česta stolica

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
IvanSu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 21, 2013 6:57 pm

česta stolica

Post od IvanSu »

Vec veoma dugo imam problem sa stomakom,svako jutro imam imam 2-3x stolicu i jos u toku dana (obicno posle nekog uzimanja hrane) oko 2x,stolica je gotovo uvek ili mekana ili retka.Pre oko 3 god sam se javio svome lekaru,koji je izvršio par analiza stolice (ne znam sada više tačno šta) i nije ništa pronađeno,tako da mi je lekar specijalista konstantovao nervozu creva i prepisao da uzimam Flobian što sam i uradio i pomoglo mi na neko kraće vreme te sam prestao sa konzumiranjem tog leka.Ali sada ponovo gotovu 2 god problem je isti kao sto sam na početku naveo, samo što ovoga puta nemam nikakvog poboljšanja i pored ponovnog uzimanja Flobiana.
Imam 40 god,visina 179 cm,težina 80 kg,fižički aktivan (rekreativno teretana,trčanje).
Još da dodam da dosta često imam i neprijatan osecaj u želudcu (ne bol).
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: česta stolica

Post od aa_aca »

Флобиан је обичан пробиотик, тако да можеш да пробаш с неким другим, рецимо Флонивином. Имаш добар пробиотик и у Панспорту.

Превише је да толико година имаш нерешен проблем са цревима. Ко зна шта ти је са крвном сликом и срцем.

Могао би да пробаш са ацидофилним млеком које прави Завод за млекарство. Свакако бих ти препоручио и домаћи кефир.

За смањење последица нервозе: магнезијум, витамин Ц, комплекс витамина Б. Наравно, ако користиш лоше производе сигурно неће имати ефекта. Погледај на мом сајту њњњ.аца.рс у здравственим саветима, шта сам писао о води, срцу, притиску, нервози... и које препарате користим.
Opacak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 06, 2018 6:36 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Post od Opacak »

jesi nasao rijesenje? ja imam isti problem al rijesenja nigdje ...
Korisnikov avatar
kladik
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 15, 2011 2:18 am
Kontakt:

Post od kladik »

Po opisu (dugotrajne mekše/kašaste stolice, pojačane ujutru i posle obroka, uz ranije uredne analize i nalaz “nervoznih creva”), ovo i dalje najviše liči na funkcionalni poremećaj tipa IBS (iritabilni kolon).

Kod IBS-a je tipično:
– ubrzana crevna peristaltika ujutru
– pogoršanje posle jela (gastro-količni refleks)
– variranje stolice bez jasnog organskog uzroka
– povremene “želudačne nelagodnosti” bez nalaza na gastroskopiji

To što je Flobian ranije pomagao, pa sada slabije, takođe se može desiti jer se IBS ne “leči trajno jednim preparatom”, nego se menja u talasima i zavisi od ishrane, stresa i crevne flore.

Ako simptomi traju godinama bez jasnog pogoršanja i gubitka težine, obično se razmišlja o:
– ponovnoj kontroli stolice (paraziti, kalprotektin)
– eventualno intolerancijama (laktoza, FODMAP hrana)
– i po proceni gastroenterologa dodatnoj obradi ako nešto odstupa

U praksi se najviše poboljšanja kod IBS-a postiže kombinacijom ishrane, regulacije stresa i ciljane terapije po simptomima, a ne jednim lekom.
🌿 Nisam influenser, ali ponekad imam dobre preporuke 😊
Odgovori