Pozdrav svima. Vidim da se često spominju pa čak i promovišu operacija ETS, VATS ili "simpatektomija" i dr. Kuhajda u Sremskoj Kamenici te da ima dosta upita vezano za iste pa rekoh da i ja podjelim svoja iskustva nakon 12 godina od operacije. Za sve neupućene molim detaljno pročitajte.
Patio sam od hiperhidroze tj. prekomjernog znojenja lica, dlanova, pazuha i stopala dok se na ostalim djelovima tijela skoro pa nikako nisam znojio izuzev zadnjice. Pomenuta zahvaćena područja su me sputavala u svakodnevnom životu i radu ( da ne pričam sad sve probleme koje su mi uzrokovali). Tada kao još uvijek naivni i nezreli dječak i relativno mlad bez da prethodno isprobam neka druga alternativa rješenja vodeći se većinski pozitivnim utiscima pacijenata iz Sremske Kamenice i na nagovor vodećeg stručnjaka iz te oblasti u regionu dr. Ivana Kuhajde 2013. godine sam se podvrgnuo operaciji koja mi je promjenila život na gore. Kada sam obavljao konsultacije sa imenovanim isti me je odmah uvjeravao da je operacija jedino i bezbjedno rješenje bez da mi ponudi bilo koja alternativna ili pomene neke druge potencijalne uzroke hiperhidroze poputhormona, štitne žlijezde ili slično. Nikakve nus pojave ni rizike nije pominjao. Budući da sam državljanin BiH operaciju sam platio nešto više od 1000e. Nakon toga operacija je "uspješno" prošla međutim ubrzo nakon iste primjetio sam pojačano znojenje grudi, stomaka, leđa, pazuha (lijevi više), donjeg dijela nogu i stopala. Međutim tu nije bio kraj. Desna polovina lica i desni dlan su i dalje nastavili da se znoje u nešto manjoj mjeri u odnosu na primarno iako su isti na lijevoj strani bili u potpunosti suvi. Odmah sam to prijavio Kuhajdi koji me je operisao ali je isti tvrdio da je sve to normalno i da će se vremenom stabilizovati. Otpušten sam sa dijagnozom "izlečen". Kako su dani prolazili stanje je bilo sve gore i gore. Nakon mjesec dana kada sam došao na kontrolu vidno znojav na svim pomenutim djelovima tijela, dr. Kuhajda i tadašnji načelnik klinike dr. Miloš Koledin su me pregledali te i dalje tvrdili kako je operacija bila uspješna iako sam i dalje pored obilnog kompenzatornog znojenja imao i smanjeno znojenje desne polovine lica, glave i vrata, desne ruke, ramena i dlana te obilno znojenje pazuha nešto više sa lijeve strane, tj. na mjestima gdje se ne bih trebao znojiti nakon operacije. Dr Kuhajda me tada uvjeravao da nešto nije u redu sa mojim organizmom i tražio mi je hrpu dodatnih skupocijenih nalaza hormona, elektromioneurografije i sličnih na koje sam potrošio preko 300 e jer se isti ne mogu izvaditi u državnim klinikama BiH a svi su bili uredni. Prije nego što me operisao nikad mi nije pominjao da bi neki od ovih nalaza mogli otkriti stvarni uzrok hiperhidroze i ponuditi alternativno liječenje. Nakon nepunih godinu dana od operacije pod prijetnjama tužbom 2014. podvrgnut sam korektivnom operativnom zahvatu koji je opet sproveo dr Kuhajda ovog puta samo na desnoj strani tijela koja se i dalje znojila (ne brojeći kompenzatorno). Tada mi je detaljnije sječena kompletna desna strana u slučaju da su neki nervi ostali netaknuti. Ishod operacije je bio sličan kao i prvi put stim da je ponovno blago smanjeno znojenje desnog dlana i ruke te desne polovine lica, vrata i glave ali je i povećano kompenzatorno znojenje i imao sam duži postoperativni oporavak. Nakon ponovnog negativnog ishoda operacije dr Kuhajda mi je po prvi put spomenuo "Kuncova vlakna" koja u nekim slučajevima budu sakrivena ili previše blizu aorte pa nisu presječena te i dalje djelimično šalju signale znojnim žlijezdama. Shvativši da ništa više ne mogu uraditi nije mi preostalo ništa drugo nego da odustanem od cijelog slučaja. Nekoliko godina kasnije tačnije 2022. god vidjevši u medijima da je dr Kuhajda napredovao u službi i postao načelnik grudne hirurgije u Sremskoj Kamenici te u nadi da je unaprijedio svoje znanje i iskustvo obratio sam mu se ponovo sa svojim problemom misleći da će mi ponuditi neko rješenje. Isti me je pozvao na kontrolni pregled u sljedeću subotu kada je bio dežurni ljekar vjerovatno u tom terminu da me sakrije od svojih kolega i ponudio mi još jedno rizično rješenje u vidu lijeka pod nazivom ditropan koji se koristi za liječenje učestalog mokrenja a kao nus pojava se javlja i smanjeno znojenje. Pomenuti lijek ima razne negativne nus pojave poput izazivanja demencije, Alzhaimera, smanjenje kognitivnih sposobnosti i slično u mnogim zemljama uključujući Srbiju i BiH spada u neku kategoriju "zabranjenih" lijekova.
