Moram priznati da je mnogo bolje nego ranije. Pila sam caj Kirkolina i uz to laneno seme potopljeno u vodi, zeleni caj i dosta vode. Stolica je postala redovna, cak i po dva puta dnevno, stomak mi je splasnuo i nemam onj osecaj tezine kao ranije. Sada pijem neki caj, takodje za mrsavljenje, Body Slim i odlican je. Lepog je mirisa i ukusa (verovatno zbog komoraca). Stolica redovna. Pije se tri puta dnevno pre jela. Kada ga popijem drugi put u toku dana, negde popodne, odmah "radi" stomak i creva.
Ponekad, kao danas, javi se blaga nadutost, jos uvek ne mogu da utvrdim da li je od neke namirnice, ali definitivno sam malo smrsala (ZAMISLITE I TO CAK POSLE SVIH OVIH PRAZNIKA) jer mogu da obucem neke pantalone koje pre ovih cajeva nisam mogla a non-stop sam gladovala. Spremam se da se upisem i na neke vezbe (malo sam lenja) jer mi definitivno treba zatezanje stomacnih misica. Javljam se!
Problemi sa nadutoscu
Re: Problemi sa nadutoscu
Moram da ti kažem da sam u potpuno istoj situaciji kao i ti, Vuleika!
Dakle, ja sam sve probala što i ti da otklonim svoju visegodisnju nadutost, ali nista. Ima ipak razlike, ovo moje traje 10-tak godina, ja nikad nisam pusila, pijem dosta tecnosti, bavim se rekreativno redovno sportom (pilates, aerobik), trudim se da se hranim zdravo, ali NISTA! I ja sam ocajna.
Ja sam radila i gastroskopiju i sve laboratorijske analize, kontrolu na laktozu, na gluten, pa test intolerancije na hranu (3 meseca se besprekorno svega pridrzavala, tada mi se samo volumen malo smanjio, ali je nadutost i dalje bila prisutna), pa ispitivanje prisutnosti kandide - sve je uvek bilo OK, potpuno OK!!! I oni uvek kazu - iritabilni kolumn! A ja, takođe, garantujem da to nije to, jer to je pojava koja trajeeeeeeee. Čak je i moj otac to povremeno imao, a sada i moja cerka. Ali ne niko tako stalno i redovno svaki dan, kao ja.
Probala sam ja i mekinje i Kirkolinu i sve, ali ne vredi. I sve druge preporučene probiotske lekove za bolje varenje, nista! E sad ne znam koliko si dugo pila Kirkolinu, jer sam i ja sumnjala na te toksine u crevima, a moram da priznam da imam redovnu probavu (nekad se malo poremeti, ali retko).
Jedino sto mi je pomoglo malo, to su mnogo mali, mali obroci, a cesto, nadutost i dalje postoji, ja je osecam, ali manje, mnogo manje, kao sto je i mali unos hrane.
Molim te odgovori, da li ti je vredelo i sta si dalje radila! Stvarno besomucno trazim resenje. A to se odnosi i na vse druge koji nesto znaju o ovome.
Hvala.
Dakle, ja sam sve probala što i ti da otklonim svoju visegodisnju nadutost, ali nista. Ima ipak razlike, ovo moje traje 10-tak godina, ja nikad nisam pusila, pijem dosta tecnosti, bavim se rekreativno redovno sportom (pilates, aerobik), trudim se da se hranim zdravo, ali NISTA! I ja sam ocajna.
Ja sam radila i gastroskopiju i sve laboratorijske analize, kontrolu na laktozu, na gluten, pa test intolerancije na hranu (3 meseca se besprekorno svega pridrzavala, tada mi se samo volumen malo smanjio, ali je nadutost i dalje bila prisutna), pa ispitivanje prisutnosti kandide - sve je uvek bilo OK, potpuno OK!!! I oni uvek kazu - iritabilni kolumn! A ja, takođe, garantujem da to nije to, jer to je pojava koja trajeeeeeeee. Čak je i moj otac to povremeno imao, a sada i moja cerka. Ali ne niko tako stalno i redovno svaki dan, kao ja.
Probala sam ja i mekinje i Kirkolinu i sve, ali ne vredi. I sve druge preporučene probiotske lekove za bolje varenje, nista! E sad ne znam koliko si dugo pila Kirkolinu, jer sam i ja sumnjala na te toksine u crevima, a moram da priznam da imam redovnu probavu (nekad se malo poremeti, ali retko).
Jedino sto mi je pomoglo malo, to su mnogo mali, mali obroci, a cesto, nadutost i dalje postoji, ja je osecam, ali manje, mnogo manje, kao sto je i mali unos hrane.
Molim te odgovori, da li ti je vredelo i sta si dalje radila! Stvarno besomucno trazim resenje. A to se odnosi i na vse druge koji nesto znaju o ovome.
Hvala.
-
Nedovoljno upuceni
- Novi član

- Pridružio se: Uto Avg 10, 2010 10:34 pm
Prije svega veliki pozdrav za sve.
Imam jedan problem. Prije par dana bio sam na nekoj pijanci i kako to obicno biva malo se popilo. Mijesao sam pica, pio sam malo lozu, pivo i 1 tekilu, tako da mogu reci da sam se onako posteno napio.
