Hvala unapred.
Fizicke aktivnosti i tromboza...?
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
transporter
- Novi član

- Pridružio se: Ned Maj 30, 2021 10:43 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Fizicke aktivnosti i tromboza...?
Pozdrav svima. Imam jedno pitanje a imam i duboku vensku trombozu
Zanima me koje fizicke aktivnosti i u kojoj meri su dozvoljene ljudima sa ovom dijagnozom? U mom slucaju tromb je u potkolenici noge i nastao je kao posledica rupture misica. Da li su dozvoljeni laksi kardio treninzi ili mogi intenzivniji, plivanje, udaranje u vrecu za boks, brzo hodanje?
Hvala unapred.
Hvala unapred.
Re: Fizicke aktivnosti i tromboza...?
Kod duboke venske tromboze, posebno ako ste na odgovarajućoj antikoagulantnoj terapiji i lekar je procenio da je stanje stabilno, umerena fizička aktivnost se danas uglavnom preporučuje, jer doprinosi cirkulaciji i oporavku. Brzo hodanje, lagano do umereno vožnja bicikla ili plivanje često su odgovarajući oblici aktivnosti, ali intenzitet treba povećavati postepeno i u skladu sa savetom vaskularnog hirurga ili hematologa. Sa druge strane, veoma intenzivni treninzi, udaranje u vreću, sportovi sa rizikom od povreda ili aktivnosti koje izazivaju jak bol u nozi obično se ne preporučuju u akutnoj fazi, naročito dok tromb nije stabilizovan i dok traje puna antikoagulantna terapija. Pošto je tromboza kod vas nastala nakon rupture mišića, plan povratka treningu treba prilagoditi i samoj povredi. Zato je najbolje da o dozvoljenom intenzitetu vežbanja razgovarate sa lekarom koji prati vaše lečenje, jer to zavisi od vremena proteklog od dijagnoze, nalaza kontrolnog ultrazvuka i vrste antikoagulantne terapije koju primate.