dijagnoze...???

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
murella
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 9:52 pm

dijagnoze...???

Post od murella »

Bila sam nedavno u bolnici i imam srcanih tegoba.Imala sam infarkt donjeg zida prije godinu dana i imam metal principovu aginu pektoris.Mozete li mi objasniti ove dijagnoze?

-Hypertensio arterialis gr II.
-Cicatrix myocardii parietis inferioris.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

Prinzmetalova angina je oblik nestabilne angine kod koje je bol izazvan grcem (spazmom) koronarnih artetija. Dobro je da se koronarografijom vidi stanje koronarki, moguce je da se ova bolest javi na potpuno cistim koronarnim arterijama, a moguce je da se na njima nalaze i aterosklerotske promene. Leci se lekovima iz grupe inhibitora kalcijumskih kanala i nitratima.
Hipertenzija II stepena (srednje teska) znaci da vam se vrednosti sistolnog pritiska krecu u rasponu 160-179 mmHg, a dijastolnog 100-109 mmHg.
Cicatrix myocardii parietis inferioris - znaci oziljak nakon infarkta na zadnjoj strani leve srcane komore. Za pacijenta nema nekog znacaja lokalizacija infarkta, ali je dobro da je naucite i da u svakom trenutku znate da je kazete lekaru, kako bi znao da se orijentise kada vam tumaci EKG tj. da bi znao da kod vas postoji oziljak na zadnjem zidu.
murella
Stalni član
Stalni  član

Post od murella »

zasto mi se i dalje javljaju tegobe u trenutku pocne nedostatak zraka kao da sam trcala sve teze iteze disem pa onda pocne bol u prsnoj kosti koja se siri ulijevu plecku a u prsima kao da me neko cupa poslije nitra mi je lakse ali nakon 20 min pocinje opet odem u hitnu daju mi kisik trodon apaurin injekciju i budemi bolje a ekg dobar samo ima oziljak od prije pritisak u tom momentu opada ck i ostalo sve uredu interesujeme imal s tim veze kila na zelucu koja upire u dijafragmu
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

to su sve simptomi varijant (Prinzmetalove) angine. Spazmi (grcevi) krvnih sudova se javljaju nezavisno od fizickog napora, a pod uticajem nervnih impulsa
murella
Stalni član
Stalni  član

Post od murella »

DRBGD HVALA PUNO KRATKO ALI JASNO SVAKA CAST JOS DA MI NEKO KAZE STA DA RADIM KAD ME TO UFATI DA NE IDEM U HITNU BILA BI PRESRETNA TESKO MI VISE I ZBOG DJECE IUKUCANA SVI SE ISPREPADAJU HVALA I VELIKI POZZ :D
Odgovori