod 77% zdravih osoba te u probavnom sustavu kod 85% osoba. Kiselost rodnice i prisutnost drugih normalno prisutnih mikroorganizama održava broj kandida na sluznici ženskog spolnog sustava malenim. Izvor infekcije najcešce su vlastite kandide.
Iako se Candida infekcija ne smatra spolno prenosivom bolešcu, uzrocnik se može prenijeti spolnim kontaktom s inficiranom osobom; 12-15% muškaraca ce nakon spolnog odnosa s inficiranom ženom razviti simptome poput peckanja, svrbeža i osipa spolovila (balanopostitis).

Cimbenici rizika
Promjena kiselosti i smanjenje broja neškodljivih mikroorganizama može dovesti do nastanka upale. Kiselost rodnice mogu promijeniti menstruacija, neke bolesti (najcešce šecerna bolest), trudnoca, menopauza, neki antibiotici, hormonska kontracepcija s estrogenom i steroidi. Vlaga i nadraženost vagine takoder podržava rast ovih gljiva.
Zdrave osobe rijetko obolijevaju od bolesti uzrokovanih ovom gljivom. U osoba koje vec imaju neku bolesti ili su izložene odredenim lijekovima ili zahvatima kandide se ponašaju kao uzrocnici bolesti sposobni uzrokovati teške bolesti. Ozbiljnost i proširenost infekcije uzrokovane ovim uvjetnim ili oportunistickim gljivama raste s brojem i težinom postojecih poremecaja bolesnika.
Mnoge bolesti pospješuju razvoj kandidoze npr. šecerna bolest, hipotireoidizam, hipoparatiroidizam, hipoadrenokorticizam, granulomatozne bolesti, AIDS, hipogamaglobulinemija, cisticna fibroza, sve vrste raka, a osobito maligne krvne bolesti. Lijecenje antibioticima (osobito tetraciklinima) uzrokuje promjenu normalnih neškodljivih mikroorganizama na sluznicama i omogucuje prerastanje kandida i nastanak upale.
Pretjerana konzumacija alkohola, nošenje uske odjece, najlonki i sintetickog donjeg rublja, ucestalo pranje spolovila, nanošenje parfema i parfimiranih kozmetickih proizvoda na spolovilo remete normalnu ravnotežu i pogoduju nastanku Candida infekcije.

Ucestalost
Upala rodnice uzrokovana Candidom (candida vaginitis/colpitis) je najcešca infekcija ženskih spolnih organa s visokom ucestalošcu. Otprilike 75% seksualno aktivnih žena imalo je bar jednom ovu infekciju, polovina njih ima više od jedne infekcije u životu, a gotovo 10% ima cesto ponavljane upale.

Simptomi
Gljivicna infekcija ocituje se neugodnim svrbežom spolovila uz pojacan iscjedak koji je bjelkaste boje, gust, sirast i specificnog slatkastog mirisa. Rodnica i stidnica su crvene, nadražene, natecene i bolne. Na stidnici se mogu naci napukline sluznice. Svi se ovi simptomi pogoršavaju ako se provodi ucestalo cešanje. Spolni odnos može biti bolan. Za vrijeme mokrenja se javlja peckanje ili žarenje jer mokraca nadražuje oštecenu površinu stidnice.

Dijagnoza
Pregledom vanjskog spolovila te ginekološkim pregledom rodnice može se postaviti dijagnoza. Uocavaju se znakovi infekcije ? crvenilo, oštecena sluznica, napukline oteklina, naslage bijelog iscjetka po svodovima rodnice i vratu maternice. Pregledom s obje ruke ginekolog pokušava utvrditi pomicnost i bolnost maternice i njenog vrata. Iscjedak se može razmazati na predmetno stakalce te promatrati pod mikroskopom i utvrditi prisutnost gljiva. Mikroskopski pregled uzorka vaginalnog iscjetka daje karakteristicnu sliku, tako da su dodatne pretrage najcešce suvišne. Kod negativnog mikroskopskog nalaza radi se bris rodnice te šalje na mikrobiološko ispitivanje.
Ponekad se uradi i Papa test kako bi se iskljucile tumorske promjene rodnice. Ako vrat maternice izgleda sumnjivo može se obaviti kolposkopija (promatranje rodnice i vrata maternice pod jakim svjetlom i povecanjem) i biopsija (uzimanje uzorka tkiva).
Detaljnija obrada bolesnica potrebna je kad postoje ponavljane infekcije te slab ili nikakav odgovor na terapiju. Tada se provodi pregled cijelog tijela, laboratorijska analiza krvi i mokrace te traže simptomi odredenih bolesti i organskih sustava.