Od tada imam problema sa zeludcem koje nikada do sad nisam imao a znao sam i vise popiti. Svaki put kad nesto pojedem osjecam nelagodu u predjelu zeludca i ne mogu da lezim na stomaku jer mi dodje muka.
Ne znam sta da radim i kako ovo da rijesim.
Unaprijed zahvalan...
Imam jedan problem. Prije par dana bio sam na nekoj pijanci i kako to obicno biva malo se popilo. Mijesao sam pica, pio sam malo lozu, pivo i 1 tekilu, tako da mogu reci da sam se onako posteno napio.
Od tada imam problema sa zeludcem koje nikada do sad nisam imao a znao sam i vise popiti. Svaki put kad nesto pojedem osjecam nelagodu u predjelu zeludca i ne mogu da lezim na stomaku jer mi dodje muka.
Ne znam sta da radim i kako ovo da rijesim.
Unaprijed zahvalan...
Ovo je tipičan primer dugotrajne funkcionalne nadutosti, gde su nalazi uredni, ali su simptomi vrlo neprijatni.
Šta najviše liči na opis?
Najverovatnije kombinacija:
Funkcionalna nadutost
i blagog oblika:
Sindrom iritabilnog creva
Zašto se ovo često desi nakon prestanka pušenja?
Kod nekih ljudi nakon prestanka pušenja:
menja se motilitet creva (rad creva)
menja se crevna flora
dolazi do privremenog usporavanja pražnjenja
povećava se osetljivost na gasove
Ali:
to obično ne traje godinama zbog samog prestanka pušenja, nego se “poklopi” sa funkcionalnim poremećajem creva.
Zašto je nadutost toliko jaka i stalna?
Najčešći mehanizmi:
normalna količina gasova se subjektivno oseća kao “previše”
poremećaj kretanja gasova kroz creva
preosetljiv nervni sistem creva (visceralna hipersenzitivnost)
gutanje vazduha (često nesvesno)
Zašto “ništa ne pomaže”?
Kod funkcionalne nadutosti:
klasični lekovi za gasove često ne daju efekat
dijete pomažu samo delimično
problem nije samo “gas”, nego reakcija creva na gas
Zato se dešava:
simptomi variraju (nekad splasne, pa se vrati)
Zašto lekari kažu “sve je u redu”?
Jer:
ultrazvuk uredan ✔
organi uredni ✔
nema znakova upale ✔
Ovo je tipično za funkcionalne poremećaje, gde:
nema oštećenja organa, ali ima poremećaja funkcije
Šta realno može pomoći (više od “čaja i dijeta”)?
Kod ovakvih stanja najčešće pomaže kombinacija:
regulacija ishrane (manje fermentabilne hrane – FODMAP pristup)
redovni obroci
fizička aktivnost
rad na stresu (vrlo važan faktor)
probiotici (kod nekih ljudi)
lekovi za visceralnu osetljivost (po preporuci lekara)
Bitna poruka
Ovo stanje je neprijatno, ali nije opasno
ne vodi u ozbiljnu bolest
može trajati dugo, ali se može držati pod kontrolom
Zaključak
Opis najviše odgovara:
funkcionalnoj nadutosti + mogućem IBS-u
uz normalne medicinske nalaze, što je klasičan obrazac.
Šta najviše liči na opis?
Najverovatnije kombinacija:
Funkcionalna nadutost
i blagog oblika:
Sindrom iritabilnog creva
Zašto se ovo često desi nakon prestanka pušenja?
Kod nekih ljudi nakon prestanka pušenja:
menja se motilitet creva (rad creva)
menja se crevna flora
dolazi do privremenog usporavanja pražnjenja
povećava se osetljivost na gasove
Ali:
Zašto je nadutost toliko jaka i stalna?
Najčešći mehanizmi:
normalna količina gasova se subjektivno oseća kao “previše”
poremećaj kretanja gasova kroz creva
preosetljiv nervni sistem creva (visceralna hipersenzitivnost)
gutanje vazduha (često nesvesno)
Zašto “ništa ne pomaže”?
Kod funkcionalne nadutosti:
klasični lekovi za gasove često ne daju efekat
dijete pomažu samo delimično
problem nije samo “gas”, nego reakcija creva na gas
Zato se dešava:
Zašto lekari kažu “sve je u redu”?
Jer:
ultrazvuk uredan ✔
organi uredni ✔
nema znakova upale ✔
Ovo je tipično za funkcionalne poremećaje, gde:
Šta realno može pomoći (više od “čaja i dijeta”)?
Kod ovakvih stanja najčešće pomaže kombinacija:
regulacija ishrane (manje fermentabilne hrane – FODMAP pristup)
redovni obroci
fizička aktivnost
rad na stresu (vrlo važan faktor)
probiotici (kod nekih ljudi)
lekovi za visceralnu osetljivost (po preporuci lekara)
Bitna poruka
Zaključak
Opis najviše odgovara:
funkcionalnoj nadutosti + mogućem IBS-u
uz normalne medicinske nalaze, što je klasičan obrazac.