dugo već pratim forum i pored mnogo informacija koje se ovde mogu naći još uvek nisam dobila odgovor na neka pitanja.Naime, ja sam dijabetičar od svoje 15 godine a sada mi je 37.Od početka sam na 4 doze insulina i sve je bilo u najboljem redu što se šećera tiče dok nisu počele česte hipoglikemije ( nekoliko puta na dan i u toku noći) bez određenog razloga. Osećala sam umor, pospanost, oslabila sam i koža mi je potamnela. Dugo sam menjala lekare koji su samo smanjivali doze ali to nije isključilo pojavu hipoglikemija. Spas za mene bila je doktorka K.Lalić koja je odmah posumnjala na Adisonovu bolest i tražila nalaze koji su potvrdili da pored dijabetesa bolujem od još dve autoimune bolesti:Adisson i hipotireoza. Znači sve u hipo funkciji.Rezultati su pokazali da se hormon kortizol (nadbubrežna žlezda) ne može izmeriti. 2001. godine uvedena mi je supstituciona terapija:tivoral (75 mg) i hidrokortizon (20+10).Odmah sam osetila poboljšanje i počela normalno da funkcionišem. Rekli su mi da sam jedinstven slučaj i da je malo ljudi sa 3 autoimune bolesti. Nastavila sam sa "normalnim životom" radim i usvojila sam sina zbog opasnosti koje bi trudnoća i porođaj značili za mene i za bebu.
Sve je bilo prilično ok iako mi vrednosti kortizola nikada nisu bile ni blizu normale ali ja sam se objektivno osećala mnogo bolje.
Ovog proleća sam "zakačila" neki gadan virus i od tada počinju problemi. Najpre visoki šećeri koje nisam mogla nikako da spustim na normalu, umor, iscrpljenost, prekomerno znojenje i uzimanje tečnosti i još mnogo toga. Nalaz hormona je bio :kortizol manji od 27 što znači nemerljiv. Otišla sam u bolnicu gde mi je doktorka povećala dozu kortizola na 40+30 što je puno obzirom na moju težinu i osetila sam neznatno poboljšanje, šećer se smirio ali je nakon mesec dana nove terapije vrednost kortizola ostala ista. Doktori su iznenađeni, drugi lek ne postoji a moj organizam očigledno ima problem da apsorbuje taj sintetički kortizol.
Ja sam po prirodi borac i želim da pomognem sebi, ne predajem se ali molim ako postoji neko sa sličnim iskustvom da mi da neki savet.
Izvunjavam se na opširnosti poruke ali je moj slučaj komplikovan i mnoge sam stvari i preskočila da se ne bih udaljila os suštine problema.
nadam se da će nekome moje iskustvo pomoći da doće do pravilne dijagnoze jer sam ja dugo čekala na to. Pozdrav
autoimune bolesti
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jan 05, 2008 9:52 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Imam i ja slicno iskustvo,bolujem o addisonove bolesti od 1991,u pocetku sam pio samo hydrocortisol i fludrocotisol - lek se zove Astonin H i nema ga u nasim apotekama mozes ga nabaviti u Madjarskoj ili u privatnim apotekama da ga narucis,on sluzi za zadrzavanje soli u organizmu.Uz konsultacije sa lekarom ja sam probao samo sa hydrocortisolom, ali nisam mogao bez fludrocortisola.Inace starije osobe koriste zamenu za hydrocortisol Pronison -Pronizon i ja sam ga koristio jedno vreme i super sam se osecao.Posavetuj se sa svojim lekarom, nadam se da ce ti ovo pomoci.Pozdrav