za dr Pedju

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

za dr Pedju

Post od dannina »

Imam 25 godina,student,pusac.Nisam alergicna na penicilin.Nemam u porodici znacajnijih ginekoloskih oboljenja.Bez trudnoca i pobacaja(spontanih i namernih).Prva menstruacija sa 12 god,poslednja 3.12.2007.
Operisana mi je endometrioza levog janika decembra 2004.god laparoskopski,zatim sa bila na Zoladex-u 6 meseci i od jula 2005.pijem Jenine 21 dan,pa pauza 7 dana ,pa opet.Na kontrolonom UZ mi je receno posle operacije da mi je ostalo"zariste" na janiku i da ce mi Jenine pomoci,dok ne resim da zatrudnim,jer ce mi smanjiti obilnost menstruacije i sve ostalo u vezi sa tim.Poslednji pregled kod ginekologa sam imala u avgustu ove godine. Radila sam pregled krvi i urina Papa, cervikalni bris i UZ (uterus RVF,duzina 70mm, anteropsteriorni promer 38mm, transverzalni promer 44mm , endometrijum 5,3mm.Ovarijumi levi 33x14mm, desni 30x 14mm) tad sam bila nedelju dana pred menstruaciju.Ostali nalazi su bili u redu.
Seksualno sam aktivna i koristim redovno kondom .
Sad me interesuje,planiram da u narednom periodu ostanem u drugom stanju,sto znaci da treba da prekinem sa uzimanjem Jenine-a.U principu me interesuje na osnovu vaseg iskustva sta mogu da ocekujem?Da li ce se meni vratiti ciklus relativno brzo na normalu i sta moze biti sa ovim mojim"zaostalim"zaristem?Ja i sad ponekad imam bolove u predelu levog jajnika,pa ne znam da li ce sad poceti cista ponovo da raste kad ukinem Jenine?
Pozdrav
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

:)
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Dannina

terapija Zoladexom sigurno je uslovila povlačenje eventualnih žarišta endometrioze koja nisu mogla biti uočena na laparaskopiji.
Sumnja da je na jajniku ostalo žarište je samo nepotvrđena predpostavka. Ja smatram da nisu ostala žarišta.

Terapija sa tbl. Janine mogla je kad je već sprovedena da bude bez prekida, a ne sa pauzama od 7 dana.
Bolovi koje imate pre svega mogu biti posledica upale a ne endometrioze.

Nakon prekida uzimanja tableta uz "redovne" seksualne odnose pre svega možete i trebate očekivati trudnoću.

Pozdrav i srećno DrPeđaDj
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Hvala puno,dr Pedja
Pozdrav :)
nouselle
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 29, 2007 6:20 pm

Post od nouselle »

Upomoc!

Savetovana mi je laparaskopija sa ovarijalnom dijatermijom!

Ali...
Prva menstruacija mi je bila u 14. god. i od tad imama neredovne menstruacije. Nekada su pauze bile i po godinu dana, a nekada sam imala i po 2-3 zaredom. Konstatovan sindrom policisticnih jajnika.
Lecena sam raznoraznim antibeby pilulama (Cikloprogenova, Dian35...) gde sam dobijala ciklus samo dok imam terapiju, a kad prestanem ona izostane. Pokusali smo i sa Klomifenom i nista. Nikad nisam ostala u drugom stanju.

U avgustu mi je odradjena vantelesna sa ubacenim blastocistama, gde se jedna primila, ali sam u 10 nedelji 5 dan izgubila bebu iz ne znam kog razloga. Srce je prestalo da radi.
Doktor mi savetuje laparaskopija sa ovarijalnom dijatermijom!
Sta da radim? Koje su sve metode laparaskopije koje bi mogle da pomognu? (kad me vec "buse" da mi odrade nesto sto mi moze pomoci)
Pominju se nekoliko metoda, cak sam procitala da nesto zauvek moze da otkloni moj problem (hirurški uklanjanjem režnja jajnika tzv. klinasta resekcija ili uspešnije tzv. punkcijom (bockanjem) jajnika tokom laparaskopije) Da li je to stvarno tako?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Dear nouselle,
Vase pitanje je nepotpuno....niste napisali ni koliko imate godina ? Vas partner ? nalaza spermograma ? nalaza hormonalnog profila TSH, FSH, PROLAKTIN, koje je neophodno uraditi kod svake pacijentkinje koja ima neredovne cikluse, ako je radjen. Niste napisali nalaz HSG, a sigurno je radjen, da se vidi prohodnost jajovoda. Koliko vremena pokusavate da ostanete u drugom stanju ?

