Protokol za Prag

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
ilda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 29, 2007 7:30 pm

Protokol za Prag

Post od ilda »

Dragi moji,posle duzeg vremena smo resili da krenemo da resavamo nas problem steriliteta.Posto se spermogram mog muza nikako nije popravio vec vise od 2,5 godine resili smo da idmo na inseminaciju.Od mogucih opcija odabrali smo Prag.Kontaktirali smo ih,i oni su obecali da ce nam se javiti posle nove godine da bi nam zakazali sastanak.
E sad,vec vise od 3 godine ja nisam uradila nikakav nalaz ,analizu ili test a znam da to moram poneti za Prag.Moji pregledi i analize koje sam radila pre tri godine su svi bili dobri i lekari nisu imali razloga da me kontrolisu posto je problem bio los spermogram.Mene sad interesuje sta ja moram imati za poneti od tih nalaza kada podjem za Prag.Nebih voljela da ih moram vaditi na vrat na nos.
Hvala vam unapred
mised
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Nov 29, 2007 12:38 am

odgovor.......

Post od mised »

Da razjasnimo neke stvari,mi se lecimo od bracnog steriliteta vec 3 godine,pa ce vam mozda od pomoci biti neke informacije.
Indikacije za inseminaciju su u slucaju kad se ispitaju oba partnera pa se ustanovi da su analize uredu,a ne dolazi do oplodnje prirodnim putem.
Mi smo pre 3 godine zatrudneli prirodnim putem/nazalost mised u 7.nedelji trudnoce/,pa nismo mogli 3 godine prirodno da zatrudnimo.Onda su nam dali spisak analiza da vide sta nije u redu.Trazili su spermogram,hormone,sve moguce briseve,transvaginalnu laparoskopiju u opstoj anesteziji/da provere da li su jajovodi prohodni i da vide unutrasnjost zenskih reproduktivnih organa/,postkoitalni test/posle odnosa pola sata gledaju pod mikroskopom da li ostaju zivi spermatozoidi u organizmu zene/,folikulometrija.........................znaci da bi se nekom uradila inseminacija,mora da se urade mnoge analize......
Npr.ako se pri laparoskopiji ustanovi da zena ima zapusene jajovode,onda nema smisla raditi inseminaciju,jer ne moze da uspe/trosenje vremena i novca/.........ili npr.ako se ustanovi da pri postkoitalnom testu nema zivih spermatozoida,onda mora inseminacija............
Sto se tice Srbije,imate dobrih strucnjaka koji rade inseminacije,to nije nista komplikovano..............ubace se precisceni spermatozoidi sa spricem na kom je kateter u matericu.Bitno je jedino da je podloga za preciscavanje spermatozoida kvalitetna.Ako ste resili Prag-srecno,ali puno je jednostavnije ako to radis u svom gradu,pa te ginekolog moze pratiti od pocetka do kraja.
Mada,ako je los spermogram i analize stare 3 godine,to nije dovoljno da se uradi inseminacija.POZDRAV
Odgovori