Ulcerozni kolitis - ishrana posle anastome
-
MajkaBranka22
- Novi član

- Pridružio se: Ned Maj 18, 2025 1:19 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Ulcerozni kolitis - ishrana posle anastome
Dragi svi, moj problem je sto krvarim vec godinu dana posle posle operacije debelog creva(april 2024). Nakon operacije radila sam dve kolonoskopije na kojima su mi rekli da su razlog krvarenja mali dzepovi(koloni) po cmdebelom crevu koji se iritiraju hranom. Moja prepisana terapija je Normix 200 sest meseci. Nemam bolove niti dijareju, imam samo krvarenja. Moje pitanje je sta obavezno izbaciti iz ishrane, a sta obavezno ukljuciti/konzumirati svakodnevno? Hvala vam unapred na svakom korisnom savetu!
Re: Ulcerozni kolitis - ishrana posle anastome
Ako je u pitanju ulcerozni kolitis nakon operacije sa anastomozom, a krvarenje traje godinu dana, najvažnije je da ostanete u redovnom kontaktu sa gastroenterologom i hirurgom. Samo ishrana često nije dovoljna da reši problem, posebno ako postoji upala u području anastomoze, divertikuli ("džepovi") ili drugi uzroci krvarenja.
Što se tiče ishrane, ne postoji univerzalna dijeta koja odgovara svima, ali mnogi pacijenti primete poboljšanje kada:
Ograniče ili izbegavaju:
ljutu i veoma začinjenu hranu
alkohol
gazirana pića
velike količine kafe
prženu i veoma masnu hranu
orašaste plodove, kokice i semenke ako primete da pogoršavaju simptome
sirovo povrće sa mnogo vlakana (kupus, kelj, paprika) ukoliko izaziva iritaciju
Češće uključuju:
kuvani pirinač
krompir
ovsene pahuljice
banane
kuvanu šargarepu
tikvice
nemasno meso (piletina, ćuretina)
ribu
jaja
dovoljno tečnosti
Praktičan savet: vodite dnevnik ishrane 2–4 nedelje. Zapišite šta ste jeli i da li je krvarenje bilo izraženije narednih 24–48 sati. Često se tako otkriju individualni okidači koje opšte preporuke ne mogu da predvide.
Međutim, jedna stvar mi privlači pažnju: ako zaista imate samo krvarenje bez bolova, proliva i drugih tegoba, a dve kolonoskopije su pokazale da su uzrok "džepovi" u crevu, bilo bi korisno da vam lekar precizno objasni da li se radi o divertikulima, promenama oko anastomoze ili nečemu drugom, jer se preporuke za ishranu mogu razlikovati.
Što se tiče ishrane, ne postoji univerzalna dijeta koja odgovara svima, ali mnogi pacijenti primete poboljšanje kada:
Ograniče ili izbegavaju:
ljutu i veoma začinjenu hranu
alkohol
gazirana pića
velike količine kafe
prženu i veoma masnu hranu
orašaste plodove, kokice i semenke ako primete da pogoršavaju simptome
sirovo povrće sa mnogo vlakana (kupus, kelj, paprika) ukoliko izaziva iritaciju
Češće uključuju:
kuvani pirinač
krompir
ovsene pahuljice
banane
kuvanu šargarepu
tikvice
nemasno meso (piletina, ćuretina)
ribu
jaja
dovoljno tečnosti
Praktičan savet: vodite dnevnik ishrane 2–4 nedelje. Zapišite šta ste jeli i da li je krvarenje bilo izraženije narednih 24–48 sati. Često se tako otkriju individualni okidači koje opšte preporuke ne mogu da predvide.
Međutim, jedna stvar mi privlači pažnju: ako zaista imate samo krvarenje bez bolova, proliva i drugih tegoba, a dve kolonoskopije su pokazale da su uzrok "džepovi" u crevu, bilo bi korisno da vam lekar precizno objasni da li se radi o divertikulima, promenama oko anastomoze ili nečemu drugom, jer se preporuke za ishranu mogu razlikovati.