Pomoc hitno
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
-.-..--.-.
- Novi član

- Pridružio se: Sub Nov 26, 2022 12:48 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Pomoc hitno
Imam 13 godina i bavim se kosarkom i primetio sam da imam uvecane bradavice i bas su ispupcene smetaju mi kad obucem neku beli majicu ili bilo sta one se bas primete. citao sam da je to nesto zbog cega mora na operaciju i to mi se bas i ne svidja zanima me da li ce se to vremenom u pubertetu ili nekim treningom za grudi srediti ili ne?
Re: Pomoc hitno
Uvećane i ispupčene bradavice u tvojoj dobi (13 godina) su vrlo često potpuno normalna pojava u pubertetu. Tokom hormonalnih promena može doći do privremenog povećanja tkiva u predelu bradavica, što se kod mnogih dečaka naziva pubertetska ginekomastija.
U većini slučajeva:
nije opasno
ne zahteva operaciju
vremenom se samo povuče kako se hormoni stabilizuju (najčešće u roku od nekoliko meseci do par godina)
Trening (uključujući vežbe za grudi) može ojačati mišiće, ali ne rešava direktno ovo tkivo jer je uzrok hormonski, ne mišićni.
Operacija se razmatra samo u retkim slučajevima ako problem traje dugo nakon puberteta ili je jako izražen.
Ako nema bola, jakog oticanja ili brzog pogoršanja, najčešće je dovoljno samo praćenje i strpljenje. Ako te brine ili se menja, najbolje je da se javiš pedijatru ili endokrinologu radi provere i sigurnosti.
U većini slučajeva:
nije opasno
ne zahteva operaciju
vremenom se samo povuče kako se hormoni stabilizuju (najčešće u roku od nekoliko meseci do par godina)
Trening (uključujući vežbe za grudi) može ojačati mišiće, ali ne rešava direktno ovo tkivo jer je uzrok hormonski, ne mišićni.
Operacija se razmatra samo u retkim slučajevima ako problem traje dugo nakon puberteta ili je jako izražen.
Ako nema bola, jakog oticanja ili brzog pogoršanja, najčešće je dovoljno samo praćenje i strpljenje. Ako te brine ili se menja, najbolje je da se javiš pedijatru ili endokrinologu radi provere i sigurnosti.