Stimulacija klomifenom

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
manaus78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 19, 2006 8:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Stimulacija klomifenom

Post od manaus78 »

Da li neko zna, da li je obavezno primiti pregnil posle petodnevne stimulacije klomifenom (od 5-10 dc)? Cula sam da se nekim zenama daje da bi izazvao pucanje folikula, ali meni moja dr nije nista rekla o tome. Prosli mesec smo probali prvi put s ovom stimulacijom i nista se nije desilo :( , sad mi je rekla da ponovimo- jedino sto ona nece biti tu dve nedelje oko Nove godine, znaci, pijem terapiju bez nadzora i imam ciljane odnose. Kakvo je vase misljenje, da li je neka od vas imala slicno iskustvo?
Takodje me zanima da li se nekoj od vas desilo da ovom stimulacijom dodje do visestruke trudnoce (blizanci i sl)?
Puno hvala unapred :)
mersa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 16, 2006 8:13 pm

Post od mersa »

Ne znam da li se obavezno prima pregnil,ali znam da sam ga ja primila.Prvi put sam pila klomifen 3mjeseca(nista se nije desilo),pa sam morala napraviti pauzu(ne sjecam se koliko mjeseci).Nakon nekoliko mjeseci ponovo sam pila klomifen,primila pregnil,doktorica je redovno pratila rast folikula,imala ciljane odnose i u prvom mjesecu ponovnog koristenja zatrudnila.Hocu da kazem da se ne trebas obeshrabriti ako se u prvom mjesecu nije desilo.pozdrav
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am

Post od nabla »

Ne znam koju dozu si primala i kakav ti je odgovor jajnika bio na klomifen ali ja se ne bih usudila uzimati ga bez pracenja. Meni se desilo da sam imala 4 folikula (veliki rizik za viseplodnu trudnocu), primila sam pregnil, ali sve su se pretvorile u ciste, jer sam pregnil kasno primila. Da nisam proveravala sta se UZ desilo muku bih mucila s tim cistama. Moj ti je savet da ciklus ispratis kod nekog drugog doktora posto ce tvoja doca biti na odmoru.

Ostavljam ti link za diskusiju o tome na jednom drugom forumu- da procitas kakva su bila iskustav drugih devojaka.

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=45486

ps. pregnil ne moras obavezno da primas, pogotovo ako nemas problema sa pucanjem folikula ko sto ja imam. No, kod nekih docova je to uobicajena kombinacija jer se tako bolje regulise tajming sexualnih odnosa.
manaus78
Novi član
Novi član

Post od manaus78 »

Nabla, mersa, puno hvala na odgovorima i podrsci :)
Nisam nikad imala problem sa pucanjem folikula, a ni ovo za pregnil nisam znala do skoro. Doktorica mi nije tu, a rekla mi je da slobodno uzimam terapiju kako mi je napisala (5-10 dc 2x1 tableta klomifena). Inace, imam uredne cikluse, hormoni su ok, jedino sto se desi da mi poneki ciklus "preskoci" ovulacija (bavim se stresnim poslom, pa mislim da je mozda od toga). U 2005. i 2006. sam imala po jedan missed, radjena kiretaza :( , a od tad se nista ne desava iako ne koristimo nikakvu zastitu. Od proslog meseca smo poceli sa klomifenom i stvarno se nadam da ce mi uspeti.
Jos jednom, hvala za podrsku
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

I ja u 2005 i 2006 imala dva spontana- ali biohemijske trudnoce- sve samo otislo. Ni kod mene se vec godinu dana nista ne desava i iz istog razloga su mi davali klomifen. Ako ti nije problem za pare, proveri kod nekog privatnika sta se desava negde oko 10-11 dc, cisto da bi bila mirna.
A ja ti drzim fige da uspes :D
manaus78
Novi član
Novi član

Post od manaus78 »

