Potrebno tumačenje

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Korisnikov avatar
sanyalica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sanyalica »

Dear History,
nisam mislila na tebe da si rekao da se secas, nego si kasnije dobio, chini mi se od Ivematic, takav odgovor. Ni ja nisam medicinske struke, ali imam iskustvo sa tim...do chetvrte godine sam imala 3 puta febrilne konvulzije, a takodje i moja deca...Vishe sam osetila potrebu da prethodno napishem iz sopstvenog iskustva i svog laichkog ugla. Ono u shta sam sigurna jeste da na mene moje konvulzije nisu ostavile posledice tog tipa...ali zato febrilne konvulzije moje dece su mi odnele pola zivota, jer sam nenormalno brinula:(...sva sreca, bilo je onako kako su mi lekari objasnili i sve je u najboljem redu :D U svakom sluchaju, stalno sam imala na umu prvu rechenicu dr Spocka o febrilnim konvulzijama "Strashno je videti kako se dete grchi, ali u vecini sluchajeva opasnost i nije tako velika". A shto se tiche razlike izmedju nas i sveta, malo preterujesh po mom skromnom mishljenju, jer i kod nas i u svetu, u jednom momentu npr.hvale odredjeni lek, kasnije pljuju po njemu, pa ga "rehabilituju" itd. Isto je i sa raznim metodama lechenja, uzrochno-posledichnim vezama o kojima govorish i sl. Pozdrav. :D
Slika
Korisnikov avatar
kladik
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 15, 2011 2:18 am
Kontakt:

Re: Potrebno tumačenje

Post od kladik »

Febrilne konvulzije u ranom detinjstvu (grčevi uz povišenu temperaturu, najčešće nakon infekcije ili vakcinacije) su relativno česte i u velikoj većini slučajeva nemaju dugoročne posledice na psihički ili neurološki razvoj. Sama činjenica da je dete bilo hospitalizovano duže vremena može zvučati dramatično, ali boravak od dve nedelje ne znači nužno da je postojala teška ili trajna oštećujuća bolest — često se tada duže zadržavalo radi opservacije, kontrole temperature i isključivanja komplikacija.

Što se tiče zapisa koji navodiš (Convulsiones, St. post vaccinom antivariolea, St. febrilis), to se najverovatnije odnosi na febrilne konvulzije u kontekstu povišene temperature nakon vakcinacije ili vremenski povezane sa njom, što ne implicira trajno neurološko oštećenje. Savremena medicina generalno smatra da tipične febrilne konvulzije bez komplikacija ne ostavljaju posledice na inteligenciju, ponašanje ili kasniji psihički razvoj.

Povezanost između takvog ranog događaja i kasnijih anksiozno-depresivnih ili psihosomatskih problema u odraslom dobu obično nije direktno uzročno-posledična. Češće se radi o kombinaciji genetike, temperamenta, životnog iskustva, stresa i načina na koji osoba obrađuje emocije, nego o jednom izolovanom medicinskom događaju iz ranog detinjstva. Ideja da rana hospitalizacija ili febrilne konvulzije “ostavljaju traumatski neurološki trag” koji kasnije proizvodi anksioznost uglavnom nema čvrsto medicinsko uporište, osim u retkim slučajevima kada su konvulzije bile komplikovane (npr. dugotrajne, bez kiseonika, epileptični status i sl.).

Ako postoji osećaj da se psihičke tegobe vraćaju na “traumu iz ranog detinjstva”, to se u psihologiji obično posmatra više kroz subjektivno iskustvo i interpretaciju događaja, nego kroz direktno biološko oštećenje mozga u tom periodu.

U praksi, najkorisniji pravac za traženje uzroka ovakvih simptoma nije fokus na tom jednom događaju, nego sveobuhvatna procena: psihijatrijska/psihoterapijska evaluacija, analiza trenutnih stresora, obrazaca anksioznosti i eventualnih depresivnih epizoda, kao i eventualna medicinska obrada ako postoje neurološki simptomi.

Ako želiš, mogu ti objasniti kako se danas medicinski gleda na febrilne konvulzije (šta je “bezazleno”, a šta zahteva obradu) ili kako psihoterapija pristupa osećaju “korena problema” u ranom detinjstvu.
🌿 Nisam influenser, ali ponekad imam dobre preporuke 😊
Odgovori