EHINOKOKUS

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
ivan22
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 26, 2007 7:25 pm

EHINOKOKUS

Post od ivan22 »

Molio bih sve koji znaju koliko ljudi godišnje oboli u Srbiji od EHINOKOKA i dali se umire od te bolesti?
I dali se EHINOKOK može dobiti od mesa?
Hvala
walker
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 4:21 pm

Post od walker »

Znam da se godisnji broj obolelih ljudi vrti uvek oko 30 osoba, tako da su relativno male sanse da imas Ehinokoke, sem ako si jeo nepregledano meso ( domace, kupljeno na tezgi ili losoj mesari ) mada je zaista retka pojava da se u mesarama nadje zarazeno meso, ipak nije iskljuceno, pa stoga uvek treba biti na oprezu. Slabo znam o ehinokokama, ali mislim da one nisu smrtonosne, za razliku od mnogih drugih parazita.

...u srbiji 2006. godine Ehinokoke su nadjene u oko 600 goved, 50.000 svinja, 10 teladi, 1500 prasadi, 100 ovaca i 50 janjadi.

Ja se licno cuvam svinjskog mesa, ako jedem, onda ga licno przim. Paraziti se unistavaju na temperaturi iznad 80 celzijusa, tacnije kada meso izgubi ruzicastu nijansu. Unistavaju se i zamrzavanjem na -40 stepeni. To bi trebala svaka mesara da praktikuje. Ako ne budes imao temperaturu u naredna dva dana mozes da se opustis. Ako se pojavi visoka temperatura, bolovi u stomaku, proliv ili povracanje, obavezno se obratiti lekaru i dati krv u labaratoriju.

poz!
ivan22
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 26, 2007 7:25 pm

Post od ivan22 »

A dali se EHINOKOKUS dobija od psece dlake ako imas kucnog psa ili ga imaju samo lutalice?
walker
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 4:21 pm

Post od walker »

Dobija se od pseceg izmeta. Ako se valjao po izmetu, moze i od dlake :)
Naravno manja je sansa kod kucnog psa...
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Moze se dobiti od svakog psa i macke, kao i od drugih domacih zivotinja, i da - moze se umreti od ehinokokusa, ako se ne leci.
Dr JDj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 11, 2013 7:31 pm

Re: EHINOKOKUS

Post od Dr JDj »

Ehinokok je ozbiljna bolesti i sve veci broj ljudi oboleva, posebno dece. Moze se dobiti kada se pojede iznutrica nekog sisara (jetra najcesce) puna parazita (vide se kao neocekivane izbocine na jetri ili drugim izutricama). Termicka obrada mora da bude bas duga i forsirana i da komadi budu tanki pa da se unisti. Kad vidite takve izutrice bacite odmah. Ne jesti.
Cesce se dobije kada neko ko radi sa mesom mazi psa pa jajasca koja se nalaze na njusci psa (koji je njuskao sebe pre toga ili se valjao po nekom izmetu) prenese na meso. A najcesce se desava kada se ne opere dobro zelena salata (mora list po list pod mlazom vode) ili drugo povrce, koje su njuskali psi ili izbacivali izmet na to povrce.

Operacija je lek. Posle redovne kontrole na svakih 6 meseci do godinu dana narednoh nekoliko godina. Ehinokok ne napada misice (kao tihinela), ali zato napada mozak (kao i trihinela), kost, ocnu duplju i sve pune mekane organe (parenhimatozne organe) - prvo jetru, pa pluca, pa onda sve ostale (bubreg,..)

dr JDj
filipstosic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 27, 2025 6:23 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Re: EHINOKOKUS

Post od filipstosic »

Pozdrav svima. Potrebna mi je konsultacija sa nekim ko zna postoperativni tok EHINOKOKA. Naime operisao sam cistu na jetri pre 7 meseci. I dalje me žulja ispod rebra a na kontrolnom ultra zvuku posle mesec dana je bila cista (na mestu gde je bila ehinokok cista) sa nekom masom/tečnost il slično koliko sam shvatio.(Veličine kao ehinokok cista koja je bila) Moj hirurg je rekao da je to ok da se ne brinem itd. (Nije mi pojasnio ništa) Sad sam posle 7 meseci opet uradio UZ i opet je isto. Pa bih ja voleo da ZNAM da li to tako treba. Da li nema neka komplilacija sa jetrom i slično. Mnogo bi mi značio neki odgovor. Mogu da okačim UZ i CT ove ako je neko voljan da pogleda
Odgovori