PROTEZA ILI NAVLAKE

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
schmetterling
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 08, 2008 6:51 pm

PROTEZA ILI NAVLAKE

Post od schmetterling »

Molim za savet. Imam problem sa gornjim jedinicama, krive su mi, a cak mi je jedan zub napukao pri jednom padu pa bih zamolila za savet. Ovih dana bih trebala da odem kod stomatologa ali ipak da pitam..da li su navlake dobro resenje. Tacnije, ja bih da mi se taj zub sto je napukao, a ujedno je i kriv, sredi putem navlake, a tako bih da sredim i drugu jedinicu. Ne bih da nosim protezu jer mi ne izgleda lepo a i svi ostali zubi su mi dobri i zdravi, samo te dve jedinice mi prave problem i mnogo sam iskompleksirana zbog toga. MOLIM ZA SAVET
anvan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 09, 2007 12:00 pm

Post od anvan »

schmetterling,dobro je razmeniti misljenje u vezi ovog pitanja. Evo sta je moj stav. Izbegavaj krunice dok mozes. To je najlaksi nacin da iskorigiras zube i izlecis svoj kompleks, megutim i najgori. Neznam koliko godina imas, ali najbolje je imati strpljenja i nositi fiksnu protezu, koja u ovom slucaju bice reducirana - samo za dva centralna inciziva i neces imati bas nikakvih problema. A i period nosenja je skracen. Sad sam se vratila iz Pariza i tamo je pitanje prestiza imati fiksnu protezu, kao sto je u Talahasseu, Njujorku, Cirihu, gde sam bila ne tako davno. Ukoliko si pak cvsto resila da ne nosis fiksnu, onda bolje je napraviti estetske porcelanske fasete nego krunice. To sigurno rade na Stmatoloskom fakultetu tamo gde si ili u privatnim ordinacijama. Onda se ne brusi celi zub,vek samo prednji deo oko 1,5 mm. dubine. Prednost faseta nad krunicama je u tome sto ne idu ispod nepca, pa nema upale. Znaci krunice mozes uvek da uradis, iskoristi prvo ove druge sanse. :)
Kupila sam Kombuhu i otkrila vas predivni sajt.Puno hvala za mnogo stvari koje sam od vas naucila.
Milka R
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 2:38 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Milka R »

Draga moja Anvan,vidi se da idete cesto u inostranstvo i da ne poznajete nasu stomatologiju,na Vasu srecu.Slazem se sa Vama za fixnu ali za Venerise ovde jos nisu culi a na fakultetu je posebno nerade.Neznam da li ih igde i rade u BG. Na zalost...
schmetterling
Novi član
Novi član

Hvala.

Post od schmetterling »

Predpostavila sam da cete me savetovati da ipak pokusam da resim problem fiksnom protezom,kao i mnogi drugi sto su me savetovali "bolje cuvaj zdrave zube koliko mozes". Isto tako znam da je to sad "trendi" u Evropi, bila sam do pre nedelju dana u Berlinu, i takodje se raspitivala o svemu tome, tamo ima mnogo vise solucija, ali nazalost sve je tako skupo a takva primena ovde ne verujem da je bas na zavidnom nivou.. Najbolje bi bilo da se konsultujem sa stomatologom za te navlakice sto ste mi rekli pa cu videti da li se to ovde primenjuje.. Hvala mnogo
schmetterling
Novi član
Novi član

Post od schmetterling »

Zaboravih da napomenem... imam 21 godinu
anvan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 09, 2007 12:00 pm

Post od anvan »

Ja odlicno poznajem nasu stomatologiju, imamo izvrsne stomatologe, ali nazalost kao i u svakoj profesiji ima i takvih koji su zalutali u stomatologiji. Ja znam da u BG rade estetske fasete i to veoma dobro, mislim da su u bivsoj SFRJ i prvi poceli, takogje i u Nisu, gde ima odlicnih stomatologa i tehnicara, a i u Skoplju,u Makedoniji, gde rade i od glasjonomernih porcelana(bez metalni-staklo porcelan), sto izgleda fantasticno. Za Beograd sam imala adrese, ali sada ih nemam i neznam dali je dobro ovako obljavljivati, a za Nis imam, pa mozete da mi date e-mail adresu da vam dam telefon. I samo da znate koliko je to jeftinije u Srbiji, nego van. Pr. jedna porcelanska krunica u Nemackoj kosta 1200 E, dok u Srbiji od 30-50 E. Fasete su sigurno jevtiniji.
Vi ste jako mladi a kako fiksna ne poznaje starosne granice odlicno ce resiti problem. Ranije, kad su radili samo mobilne proteze, vec bi bilo kasno da se nesto bas dobro uradi na vase godine.
Kupila sam Kombuhu i otkrila vas predivni sajt.Puno hvala za mnogo stvari koje sam od vas naucila.
Odgovori