Nabla, hvala za podrsku :D Koliko puta si ti pila klomifen do sad i kako si reagovala?
Evo ja danas pocela drugu turu klomifena, videcemo sta ce biti :-? Malo je problem sto mi se potrefilo da 10-11 dc bude u nedelju-ponedeljak pred Novu godinu, ali potrazicu svakako nekog privatnika, cisto da budem mirna. Inace, na prethodnu stimulaciju (prosli mesec) nisam imala nikakvu burnu reakciju- naprotiv, bio samo jedan folikul, ali je izgledao ok, bar tako dr kaze. Citala sam po forumima da se kod nekih zena od ovog leka razviju ciste umesto folikula, a kod nekih cak i hiperstimulacija :o
Anyway, provericu za svaki slucaj na UZ.
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Ja do sada uzimala 2 puta klomifen po jednu tableticu- prvi put od 3-7 dc a drugi put od 4-8 dc. Prvi put su se izdvijile 4 folikule (koje su otisle u ciste- jajnici su mi bili ko lubenice), a drugi put sam imala 2 folikule (zbog toga smo i pomerili uzimanje klomifena od 4 dc). Prvi put mi je endometrijum bio dobar mada saren (nije svuda jednako bio podebljan), a drugi put je bio oko 7 mm (tanko!). I u oba puta nisam imala plodne sluzi.
U DZ Stari Grad poceli su da pruzaju komercijalne usluge (kao privatni gin. samo nesto jeftiniji)- rade do 21 h i rade subotom i nedeljom. Proveri kako rade oko Nove godine- mozda ti to bude resenje!
manaus78
Novi član
Novi član

Post od manaus78 »

Super info! Da znas da cu da zovem DZ Stari grad, tako mi je najlakse.
Sta se desava sa cistama koje nastanu od klomifena? Mislim, nadam se da se meni nece desiti, ali opet, bolje da budem spremna :-?
Da li te je boleo stomak sa te 4 ciste u prvom pokusaju, tj. jesi primetila sama da nesto nije u redu ili ti je samo dr video na UZ?
Hvala, pozz
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Nisam imala tegoba, proveravala sam na UZ sta se desava pa smo tako otkrili da nisu pukle nego nastavlie da rastu. Doca mi je dao progesteronske tablete (utrogestan) i do pred mecu one su nestale.
Ja sam izgleda fenomen kad su ciste u pitanju jer sam skoro imala jednu od 80 mm a da nisam nista osetila (otkrila ju tek na folikulometriji). Srecom i ona je sama pukla i to sam osetila kao ovulatornu bol. Inace vece ciste umeju da bas bas bole kad puknu.
Razna negativna iskustva s klomifenom ne moraju da se i tebi dese. Dobro je znati sta sve moze da se desi i biti svestan da ni jednu stimulaciju, kaoliko god ona slaba bila, ne treba ostaviti ne ispracenu. To je dobro i iz razloga da doca zna kako reaguejs na terapiju, jer na osnovu toga moze da menja dozu ili da uvodi jos neki hormon po potrebi. Uzimanje stimulacije bez pracenja mislim da je vrlo neozbiljno i neodgovorno.
Ako ne uspes da se organizujes oko Nove godine sasvim je u redu da odes i koji dan kasnije (recimo 3-4 januara).

Hajde, drzim ogromne fige da ti to bude poslednja folikulometrija :D
crna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 09, 2007 4:06 pm

Post od crna »

Ja sam imala stimulacije Klomifenom 9 meseci zaredom. Pregnil nisam primala svaki put jer lekari Pregnil ukljucuju onda i SAMO ONDA kada smatraju da folikul nece dobiti na velici i tezini i obliku do dana pucanja, pa ga oni napumpaju Pregnilom kako bi izazvali sigurnu ovulaciju. Obicno daju Pregnil i kada su folilkuli malo manje deformisani kako bi poprimili izgled zdravog i kvalitetnog folikula. Ono sto je bitno je to DA NISU SVI FOLIKULI PLODNI IAKO PUKNU IAKO IMA OVULACIJE. To sam saznala na klinici gde cu raditi vantelesnu oplodnju.
Puno pozdrava od mene
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

ja kad sve ovo citam sve vise sam u soku
1. stimulacije uzastopne klomifenom su radjene 25 meseci, u medjuvremenu nikada nije uradjen hormonski status, jednom uradjeni hormoni stitne zlezde
2. prilikom pracenja ili nisam imala nijedan folikul ili ih je bilo po 4-5
3. klela sam se u svog dr, a onda sam negde pocela da se pitam, da li sam ja njemu bila ogledno prase i otaljavanje posla
4. Rezultate mm nikada nije trazio, nikada mi nije uradio briseve na klamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu, kao ni kolposkopiju
Sve sam uradila na svoju ruku u KBC Zvezdara

Sreca je da sam ostala trudna, i da imam moje dve radosti, ali sad imam mikrocisticne jajnike (nikada nisu bili) i odgovor mora da si nosila uske pantalone
Od porodjaja do danas sam se ugojila 16 kg, cikluse opet vise nemam nego sto imam,
I stvarno sam sokirana ponasanjem pojedinih lekara posebno sto sam do njega dosla u stanju kad su mi objasnjavali da mi nije nista sto jedno 1000 evra nece resiti samo od sebe
double trouble is my life
Odgovori