Niste napisali sa kojom dozom klomida, jer radjena stimulacija ? niti koliko mjeseci ? ali vidim da su Vam odmah uradili IVF sa blastocistama ?
sto je preskakanje indukcije ovulacije sa inseminacijom, kao jeftinije, bezbednije ali isto tako i uspjesne metode kod lijecenja infertiliteta.

Dijaterimija ovarija kao i klinasta resekcija jesu metode koje su napustene, i ja se ne mogu sjetiti kad sam cula da je neko od kolega sa kojim saradjujem koji su reproduktivni endokrinolozi i IVF specijalisti, radio iste.

Problem sa dijatermijom jeste sto se unisti ne samo zadebljala ovojnica jajnika nego i folikuli koji se nalaze ispod nje, i osteti trajno vasa ovarijalna rezerva. Isti slucaj jeste resekcija kojom se osim kapsule odstranjuje i zdrava srz jajnika u kojoj se nalazi Vas fertilitet !

Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga koleginice ObGYn moram da Vam protivrečim Skarifikacija jajnika je i te kako u upotrebi kao poslednja linija odbrane. Kada sve druge metode ne uspeju dijatermija- tj. skarifikacija jajnika kao invazivna metoda pružaju poslednju mogućnost. Samo onaj ko je stimulisao mikrocistične jajnike zna koliko to može i najčešće ide problematično.
I IVM tj. in vitro maturacija je razvijena metoda- pokušaj upravo zbog ovog problema, počelo se pisalo u štampi, a onda ućutalo jer su iskustva i rezultati tek na eksperimentalnom nivou!
Naravno da u rukama neiskusnog operatora može da se smanji ovarijalna rezerva, a zar hiperstimulacijom takvih jajnika čak i kod iskusnih lekara takođe ne troši bezbroj jajnih ćelija a često rizikuje i sam život?

Pozdrav DrPeđaDj
ruca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 15, 2007 10:43 am

Post od ruca »

KAD vec pricate o endometriozi, ja sam operisana u maju 2007 primila 4 diferelina posle toga, poslednji primila 01. oktobra, jos nisam dobila menstruaciju da li je to uobicajeno, posle koliko vremena se uspostavlja redovan ciklus ruca
ruca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 15, 2007 10:43 am

Post od ruca »

da li je moguce da mi niko od vas nece dati savet ako znate javite se
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

U principu,ne uspostavlja se ciklus kod svih odmah,nekad to potraje,ali ako se bas cimas,mozes otici na UZ,pa da vidis sta se desava sa tvojim jajnicima
Pozdrav
nouselle
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 29, 2007 6:20 pm

Post od nouselle »

Ja imam 31 godinu tj u martu 2009. punim 32. Moj suprug vec ima 32. Kod njega je sve ok. ( Analiza pred vantelesnu 22.06.07. apstinencija 3dana; interval izmedju ejakulacije i pocetka analize 90`; izgled - normalan; Likvefakcija - normalna; Volumen - 3.2ml; pH7.8; Aglutinacije - ne; Koncentracija 10 6spermat./ml - 38; pokretljivost brza, linearna 16x10 6ml ili 42.11%; spora linearna 1x10 6ml ili 2.63%; na mestu 0x10 6ml ili 0%; nepokretni 21x10 6ml ili 55,26% ).
Ja sam radila sve hormone, ali trenutno nemam kod sebe analize. Receno mi je da je sve bilo u redu, sem prolaktina (na gornjoj granici), pa sam lecena Bromokriptin 2.5mg 1/4 tablete uvece. Jajovodi su mi prohodni.
Zajedno smo 13god, a pokusavamo 10god. Ja sam sebi dala malo veci rok jer je moja baka po ocu imala neredovne menstruacje (prvog sina rodila je posle 5 god braka, a drugog posle 9god.).
Klomid sam pila nekih 6-8meseci, po 1/2 tablete dnevno. Jesam dobijala kao sat, ali nisam ostala trudna, pa smo krenuli na vantelesnu. Doktor mi nije savetovao insemenaciju ( gubljenje vremena - tako mi je receno).
Ja sad jesam ostala u drugom stanju, ali to je trajalo samo 11 nedelja i 5 dana, kada je plod uginuo, a da ne znam sto.
Ali sad ova aparaskopija sa ovarijalnom dijatermijom... i plasim se i ne znam sta cu. Ucinila bih sve da dobijemo dete, ali postoji i strah da ne pogresim i svedem svoje male sanse za zacece jos na manje. Pozz

Ima li neo neki savet, iskustvo, bilo sta
Odgovori