Problemi

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
spBG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 30, 2007 1:47 am

Problemi

Post od spBG »

Imam 18.5 god i bavim se sportom (trenutno rekreativno) , ali u poslednje vreme mi se javljaju odredjeni problemi pa te aktivnosti smanjujem iz predostroznosti.
Naime pre koju god imao sam problema, recimo kad ustanem padne pritisak pa se zacrni pred ocima i slicno, ponekad je srce znalo da preskoci, ili osecaj kao kad se "puni" i onda odjednom jace ispumpa sto se manifestovalo kao mali udar, ali su mi lekari i posle krvne slike a i ekg-a i na sportskom pregledu rekli da je to kod mene prirodno jer sam naglo izrastao i da treba srce i organizam da se privikne.
a sad od pre 6 meseci odjednom iznenada, krenule su promene, u pocetku me je bolela glava, verovatno usled visokog pritiska, i primecivao sam da kad ustanem da srce krene naglo da mi lupa i cesto nocima se probudim i osecam pulsiranje i kad stavim glavu na jastuk osecam na tom mestu pulsiranje. Takvi simptomi mi se desavaju u poslednje vreme i kada recimo ujutru krenem u skolu pa se penjem uz stepenice i onda mi lupa srce, ili krene kao nesto u grlu da me steze.
a samo da napomenem da pri bavljenju fizickih aktivnostima, da li trcanja, kosarke, plivanja i ne na rekrativnom nivou ove simptome ne osecam uopste, makar trcao sat vremena , nemam nikakvih problema, cak sta vise dobro se osecam.
Mozda je to i dalje "proces privikavanja", jer sam u medjuvremenu jos malo izrastao kad sam pravio pauzu od aktinosti.

U svakom slucaju ako mozete da mi date neke mogucnosti sta bi to moglo da bude , pre nego sto odem kod lekara, kardiologa, sta bude vec trebalo

Izvinjavam se na ovako dugom postu

Unapred zahvalan
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

To sto se ranije desavalo, zove se posturalna hipotenzija. Takodje svi ti problemi sa povremenim "preskakanjem" srca u skladu su sa pubertetom i naglim razvojem. To ne treba narocito da zabrinjava i eto...
sve se saniralo i pomenute tegobe su nestale. Taj deo smo zavrsili.
Ali... sada se javilo zamaranje, palpitacije i stezanje u grlu pri penjanju uz stepenice, uz osecaj pulsacija prilikom lezanja na jastuku. E to vec nije u redu!
Bez obzira na izvinjenje o opsirnosti, opsirnost je bila bez najbitnijih podataka: koliki je pritisak, u miru i naporu, vreme normalizacije, puls, kakva vrsta glavobolje, koliki je secer...da li je u medjuvremenu obavljen neki spec. pregled, sem sportskog lekara i td?/za pocetak/
No, to nam je sto nam je, na osnovu datih podataka rekao bih da je u pitanju hipertenzija, ni malo pozeljna za navedeni uzrast pa je tako i treba shvatiti i ispitati uzrok.
Bez obzira sto su u tom periodu moguce sve varijacije na temu "psihosomatika" /skola, ljubav i sl./, moguce su i razne urodjene mane i oboljenja pa je obavezan pregled interniste i/ili kardiologa a on ce se vec dalje pobrinuti za KKS, Gly, EKG, Tireoidni status, holter-EKG ili holter-TA, EHO srca....
Ukratko, nije isto kada ovakve probleme ima neko u 68 i neko u 18, jer onaj od 68 ima razloga da ih ima a onaj od 18 bas i ne bi trebalo!
Suma-sumarum: Pod hitno kod lekara!
spBG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 30, 2007 1:47 am

Post od spBG »

glavobolje su bile manifestovane kao kad je visok pritisak(u pocetku su bili ostri bolovi a posle blazi), a i osecaj u ocima isto kao kad je visok pritisak, to sam osecao jer mi se odjednom iz ono stanja "niskog pritiska" sve obrnulo..
I simptomi se javljaju nekad da, nekad ne,obicno iz perioda kada se krecem onda ne osecam nikakve tegobe, a kad se sedim kuci za kompom i slicno onda da.
recimo ujutru osecam te simptome i osecam se neispavano a predvece odem na kosarku i za par minuta se sve stabilizuje i dobro se osecam, ni na ta intezivna trcanja ne osecam nikakve tegobe , cak poboljasanja i posle se toga se do kraja dana dobro osecam.
nisam isao na spec. pregled jos, nameravam da odem ovih dana

moguce da su uzroci kako rekoste psihosomatske prirode (jer se otrpilike povezuje sa nekim dogadjajima), jer u poslednje vreme sve vise stresova i u porodici i u skoli ali ne treba sve pripisivati nervima nego otici kod lekara i videti sta je u pitanju
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Bas tako!
Odgovori