Zvucna halucinacija prilikom budjenja

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Jimmy23
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 4:31 pm

Zvucna halucinacija prilikom budjenja

Post od Jimmy23 »

Je li vam se nekad desilo da imate zvucnu halucinaciju prilikom budjenja?

Nikad mi se ovo nije desilo, ali jutros kao da sam cuo da telefon zvoni i to me zapravo probudilo, ali posle kad sam pitao moje, kazu da nije zvonio telefon. Sad, ne znam, mozda sam ja i bio u nekom polu-snu pa da sam sanjao da zvoni telefon, a moguce je i da mi se samo ucinilo (ali nije bilo samo jedno zvono nego dva).

Jel vam se desavalo nekad ovo i da li je ovo, generalno, razlog za brigu?
Korisnikov avatar
kladik
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 15, 2011 2:18 am
Kontakt:

Re: Zvucna halucinacija prilikom budjenja

Post od kladik »

Ono što opisuješ najverovatnije predstavlja hipnopompičnu halucinaciju, odnosno kratkotrajnu zvučnu halucinaciju koja se javlja prilikom buđenja. To nije retka pojava i može se desiti potpuno zdravim osobama, naročito kada su umorne, pod stresom ili imaju nepravilan san. Ljudi često opisuju da čuju zvono telefona, alarm, kucanje na vrata ili izgovaranje svog imena, a nakon potpunog razbuđivanja shvate da zvuk nije bio stvaran. Ako se ovo desilo jednom ili vrlo retko i nema drugih simptoma poput halucinacija tokom dana, gubitka svesti ili drugih neuroloških tegoba, obično nije razlog za zabrinutost. Međutim, ukoliko se ovakve epizode često ponavljaju ili su praćene drugim simptomima, bilo bi dobro da se javite izabranom lekaru ili neurologu radi dalje procene.
🌿 Nisam influenser, ali ponekad imam dobre preporuke 😊
Odgovori