Danas 12 godina nakon dvije operacije patim od obilnog kompenzatornog znojenja ledja, grudi, stomaka i donjih ekstremiteta. Pored toga imam nešto manje znojenje desne ruke, ramena i dlana te desne polovine glave, vrata i lica i zadnjice. Pojačano znojenje pazuha je i dalje prisutno, lijeva strana više od desne te znojenje stopala. Količina ukupnog izlučivanog znoja je neuporedivo veća sada nego prije operacije iako mi nije jasno zašto je veća ako je znoj samo preusmjeren sa određenog područja na drugo. Neki prsti mi trnu kad su ruke u određenom položaju a lijeva ruka koja je suva ima vrlo nisku toleranciju na hladnoću i generalno je hladnija u odnosu na desnu. Kad je zima smrzava se kao da nema cirkulacije krvi. Znojim se kada jedem ljutu hranu. Ubrzo sam razvio i psihičke probleme da li zbog lošeg ishoda operacije ili samog kontraverznog presjecanja simpatetičkog lanca živaca ne znam. Imam manjak energije, češće sam umoran i dosta spavam mada ni to nisam siguran da li je posljedica operacije ili nastalog psihičkog poremećaja. Pijem 4 vrste antidepresiva i anksiolitika. Kosa mi je ubrzano opala da li od stresa ili od same operacije ne znam mada to mi je već unaprijed bilo suđeno a operacija je samo ubrzala proces. Ljeti ispod majice uvjek moram nositi potkošulju mada se često dešava da znoj i tada probije na majicu. Posebno na velikim vrućinama i prilikom fizičkih aktivnosti. Budem sav mokar kao da me neko polio vodom. Donji dio nogu isto. Ako nosim pantalone često od koljena na dole budem mokar. Kada se zagrijem satima se znojim i ne mogu da se ohladim. Kad sam bez majice u toplom okruženju ili prilikom fizičkih aktivnosti kapljice znoja padaju na pod vecinom iz pazušnih jama, sa grudi ili desne strane čela. Na čelu mi se pojavi jasna linija izmedju lijeve suve i desne mokre polovine lica. Takodje se desna strana lica više zacrveni od lijeve kada sam pod stresom, prilikom fizičkih aktivnosti ili kada je hladno. Stopala mi se kližu od znoja kada hodam u papučama a znojenje donjeg dijela ekstremiteta dodatno pogoršava stanje jer se znoj slijeva niz listove na stopala pa mi često i gornji dio čarapa iznad patika bude mokar. Mislim da mi je smanjen kapacitet pluća jer mi je smanjen ton glasa kad uzvikujem. Takođe osjećam bol u gornjem dijelu leđa kada duboko udahnem. Manje više to je to, možda sam neke stvari zaboravio. Život mi se od tada pretvorio u pakao ali antidepresivi pomažu, nekad i zaboravim. Mada ljeti kad su velike vrućine opet često imam psihičke probleme dok ne dođe jesen. Napominjem da ovi lijekovi mogu donekle smanjiti znojenje izazvano stresom i možda čak i znojenje generalno kao u mom slučaju kad ne obraćam toliko pažnju na to. Mada s druge strane mogu uzrokovati i pojačano znojenje kao nus pojavu tako da je i to lutrija kao i operacija samo što se ova druga metoda uvijek mođe prekinuti. Morate shvatiti da sama hiperhidroza i sve ono što dolazi sa njom mogu izazvati mentalne poremećaje, anksioznost i još intenzivnije znojenje.
Ne sumnjam u mnoge pozitivne ishode ove operacije ali samo želim da sve upoznam sa rizicima i podjelim svoju drugu stranu priče. Na žalost tek kasnije kada sam malo detaljnije istraživao i strane forume sam shvatio koliko je ova operacija u stvari rizična i kakve sve komplikacije može donjeti a ne samo "blago" kompenzatorno znojenje kako reklamiraju. Presjecanje samog simpatetičkog lanca živaca mora biti rizično i ne može nikad biti bezazleno. Ja ni danas, 12 godina poslije pogotovo sad kad sam stariji, ne mogu da dođem sebi i stalno se zapitkujem kako sam sebi to dozvolio... Da mi neko siječe nerve koji regulišu razne funkcije organizma pa čak i da sam znao da će operacija biti 100% uspješna što se tiče znojenja. Eto toliko od mene. Nadam se da ću ovim tekstom nekome pomoći.
U zadnje vrijeme vidim da ima sve više negativnih ishoda operacije i komentara na dr Kuhajdu i pomenutu operaciju, puno više nego prije 12 godina kad sam ja podvrgnut. Uskoro se spremam na tužbu protiv Instituta u Sremskoj Kamenici i pomenutog doktora. Ne mogu mu oprostiti za sve ono što sam preživio ali i dalje proživljavam nakon zahvata na koji me on nagovorio i pustiti da tek tako olako prođe nekažnjeno te da i dalje nastavi sa uništavanjem tuđih života a pritom još je napredovao i postao načelnik. Pojavljuje se u emisijama i medijima i promoviše ovu operaciju. U zadnje vrijeme čitam da postoji metoda transplantacije presječenih živaca sa drugih djelova tijela samo košta oko 7000+ eura. Barem neka eventualno dobijenom tužbom dobijem finansiranje tog zahvata. Ako neko želi zbog sličnih problema da se pridruži tužbi, a vidim da ima sve više nezadovoljnih ljudi ili eventualno da razmjeni iskustava ili ima neki upit neka me slobodno kontaktira na mail :
[email protected]
Lp