svrab u predelu cmara
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Re: lab
ma kakvi!zbog cega mislis da je to zbog svraba? ja imam suljeve tj.ponekad mi se pojave pa mi se povuku a imam pitanje jel mast nanosim iskljucivo spolja mislim ako su unutrasnji hemoroidi?acosonic napisao:Ajd ti uradi analizu stolice na gljivice (candida...)
Primetila sam na analnom otvoru neku malu bubuljicu i jednu vecu duzine do 1cm, koja je vise unutra u debelom crevu nego napolju. ima neku plavkastu boju, sta je to ljudi? Sva sam se prepala jer sam uklanjala kondilome pre 10 - tak dana, a kazu da se mogu javiti i tom mestu. Da se nisu prosirili i tamo?
Jelenicak, vidim da niko sada nema problema sa hemoroidima, sem mene i tebe! Ja sam tek prije mjesec dana poceo da osjecam prve simptome, mislim da su prvo bili unutrasnji. Koristio sam cepice 10-ak dana po usmenoj preporuci doktora ali mi nisu mnogo pomogli, sad imam cesto svrab i peckanje. A dosta mi zavisi od dana do dana. Razmisljam da podjem do doktora ovih dana, od samoizlijecenja izgleda nece biti nista!
Re: svrab u predelu cmara
Svrab u predelu anusa je čest simptom i može imati više uzroka, najčešće benignih, ali ga ne treba ignorisati ako traje duže.
Najčešći uzroci su:
iritacija kože (znojenje, loša higijena ili preterano pranje i agresivni sapuni)
hemoroidi ili blaga upala analnog područja
gljivična infekcija (kandida) ili bakterijska iritacija
analne fisure (sitne pukotine, obično uz bol pri stolici)
paraziti (npr. enterobijaza), naročito ako je svrab jači noću
alergijska reakcija na odeću, deterdžent ili vlažne maramice
Ako je svrab povremen i blag, često pomaže:
održavanje blage higijene (bez jakih sapuna)
suvo i čisto područje (pamuk, izbegavanje sintetike)
izbegavanje češanja
po potrebi blaga zaštitna krema (cink-oksid ili slične)
Što se tiče promene na koži u predelu trtice (repne kosti) koja je tamnija, hrapava i povremeno svrbi i pecka već godinu dana bez promena, to najčešće odgovara:
hroničnoj iritaciji i zadebljanju kože (lichenifikacija) zbog trenja ili položaja sedenja
kontaktnoj iritaciji (odeća, znoj)
ređe gljivičnoj infekciji ili ekcemu
Pošto traje dugo i ne reaguje na pantenol, verovatno nije samo suva koža, pa bi bilo korisno da dermatolog pogleda promenu — ne zato što zvuči opasno, nego da se tačno razlikuje između ekcema, gljivica ili hronične iritacije, jer se terapija razlikuje.
Ako želiš, mogu ti reći i kako da razlikuješ hemoroidalni svrab od gljivičnog ili parazitskog po simptomima.
Najčešći uzroci su:
iritacija kože (znojenje, loša higijena ili preterano pranje i agresivni sapuni)
hemoroidi ili blaga upala analnog područja
gljivična infekcija (kandida) ili bakterijska iritacija
analne fisure (sitne pukotine, obično uz bol pri stolici)
paraziti (npr. enterobijaza), naročito ako je svrab jači noću
alergijska reakcija na odeću, deterdžent ili vlažne maramice
Ako je svrab povremen i blag, često pomaže:
održavanje blage higijene (bez jakih sapuna)
suvo i čisto područje (pamuk, izbegavanje sintetike)
izbegavanje češanja
po potrebi blaga zaštitna krema (cink-oksid ili slične)
Što se tiče promene na koži u predelu trtice (repne kosti) koja je tamnija, hrapava i povremeno svrbi i pecka već godinu dana bez promena, to najčešće odgovara:
hroničnoj iritaciji i zadebljanju kože (lichenifikacija) zbog trenja ili položaja sedenja
kontaktnoj iritaciji (odeća, znoj)
ređe gljivičnoj infekciji ili ekcemu
Pošto traje dugo i ne reaguje na pantenol, verovatno nije samo suva koža, pa bi bilo korisno da dermatolog pogleda promenu — ne zato što zvuči opasno, nego da se tačno razlikuje između ekcema, gljivica ili hronične iritacije, jer se terapija razlikuje.
Ako želiš, mogu ti reći i kako da razlikuješ hemoroidalni svrab od gljivičnog ili parazitskog po simptomima.