zeludac i srcane tegobe

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
murella
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 9:52 pm

zeludac i srcane tegobe

Post od murella »

da li ova dijagnoza ima veze sa tegobama u prsima koje su u vidu stezanja,nedostatka zraka,napad panike, bol ispod prsne kosti a imala sam i infarkt donjeg dijafragmalnog zida a dg je gastritis biliaris.insuff,hijetarna kila molim ko zna da mi odgovori jer ljekari samo daju kisik apaurin analgin i hajd kuci do sljedeceg napada :P
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

gastroenteroloske smetnje se nekada po simptomatologiji tesko razlucuju od anginoznih tegoba.
u vasem slucaju je nakon infarkta miokarda zaostala postinfarktna angina koja daje svoje simptome. gastroenteroloske dijagnoze koje ste naveli daju takodje smetnje u gornjem delu trbuha. bolovi u trbuhu dalje, mogu biti induktori anginoznih bolova.
kod vas se dakle radi o preplitanju simptoma, koje bi trebalo razluciti jednom hospitalizacijom na internistickom odeljenju, na kojoj bi se uradila gastroenteroloska dijagnostika i koronarografija.
murella
Stalni član
Stalni  član

Post od murella »

radila sam koronarografiju uredan koronarnistatus dg angina pectoris post infarktum, st.postinfarctum myocardii non Q a m ll ,cor atheroscl.comp. HTAgr.l/ll lezala sad od04 12 2007 do15 04 2007na internom nadze sena eho srca veci lijevi atrij, lijeva komora je blago koncentricno hipertoničkih zidova,inferiorni zidhipokinetican i blago fibrozan,mitralni aparat obilniji,redundantan prednjikuspis,uz granićnekriterije za prolaps,blagaregurg l coanda tipa ,aorta uredne širine,sklerotičnih zidova... stitna dobra na gastroskopiji se objektiviziraju promjene u smislu bilijarnog gastritisa ,hijetalna kila, mada ja ne osjecam nikakve bolove u stomaku meni je samo problem gusenje bol u grudima koji se nekad siri ulij plecku ,nedostatak zraka ,koda mi neko sjedi na prsima i onda dolazi napad panike jeli infarkt i hocul se izvuci ko prosli put jer mene je infarkt spuco na moru u vodi jedva su me vratili tamo u hitnoj ali ovo o bolovima me fata kad hoce velike promjene na toplo hladno na umor i kad se nasekiram pijem 10 vrsta lijekova i pitam se dokle hocel ikad prestat vama puno hvala na odgovoru inekim pojasnjenjima jer ja stvarno pola od ovoga ne razumijem hvala :D
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

posle ovih detaljnijih izvestaja mogu vam reci da vase tegobe vise pripadaju srcu.
nalaz na koronarografiji uredan nakon IM, nije opisana ni jedna infarktna arterija - moguce u slucaju da je uzrok infarka spazam (grc) zida krvnog suda (srcane arterije). ovo se redje javlja, cesce je zapusenje krvnog suda.
niste napisali da li imate hipertenziju, na osnovu eho-nalaza pretpostavljam da imate. trebalo bi da eho srca radite jednom godisnje - nije vam alarmantan, takav je kakav mora biti nakon infarkta i hipertenzije ali se mora pratiti da bi se podesavala terapija.
lekove morate piti redovno do kraja zivota - danasnja kardioloska terapija produzava znacajno zivot pacijentima, i duzinu priblizava normalnoj kod sve veceg broja pacijenata!
murella
Stalni član
Stalni  član

