Moj otac je pre 15-tak dana operisao tumor na plucima.Danas kada je dobio otpusnu listu na njoj je pisalo sledece:
Uputna dijagnoza-C 34 Adeno Ca pulm I.dex
Zavrsna dijagnoza-Thoracetomia I.dex.lobectomia inf. I.dex
Ph nalaz-Adeno Ca pulm,GR III NG II,tumor infiltruje viscelularnu i parijetalnu pleuru, u medijastalnim Igl. nema meta promena.
Kontrolni Rtg na otpustu zadovoljavajuci,nakon obima Op.
Prikazan konzilijum-nastaviti lecenje HTom.
S obzirom da sam potpuni laik, svako tumacenje sta svi ti latinski brojevi znace,kakve su sanse za oporavak i uopste ako neko malo poblize zna koja je to vrsta tumora i kako se razvija i iskreno sta nas ceka u buducnosti, bila bih neizmerno zahvalna!
Molim za pomoc za objasnjenje dijagnoze
Dakle ovako:Vas otac operisan je od adenokarcinoma pluca ,tumora zlezadnog epitela (pneumociti tipa II ili peharaste celije)lokalizavan periferno prema zidu grudnog kosa, a ne u bronhusima kao planocelularni ili mikrocelularni karcinom.Operacija koja je ucinjena je otvaranje grudnog kosa uz uklanjanje donjeg reznja pluca desnog plucnog krila sto ukazuje da tumor nije bio veliki jer bi u tom slucaju i hirurski zahvat bio ekstenzivniji ali tumor je probio i infiltrovao plucnu maramicu koja je u jednom aktu odstranjena za reznjem.Tumor ima najveci stepen maligniteta III(jeste najveci ali tumori sa vecim gradusom imaju i bolji odgovor na hemioterapiju) ,limfne zlezde nisu metastatski izmenjene(dobra prognoza).Ne navodite da li postoje sistemske metastaze ili karcinoza pleure(ali predpostavljam da ne postoje jer u takvom slucaju vas otac ne bi bio kandidat za hirursko lecenje).Sve navedeno svrstava vaseg oca u I stadijum sto znaci da na buducnost mozete gledati prilicno optimisticno.Inace adenokarcinom ima mnogo bolju prognozu od planocelularnog karcinoma a pogotovo mikrocelularnog koji je jedan od najmalignijih tumora u humanoj patologiji.
Pozdrav i sve najbolje.
Pozdrav i sve najbolje.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Sep 13, 2007 9:53 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Mojoj mami je otkriven adenocarcinom pleure pre 6meseci.Nije operisana.pRopisano joj je 6 ciklusa hemoterapije.Posle 3 terapije radila je ponovo skener,tumor markere.Skener je pokazao da je tumor u opstoj regresiji.Da prakticno ne postoji.Doktorka je bila jako zadovoljna rezulatatima.Svi tumor markeri su takodje bili dobri i ono sto je najbitnije moja mama se osecala bolje.dobila je i 3kg,mada ona i nije puno izgubila na kilazi.5 kg ukupno od pocetka terapije.Sada treba da primi petu.Ono sto hocu da kazem da morate da verujete u ozdravljenje svojih voljenih osoba.Znam da je tesko i da je mucno ,ali nada mora da postoji.Ukoliko mozete posvetite im se 100%.Ja joj svaki dan cedim svezu cveklu,sargarepu,pripremam obloge od lotosovog korena,stavljhm rastan na mesto gde je tumor,cedim svezu koprivu.Verujte mi da moja mama zahvaljujuci koprivi ima gvozdje 20!.Ne znam koliko verujete u alternativu i ne zam da li ste culi za nesto Stalac i divlju ciklamu,ali od kad nju pije moja mama se vratila normalnom zivotu.I izlazi i druzi se i nada se da ce po zavrsetka terapije da se vrati na posao.ZATO ZANEMARITE GLUPE STATISTIKE I VERUJTE DA ZIVOT I OGROMNA LJUBAV POBEDJUJU!
tata
Pa sta da kazem, otac je fizicki OK.Ima one pratece tegobe- boli ga rana,tesko dise, nema kondicije, ali mene zabrinjava sto je psihicki totalno druga osoba, bezvoljan, umoran, pesimistican. Nemam ideju kako da ga trgnem i pokrenem.Sve sam pokusavala, vodila sam cak i moje klince da ga oraspoloze ali ni oni nisu uspeli.Da li se neko suocio sa ovakvim stanjem i imate li neki savet?
Pilulice lilulice
Slazem se sa Micoooom,
Ako se secas i ja sam zavrsila kod psihijatra jer vise nisam mogla da izdrzim pritisak. Mene je kod psihijatra poslala doktorka iz Psiholoskog savetovalista pri IORS-u. Naime, ona je rekla upravo to sto i micaaa da ne treba pustiti da takvo stanje potraje. Meni licno je rekla da nisam u poziciji da biram tj. da nemam vremena za psihoterapije vec da mi je potrebna sto brza pomoc, a to moze samo hemija. I cinjenica je da je nakon 3-4 dana Xalola (aneksiolitik) prestalo gusenje, ubrzan rad srca, potreba za povracanjem. Nakon dve nedelje ubacen je i antidepresiv Zolof i moram priznati da sam se prosto preporodila. Odmorila sam se od straha i velike tuge.
Danas vise ne pijem Xalol (smanjivanje je islo postepeno) i nadam se da cu od 1.februara, kada idem na kontrolu, poceti da smanjujem Zoloft.
Ako se secas i ja sam zavrsila kod psihijatra jer vise nisam mogla da izdrzim pritisak. Mene je kod psihijatra poslala doktorka iz Psiholoskog savetovalista pri IORS-u. Naime, ona je rekla upravo to sto i micaaa da ne treba pustiti da takvo stanje potraje. Meni licno je rekla da nisam u poziciji da biram tj. da nemam vremena za psihoterapije vec da mi je potrebna sto brza pomoc, a to moze samo hemija. I cinjenica je da je nakon 3-4 dana Xalola (aneksiolitik) prestalo gusenje, ubrzan rad srca, potreba za povracanjem. Nakon dve nedelje ubacen je i antidepresiv Zolof i moram priznati da sam se prosto preporodila. Odmorila sam se od straha i velike tuge.
Danas vise ne pijem Xalol (smanjivanje je islo postepeno) i nadam se da cu od 1.februara, kada idem na kontrolu, poceti da smanjujem Zoloft.