dete i hipertenzija

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
kaca2
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 01, 2008 4:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

dete i hipertenzija

Post od kaca2 »

Moj sin ima 15 godina i hipertenziju.Nosio je holtere za EKG i za krvni pritisak.Ovih dana idemo na UZ abdomena i uradice protok preko renalnih arterija.Pije Nebilet/1,25 mg na dan.Visok je 192 cm, mase 94 kg i trenira kosarku. Uradjeni hormoni st.zl. i FT3 iznosi 7,93.Ostali su u normali.Molim vas da mi neko objasni sta to znaci i da li ishranu treba da promenim? Ja imam utisak da on ne treba sada da uzima nikakve lekove jer je u rastu.:o :o
Hvala
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

FT3 je (zajedno sa FT4) bolji pokazatelj funkcije stitaste zlezde od uslovno receno "poznatijih" lajicima T3 i T4 zbog toga sto predstavlja(ju) aktivnu formu hormona. trebalo bi da se uradi i TSH, da se vidi citava piramida hormonalne funkcije.
vasa dete apsolutno treba da uzima terapiju koju propise pedijatar upravo zato da rast u kome se nalazi ne bi bio poremecen bolescu. lek nebivolol koji mu je propisan spada u najsavremenije.
vase dete bi trebalo da vodi (pretpostavljam da je to vec slucaj) pedijatar instituta za majku i dete, ili tirsove.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Re: dete i hipertenzija

Post od draganvma »

kaca2 napisao:Moj sin ima 15 godina i hipertenziju.Nosio je holtere za EKG i za krvni pritisak.Ovih dana idemo na UZ abdomena i uradice protok preko renalnih arterija.Pije Nebilet/1,25 mg na dan.Visok je 192 cm, mase 94 kg i trenira kosarku. Uradjeni hormoni st.zl. i FT3 iznosi 7,93.Ostali su u normali.Molim vas da mi neko objasni sta to znaci i da li ishranu treba da promenim? Ja imam utisak da on ne treba sada da uzima nikakve lekove jer je u rastu.:o :o
Hvala
Pored ovoga sto vam je dr naveo, kada budete radili CD renalnih arterija, uradite i indekse rezistencije interlobarnih arterija bubrega, neka vam pogledaju UZ nadbubrezne zlezde a od laboratorije 17KS, 17OH, kateholamine u urinu i VMA. To bi vam nakon prethodno navedenog bio kompletan sreening etiologije arterijske hipertenzije renalno/suprarenalnog tipa.
Cujemo se sa nalazima.
Pozdrav!
Odgovori