Da li moze neko da me posavetuje?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
studentt
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 17, 2006 6:38 pm

Da li moze neko da me posavetuje?

Post od studentt »

Donjoj levoj petici je izvadjen zivac pre 6-7 godina, to je bio neki podmukli karijes sa strane. Nisam imao problema sa njom do pre tri godine, kada je ispala plomba. Od tada na svakih 8-10 meseci meni ispada blomba sa tob zuba. Sad vec tu ima jako malo pravog zuba, uglavnom je to bela plomba koja cesto pada. Meni zadaje probleme to sto se izmedju 5ce i 6ce hrana stalno zaglavi, pa onda kad se to cisti prokrvari. Sa unutrasnje strane korena petice su blago uvecane desni (u odnosu na desni 5ce sa desne strane vilice) i osecam blagi bol kad jezikom dodirnem to mesto. Da li je to neka infekcija ili sta se vec tu zbiva? Imate li kakav savet? Da li je potrebno izvaditi taj zub? Nema gnoja i nije fistula, barem ne ona standardna kesica koja gnoji?

Pravi sam baksuz sto se tice zuba. Sa 3 godine sam pao sa flasicom i slomio i gornje i donje jedinice, dvojke i trojke. Na slikama sam izgledao kao vampir zbog izrazenih cetvorki :lol: Kasnije sa 7 godina kad su mi izrasli trajni zubi, odmah sam slomio gornje jedinice. Godinu dana kasnije pad preko bicikle i jednu jedinicu sam zabio ka sinusina, tu je bilo nekih operacija, nekih mostova, stalna menjanja leka u jedinicama, tako da sam do kraja osnovne bezbroj puta bio kod zubara. Kad sam krenuo na fakultet te jedinice su izvadjene i uradjen je trajan most koji su nakacili na dvojke. :wink: Sad imam 24 godine.
Milka R
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 2:38 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Milka R »

Spremi pare i u neku poznatu i SAVREMENU ordinaciju gde ce uraditi pl bez gingivalnih dzepova i uraditi implantate gde treba a ne da ti bruse zdrave zube zbog sopstvene gluposti.Srecno!
anvan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 09, 2007 12:00 pm

Post od anvan »

Studentt,prvo mali savet u vezi petice. Cim je doslo do te faze da ima savim malo zuba, a sve drugo je plomba, nema te plombe koja ke drzati dugo. Moze da se napravi retencija sa parapulpalnim kocicima ili zicom u obliku kirilicno P, ali ako i to ne drzi, onda je jedino resenje krunica. Ako ima premalo zubne supstance da ne moze mi krunica sa sigurnoscu da drzi, onda se zub umrtvi, napuni se kanal i u njega ugradi kocic sa patrljkom. Preko toga se radi krunica. Znaci ima vise alternativa. U vezi mosta koji su Vam uradili u frontu, na dve dvojke. Mislim da je to neprofesionalno, samo da vam uzmu pare, jer takav most nema dug vek. Izgubicete i dvojke-lateralne incizive. A evo zasto. Jedinice su jaki zubi i trpe veliki pritisak pri zagrizu.Dvojke su znatno slabije od jedinice,ustvari to su najslabiji zubi u gornjoj vilici. I sta se sad desava kad zagrizete. Celi dzvakopritisak koji je bio rasporegjen na cetiri inciziva, a najvise su bili optereceni jedinice kao najveci, sad preuzimaju samo lateralne incizive, odnosno slabe dvojke. Tako po izvesnog vremena doci ce do klacenja zuba i njihovog gubitka. Bilo bi bolje da su vam uradili implantanti ili ako je to bilo preskupo za vas(treba platiti implantante,pa krunice), onda jedan solidan most koji obuhvata celi front od trojke do trojke. To bi bilo trajno resenje i Vi bi mogli bez problema da jedete.Sad,to je sto je,da bi sto vise produzili vek ovom mostu,izbegavajte da grizete hranu, koristite noz i sve seckano stavljajte u usta. :)
Kupila sam Kombuhu i otkrila vas predivni sajt.Puno hvala za mnogo stvari koje sam od vas naucila.
Odgovori