Srdačan pozdrav!
Trebam Vašu pomoć/savjet: Radi se o mojoj majci koja je 1963.godište.
Početkom 2006.mami počinju problemi s tjelesom težinom koja raste unatoč trudu za njezinim smanjenem. Doktor opće prakse ju upućuje na analizu hormona štitnjače. Tada, dakle 26.05.2006. nalaz glasi: TSH iznosi 4.83. T3 i T4 u eutireoidnom području. Iz donešenih nalaza vidljivo je da je TSH na gornjoj granici normale, inače pacijentica je eutireoidna. Upućije se na sken Tc, UZV i CP.
Nalaz ultrazvuka:
DR je veličine 4.3x1.3x1.5 cm
LR je veličine 4.2x1.2x1.6 cm
Odjeci iz režnjeva su sličnoh visina amplituda kao normalno tkivo stitnjače uglavnom homogenog rasporeda.
U srednjoj trećini DR opaža se hipoehogeni čvorić promjera 0.5 cm.
UZ nalaz upućuje na štitnjaču uredne veličine i ehostrukture s amlim čvorićem u DR koji ima ultrazvučne karakteristike ciste. ( Učinjena CP iz DR).
25.08.2006.:
Ciljana citološka punkcija:
U razmazu nađeni tireociti, koloid i eritrociti.
Sken Tc: Nehomogenija distribucija aktivnosti u normalno oblikovanoj štitnjači.
Nalaz upućije na koloidnu strumu. Terapija, za sada, nije potrebna, kontrola za 1godinu.
08.2007.
Nalaz hormona štitnjače
TSH 5.21, FT4 12.63, FT3 5.01
03.10.2007:
Lokalno se na zamjećiju promjene u statusu vrata, subjektivno se dobro osjeća.
Klinički: Stitnjača tek palpabilna, oči tireol.uredne, koža ruku uredne topline i vlažnosti, puls miran, ritmičan.
Kontrola za 3-4 mjeseca i tada učiniti novu kontrolu hormonskog statusa, te TPO antitijela.
U zadnjie vrijeme mama osjeća aritmičan rad srca, blagi porast težine iako pazi i vježba, brzo su umara te joj se u zadnja 2mjeseca dogodilo kao preskakanje srca i kašalj to taje 2-3 dana i prođe, spušteni su joj povremeno očni kapci i ima podčnjake. Također uzmima sok od cvekle koji joj regulira usporenu probavu. Tlak joj je uglavnom oko 130/140 sa 80/90. Krvna slika joj je uredna, osim veoma malog povećenja kolesterola u krvi. Da vam još napomenem da nikakve tablete za štitnjaču ne pije.
Što Vi mislite, na koji poremećaj upućiju ovi simptomi i predstavlja li ovo neku strašnu dijagnozu? Dali se TSH za 4mjeseća povećao( ova gore vrijednost od 5.21 je u 8.mjesecu 2007.) i da on pravi navedene probleme?
Narednih dana će mama napraviti novi hormonski status i antitijela, ali bi ja htjela čuti Vaše cijenjeno mišljenje. jer će kod doktora biti tek 29.12.2007. Unaprijed Vam se zahvaljujem.
Dobro je došlo mišljenje forumaša koji imaju više iskustava o ovome..
Problemi sa štitnom žlijezdom
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 04, 2007 11:59 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
nalaz upucuje na verovatnu hipotireozu(smanjen rad stitne zlezde)sto ce nalaz hormoni potvrditi ili iskljuciti.neophodno je pored t3 i T4 uraditi i FT3 i FT4,kao i antitela na stitnu zlezdu i kompletan hormonski status.Trebalo bi da je pogleda i kardiolog,kao i da se uradi kompl.k. slika i biohemija i urin,i na kraju da se da nekakvo misljenje.ovakva raznolikost simptoma moze da bude od problema sa stitnom zl.iskljucivo,ali moze biti znak da je udruzeno vise nezavisnih bolesti...Ni jedna nije neizleciva ili teska,ali treba obratiti paznju! 

Ako vam to nesto znaci, ni ja vam nista preko ovakvog gornjeg misljenja MICEEEE ne bih dodao. Potrebno je da uradite navedeno uz ozbiljan multidisciplinaran pristup!micaaaa napisao:nalaz upucuje na verovatnu hipotireozu(smanjen rad stitne zlezde)sto ce nalaz hormoni potvrditi ili iskljuciti.neophodno je pored t3 i T4 uraditi i FT3 i FT4,kao i antitela na stitnu zlezdu i kompletan hormonski status.Trebalo bi da je pogleda i kardiolog,kao i da se uradi kompl.k. slika i biohemija i urin,i na kraju da se da nekakvo misljenje.ovakva raznolikost simptoma moze da bude od problema sa stitnom zl.iskljucivo,ali moze biti znak da je udruzeno vise nezavisnih bolesti...Ni jedna nije neizleciva ili teska,ali treba obratiti paznju! :D
Obisavsi nekoliko tema po pitanju endokrinologije, shvatio sam da ja tu pored MICEEEE nemam razloga da se uplicem u bilo kakvu pricu, pa se na ovom podforumu vise necu ni pojavljivati.
P.S.
Na osnovu zrelosti i analiticnosti MIC. odgovora, u njenom profilu sam u najmanju ruku ocekivao subsp. endokrinologa? Cestitam!