Lijecenje
Lijekovi: Gljivicne infekcije lijece se antimikoticima ? lijekovima protiv gljiva. Za gljivicne infekcije ženskog spolnog sustava primjenjuju se antimikotici derivati imidazola: clotrimazol (Canesten, Plimycol) i polienski antibiotici kao što su nistatin (Nystatin, Moronal), amfotericin (Ampho-Moronal) i natamicin (Pimafucin) u obliku vaginalnih tableta, krema ili masti. Terapija može trajati svega 1 - 7 dana. Kod ponavljanih gljivicnih infekcija nužno je lijecenje antimikoticima u obliku tableta ili kapsula: flukonazol (Diflucan) ili itrakonazol (Orungal) u vidu tableta ili kapsula. Za vrijeme trajanja simptoma i lijecenja preporucuje se izbjegavanje spolnih odnosa iako se infekcija prenosi u svega 10-15% slucajeva.
Kombinacijom antibiotika i antimikotika može se lijeciti miješana infekcija gljivama i bakterijama. Takva je kombinacija oksitetraciklin + nistatin (Geonistin).
Prvu infekciju je opcenito potrebno lijeciti u suradnji s obiteljskim lijecnikom ili ginekologom, a kod ponovne infekcije, ako se nedvojbeno po izgledu iscjetka radi o ovoj upali žena može sama kupiti lokalne antimikotike u ljekarni. Ako sedmodnevna terapija ne urodi plodom potrebno je javiti se lijecniku kako bi se otkrio razlog te eventualno neko drugo stanje koje imitira sliku gljivicne infekcije.
Ucestale gljivicne infekcije mogu biti pokazatelj odredenih bolesti pa je potrebno zatražiti lijecnicku pomoc. Znakovi upale netom nakon završene terapije ili slab odgovor na terapiju mogu biti prvi znakovi infekcije HIVom.
Kod trudnica se tablete antimikotika daju s velikim oprezom, ako se i daju. Lokalno lijecenje se provodi duže nego kod žena koje nisu trudne te se trudnice cešce kontroliraju.
Prehrana: povecanje udjela biljne hrane, izbacivanje ugljikohidrata i uzimanje vecih kolicna jogurta i acidofila pomažu u lijecenju gljivicne infekcije.
Obnova normalne vaginalne flore: nakon završenog lijecenja antimikoticima mogu se u rodnicu stavljati posebni tamponi i sredstva kojima se obnavlja populacija normalno prisutnih bakterija Lactobacillus i sprjecava ponovna infekcija gljivama.

Prognoza
Nakon prikladnog lijecenja simptomi i znakovi infekcije potpuno nestaju. Ponavljane infekcije ili slab odgovor na terapiju obicno ukazuju na postojanje slabijeg imuniteta ili odredenih bolesti pa je potrebno napraviti detaljniju obradu bolesnika.

Komplikacije
Kronicne ili ponavljane infekcije mogu nastati, a kod osoba slabijeg imunološkog sustava candida se može proširiti po tijelu te inficirati druge organe i organske sustave.

Prevencija ? kako sprijeciti ponovnu infekciju
Za sprjecavanje ponovne infekcije kandidom važno je slijediti ove upute:
- izbjegavati nošenje uske odjece
- izbjegavati sinteticko donje rublje
- nositi pamucne gacice
- izbjegavati tanga gacice
- ne nositi najlonke cijeli dan
- izbjegavati stalno vlaženje genitalnog podrucja
- izbjegavati nositi mokri kupaci kostim ? presvuci se nakon izlaska iz bazena ili mora
- redovito prati donje rublje
- nakon kupanja ili tuširanja posušiti genitalno podrucje sušilom za kosu na najnižoj temperaturi
- nakon male nužde spolovilo brisati od sprijeda prema natrag jer se u suprotnom u vaginu mogu povuci bakterije iz debelog crijeva
- jesti jogurt i acidofil u vecim kolicinama za vrijeme lijecenja antibioticima
- smanjiti unos ugljikohidrata i alkohola
- ne prati spolovilo niti rodnicu kupkama niti na njih sprejati dezodoranse, ne koristiti parfimirane tampone i uloške te izbjegavati obojani i namirisani toaletni papir
- kad se razvije infekcija pozorno se pridržavati lijecnikovih uputa te pravilno i redovito uzimati i stavljati lijekove


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Maj 15, 2005 12:22 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 11:40 am
Postovi: 4
korisni linkovi:
(hrvatski je prekopiran u prethodnom postu)

Ginekologija
http://www.medicina.hr/medicinski%20pri ... logija.htm
http://www.sexedukacija.cg.yu/sexed/sexbolesti.php
http://www.*.hr/teme/gi ... spolno.asp

O gljivicnim infekcijama zenskih polnih organa (gljivice ili candida albicans)
http://www.medicina.hr/clanci/gljivicne ... organa.htm
http://forum.krstarica.com/viewtopic.ph ... t=gljivice
http://forum.krstarica.com/viewtopic.ph ... t=gljivice
http://forum.krstarica.com/viewtopic.ph ... t=gljivice
http://forum.krstarica.com/viewtopic.ph ... 54&start=0


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Maj 31, 2005 12:48 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:48 pm
Postovi: 14
Lokacija: Tel Aviv
Odlican post Kristina,

dodala bi jos jedan sajt samo, za one koji znaju engleski, jako je koristan, i detaljan. Prateci njihove savete ja sam izlecila kandidu:)
www.askshelley.com/forum


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 51 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: