Međutim, nijedan stomatolog nije otkrio zašto se dešava paradontoza i zašto se javlja erozija (erozija je doslovno habanje zubne gleđi i zuba duzž ivice desnih. Svako ima svoje neke pretpostavke od pogrešnog horizotnalnog četkanja (što kod mene nije slučaj) ili pretvrdih četkica. Nekad se oštećenja gleđi javljaju i kod bulimije i to od želučane kiseline.
U svakom slučaju, u svetu se već odavno koriste egzotični amterijali za cementiranje tih erozija koji imaju takva svojstva da se meso desnih ponovo lepi na zub ( što nije slučaj sa običnim plombama). Jedan od tih materijala se dobija od fino samlevenih korala, a ko je čitao jedan broj srpskog izdanja National geographica, mogao je da otkrije da se zub narvala (morski sisar koji živi u severnim morima) već uvelike koristi u stomatoologiji.
Taj narvalov rog je verovatno nešto najbolje za protetiku, a mene interesuje kako ja da dođem do 30 cm parčeta toga.

Ja sam umetnik i želim da direktno učestvujem u rekonstrukciji mojih zuba. Vide sam svašta smešno šta ljudi protetičari prave pa nebih da mi u usta stavljaju koješta. Imam fotografije kad sam bio dete i sećam se svojih zuba.
Tako da i meni treba dobar protetičar koji bi bio i otvoren za takvu saranju. Znači, kombinacija narvalovog roga, i korala. Jedino još treba lak koji će simulirati gleđ i imati istu čvrstinu, a to bi mogao da potražim kod AUDI ja. Oni imaju lak na kolima koji ne može da se ogrebe.

Jeste li vi čuli za neki egzotičan materijal u protetici a da nije amalgam sa živom.

Ako nemate uključite malo i maštu.