Post od murella »

pritisak odrzavam uz lijekove vecnajmanje5-6 godina samo sto su mi stalno mjejali terapiju uvijek je donji bio 100do110 a gornji140 sad pijem nebilet 5mg ujutro i navece po pola, lacipil 4mg u podne ,olikard 40 mg ujutru,enap h 2x1/2,aspirin protekt ujutro sazvakat,sortis 20mg uvece pylomid 10mg 3x1 prije jela, cntrrolok 20 mg1x1 mada mislim da je to sve previse ali nesmijem nista na svoju ruku izbaciti i ponekad zaboravila sam stavim flaster nitroderm bas kad mi prigusti ja oduljila ali bas mi je drago da ima neko da ti nesto pojasni posavjetuje i odma ti je psihicki lakse nemam vise puno onih napada panike velika ti hvala i sve najbolje u Novoj2008 pozdrav :lol:
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Donji odrzavajte ispod 90mmHg, ukoliko zelite da vam srce potraje!
Pozdrav!
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

murella napisao:dg angina pectoris post infarktum,cor atheroscl.comp. HTAgr.l/ll veci lijevi atrij, lijeva komora je blago koncentricno hipertoničkih zidova,inferiorni zidhipokinetican i blago fibrozan,mitralni aparat obilniji,redundantan prednjikuspis,uz granićnekriterije za prolaps,blagaregurg l coanda tipa ,aorta sklerotičnih zidova... gusenje bol u grudima koji se nekad siri ulij plecku ,nedostatak zraka ,koda mi neko sjedi na prsima i onda dolazi napad panike... ovo o bolovima me fata kad hoce velike promjene na toplo hladno na umor i kad se nasekiram:D
P.S. Ovo sto ste naveli sam delimicno obrisao i ostavio ono sto u stvari jasno govori o dijagnozi. U pitanju su problemi sa srcem i svim krvnim sudovima...tesko da kod skleroticne aorte ne postoji kompromitovana koronarna cirkulacija/u prilog mom stavu ide i dijagnoza aterosklerotskog miokarda/. Takodje vrlo su nedvosmislene i vase dijagnoze AP/nije navedeno stabilna ili nestabilna, sto odlucuje o terapiji/ i dijagnoza stanja nakon infarkta/nije navedeno koje lokalizacije/.
Ukoliko i dalje imate, makar i povremeno, anginozne tegobe idite na ponovni kardioloski pregled! Obavezno!
Pozdrav!
murella
Stalni član
Stalni  član

Post od murella »

ja licno koliko citam i po vasim porukama na forumu mislim da jestabilna meni je prva dijagnoza bila myalgia pectoralis sin da bi poslije radenja katarizacije napisali angina pectoris post infarektum, st.post infaretum myocardii non Q A.M ll,cor atherosel.comp. hta gr l/ll kad sam bila na moru pozli mi opet i tamo mi ustanove stenocardija/stabilni tip/,infarctus myocardi cronicus,hypertonija arterillis,status post cholecystecomam, poslije toga ustanovljeno mi je da je po svoj prilici rijec printz metal angina pa ti budi pametan ali kad sam radila gastroskopiju toliko sam ispovracala zelene tekucine da je doktor rekao da to nepamti kad je vidjeo tako nesto da mi je zeludac sav u kaskadama i da imam hijetalnu kilu koja je bila puna te tekucine i imam promjene u smislu bilijarnog gastritisa napominjem da zuci nemam ope. ali kako sam taj pregled uradila za 80% su mi se smanjili napadi i bolovi uprsima sad imam napade samo kad se premorim izlazim na hladnocu ili toplinu iuz puno stepenica kad se penjem pocnu me prvo steza grcevi pa onda nedostatak zraka ibolovi :lol:
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Jasno mi je kakve teobe imate od strane zeluca i to je kod vas sasvim jasno, mislim dovoljno je procitati sta je u pitanju, kakvi su pregledi radjeni, sta je ustanovljeno...nema sta tu da se filozofira!
Samo, ti simptomi koje sada navodite, ne poticu od bilijarnog gastrita, regurgitacije zuci, hijatus hernije i td, poticu od srca!
Klasicna PM Angina pectoris, provocirana hladnocom, fizickim naporom, stresom...a na bazi vec kompromitovane koronarne cirkulacije i prelezanog akutnog nonQ infarkta miokarda.
Idite kardiologu!
Pozdrav!
murella
Stalni član
Stalni  član

Post od murella »

hvala :D
Odgovori