Egzotični materijali u protetici

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
neu3no
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 11:18 am

Egzotični materijali u protetici

Post od neu3no »

Poštovanje. Ja sa svojih 34 godine sam gotovo istrošio svoje zube i vreme je za nove. :lol: Imao sam prejak (spušten) ugriz i škripim zubima noću, a uništio sam i gleđ jer sam ko klinac lomio bademe i otvarao flaše piva, i jeo ogromne količine voća a da posle toga nisam prao zube ( voćna kiselina je opasna za gleđ, orbit nije postojao tada).

Međutim, nijedan stomatolog nije otkrio zašto se dešava paradontoza i zašto se javlja erozija (erozija je doslovno habanje zubne gleđi i zuba duzž ivice desnih. Svako ima svoje neke pretpostavke od pogrešnog horizotnalnog četkanja (što kod mene nije slučaj) ili pretvrdih četkica. Nekad se oštećenja gleđi javljaju i kod bulimije i to od želučane kiseline.

U svakom slučaju, u svetu se već odavno koriste egzotični amterijali za cementiranje tih erozija koji imaju takva svojstva da se meso desnih ponovo lepi na zub ( što nije slučaj sa običnim plombama). Jedan od tih materijala se dobija od fino samlevenih korala, a ko je čitao jedan broj srpskog izdanja National geographica, mogao je da otkrije da se zub narvala (morski sisar koji živi u severnim morima) već uvelike koristi u stomatoologiji.

Taj narvalov rog je verovatno nešto najbolje za protetiku, a mene interesuje kako ja da dođem do 30 cm parčeta toga. :) Neka istraživanja su pokazala da može doći čak i do prokrvljenosti zuba tj da veštački zub oživi kao da je pravi.

Ja sam umetnik i želim da direktno učestvujem u rekonstrukciji mojih zuba. Vide sam svašta smešno šta ljudi protetičari prave pa nebih da mi u usta stavljaju koješta. Imam fotografije kad sam bio dete i sećam se svojih zuba.

Tako da i meni treba dobar protetičar koji bi bio i otvoren za takvu saranju. Znači, kombinacija narvalovog roga, i korala. Jedino još treba lak koji će simulirati gleđ i imati istu čvrstinu, a to bi mogao da potražim kod AUDI ja. Oni imaju lak na kolima koji ne može da se ogrebe. :D

Jeste li vi čuli za neki egzotičan materijal u protetici a da nije amalgam sa živom. :D

Ako nemate uključite malo i maštu.
neu3no
Stalni član
Stalni  član

Post od neu3no »

orthos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 16, 2007 11:13 am

Post od orthos »

Šta fali veštačkim materijalima? Nekažem da sve treba da je od njih, ali za zube su o.k.
neu3no
Stalni član
Stalni  član

Post od neu3no »

:o Nisi pročitao sve il...i?

Desni ne naležu na veštački materijal. Desni se povlače zbor erozije. Erozija se cementiral belom plombom. Desni više ne naležu na belu plombu već se povlače dalje. Iznad plombe, zub i dalje erodira, desni se povlače i tako do korena. A onda ćao zub.

Ja bih pokušao ovde zainteresovati entuzijaste protetičare i stomatologe za ovu temu. Hvala vam na vašem interesovanju. Ipak, ja znam o čemu pričam i tačno znam šta želim. :wink:

http://adr.iadrjournals.org/cgi/reprint/2/1/164.pdf PDF

Ovde su malo preterali sa istraživanjem.
http://www.sciencedirect.com/science?_o ... e6e2300a6d

http://dentistry.umc.edu/departments/bi ... rview.html
Milka R
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2007 2:38 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Milka R »

Dragi neu3no,bojimse da ce vas neko od tehnicara proglasiti ludim ako im ovo predlozite.Ovde su jos i implantati cudo Bozije a ne ovakvi prirodni materijali.Na nasu zalost... :oops:
orthos
Novi član
Novi član

Post od orthos »

neu3no, napravio sam neku rešeršu u zadnjih dana i mogu da ti kažem da su pripodni materijali za rekonstrukciju zuba je još na početku razvoja, još uvek se istražuju i nema ih na tržištu. Ali kad već želiš pripodne stvari, mogu da ti preporučim kompozitni materijal za rekonstrukciju zuba koji jeste od veštačkih materijala ali ima prirodan "look". To je kompozit japanske firme GC, ima ga i kod nas.

http://gradia.gceurope.com
neu3no
Stalni član
Stalni  član

Post od neu3no »

Hej čuo sam za to. Da li se zove Fidži ili Fudži ili tako nešto? I ima ga moja zubarka. Međutim jedino što mi je drugarica rekla, da taj je kompozitni materijal roze boje. Ima odlična svojstva i idealan je za velike plombe na kutnjacima recimo, ali zbog roze boje nije pogodan za prednje zube.

Ako je to to?

Interesuje me još nešto što nisam stigao da pitam moju zubarku. Da li je moguće uraditi mrtav zub, koji je požuteo, tako što će se skinuti tanak sloj sa cele prednje površine zuba i postavi bela plomba, umesto da se stavlja krunica tj nadgradnja?
orthos
Novi član
Novi član

Post od orthos »

GC Fuji ti je glasjonomerni cement on je krt i lako se lomi, preporučuje se za cementiranje krunica ili za podloge ispod plombe, a kao plomba se koristi tamo gde ne deluju žvačne sile (na bočnim stranama zuba). On je lepljiv i ima tu namenu. GC Gradia je pravi kompozit i on se koristi uglavnom za restoraciju zuba. Pogledaj sajt.

Za mrtav zub može to da se uradi, ali nek tvoja zubarka pokuša prvo da ga izbeli.
Odgovori