holter-tumacenje

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
mikicac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 02, 2008 7:25 pm

holter-tumacenje

Post od mikicac »

Postovani dr Ivice, molim Vas za tumacenje holtera i dijagnoze.
Na ponovljenom holteru je sledeći nalaz: U toku 22 sata registrovano je 84266 QRS KOMPLEKSA ,minimalne frekvence 45/min, maks frekvence 94/min u 8:8,prosečne62/min. Ukupno je registrovano 658 monomorfnih VES i 363 SVES . Parovi i tripleti VES nisu registrovani.
Na holteru od pre 15 dana nalaz je bio min frekvence 45/min, maks frekv 124/min u 14 :10. Registrovano je 220 monomorfnih VES iza T i 1 kuplet VES .Registrovano je 376 SVES
Dg : Arrh ESV LOWN IV A ; ARH ESSV
terapija na kojoj sam pri snimanju holtera je monopril plus 20mg Amlopin 5 mg Sortis 10 mg Cardiopirin 100mg.
Kako sam i ranije imao slicne probleme ali Dg je tada bila Arrh esv Lown I tada sam u terapiji imao propafen 150 mg 3x1. U zadnjih godinu dana ovaj lek je ukinut i dijagnoza se menjala od Arr esv I-IV stepena. Puls obicno oko 56 danju. Da li u terapiju treba vratiti antiaritmik.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Iskreno, mislim da je neko malo pogresio. najpre, Lown nije napravio klasifikaciju prema tezini, nego prema vrsti ventrikularnih ekstrasistola (ventrikularne ES, VES), iako ima istine da sto je veci stepen, to je stvar "ozbiljnija". Ali, to nije uvek tako. Stavise, negde se i ne koristi rec "stepen" ili "stadijum", nego "tip" - sto je mnogo pravilnije. Ukratko:

Tip 1 = povremene ES, anje od 30 na sat
Tip 2 = ceste ES, vise od 30 na sat
Tip 3 = polimorfne ES
Tip 4 = ES u parovima ili u salvama
Tip 5 = "R na T" VES , opasnost od fibrilacije.

Vi imate, prema ovom Holter nalazu i pravilno tumacenoj klasifikaciji po Lown-u tip 2.

Tip 2 je granicni za lecenje. Zanimljiv podatak je da ventrikularne ES na Holteru ima vise od 60% zdravih sredovecnih ljudi. Licno, ne bih uvodio lek, pod uslovom da nema VES tipa 5, ali to nije opisano na Holteru kod Vas, kao da to nije ni posmatrano (?)

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori