Potrebno tumacenje nalaza - HPV i kondilomi

Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ciefp
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 09, 2011 7:10 pm

Potrebno tumacenje nalaza - HPV i kondilomi

Post od ciefp »

Pre svega, pozdravljam sve na forumu .
Posto je supruga duze vreme imala sluzav iscedak kao i pojacano krvarenje otisli smo kod ginekologa na pregled. Istog dana odradjena joj je kiretaza i konstatovano je da ima kondilome kao i da oboje imamo hpv virus. Uradjen joj je papa test a ja sam radio tesove na mycoplasma,ureaplasma,chalamydia,herpes simplex tip2 i tipizaciju hpv ( DNA PCR metodom ).
Supruga je dobila da pije Amracin tablete 5 dana, a nakon toga Aciklovir tablete 2x800mg dve nedelje, kao i mazanje Papiloma kremom mesec dana i uzimanje preparata za povecanje imuniteta (Ecomer tablete) sest meseci. Kod nje pod prstima se oecaju kao male bobuljice na ulazu u vaginu i sa unutrasnje strane malih usana a kod mene se ne vidi nista iako je i meni je receno da se mazem sa Papiloma kremom kao i da pijem i Aciklovir tablete 2x800mg.
Dijagnoza koju je dobila zena :

Prvi nalaz:
Hyperlasia endometrii simplex icipiens

Drugi nalaz :
UZ nalaz: uterus u AVF normalne velicine ,nehomogene strukture praznog kavuma, hiperplasticnog endometrijuma promera 13,5mm.
Jajnici obostrano b.o. na levom fol cista promera 17mm

Treci nalaz radjen nakon nedelju dana:
U spekulima : porcija epitelizirana , obilno krvari ex utero. Uzeti VS i PA bris. Na ulazu u vaginu i unutrasnja strani malih usana prisutni kondilomi.
UZ nalaz: uterus AVF normalnog izgleda i velicine ,praznog kavuma , tankog endometrijuma .
Jajnici obostrano b.o. U cerviksu prisutna retenciona cista cerv zlezda .

Rezultat: Papa test II sa inflamacijom
Klinicka dijagnoza : Metrorargia disfunkcionalis
karcinom :negativan (I, II)
Stepen cistoce vaginalnog sekreta IIIc + IIId

Kod mene su svi testovi negativni
mycoplasma,ureaplasma,chalamydia,herpes simplex tip2
HPV tipizacija HPV visokorizicni negativ , HPV niskorizicni negativ
Niskorizicni : 6,11,42,43,44/55
Visoko rizicni : 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68
Neklasifikovani : 2a,3,7,13,26,27,28,29,30,34,40,53,54,,57,61,67,70,72,73,74,81,82,83,84,87,89,90,91.
Negativan rezultat iskljucuje prisustvo sledecih genotipova: da ne nabrajam ima ih 46 tipova
Manifestni karcinom sa visokim stepenom izmena HPV genoma moze dati lazno negativan rezultat

Ginekolog mi je rekla da idem kod urologa na kontrolu ali nije navela sta konkretno da testiram.

Da li moze neko da nam objasni sta sve ovi nalazi znace i sta je potrebno da ja uradim, koje testove? Hvala.
darkooni
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 05, 2008 11:09 pm

Re: Potrebno tumacenje nalaza - HPV i kondilomi

Post od darkooni »

Malo je neobicno da kod vas bude negativno na HPV. Ako su vam vadili krv i tako trazili HPV onda to nije dobro kao ni sam bris glansa. Kod muskarca kao i kod zene mora da se zagrebe povrsina da se uzme malo tzv bioptickog materijala prosto receno stavi neka cevrcica u uretru muskarca ( kao i sa same lezije ako je vidljiva) i zagrebe a to `malo` vise boli. Buni me vasa izjava `tipizaciju hpv ( DNA PCR metodom )` to se drugacije zove: in city hibridizacija ( ima razlike)
Verovatno cete raditi upostene bakt. analize.
Zna se koliko je HPV opasak za zene i morace stalno to da kontolise-redovan ginekoloski pregled.
Za muskarce se kaze da nije toliko HPV opasan ali to bas i nije tako.
Novija studija iz 2006 god pokazuje povecan rizik za karcinom pluca, ako ste pusac.
Naime ako ste pusac imate `standardan` rizik za karcinom pluca ali ako u sebi imate i HPV (a verovatno ga imate jer i vasa supruga ima) rizik se povecava pride za jos nekih 15%- a to zaista nije malo.
ciefp
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 09, 2011 7:10 pm

Re: Potrebno tumacenje nalaza - HPV i kondilomi

Post od ciefp »

Nisu mi vadili krv, radio sam dva brisa koja su uzimali sa mokracnog kanala neznam kako se to strucno kaze. Od jednog brisa su radili testove na mycoplasma,ureaplasma,chalamydia,herpes simplex tip2 . Drugi bris kako su meni rekli je isao za HPV tipizaciju DNA PCR metodom kazu najpouzdanija metoda. Bris se salje valjda u Madjarsku barem tako su rekli i cekao sam rezultate dve nedelje .
Bio sam i kod urologa nije mi radio nikakve dodatne testove samo me je pregledao i pogledao nalaze iz laboratorije.
Ja sam mu rekao da sam primetio nesto sto bi moglo biti kondilom koji mi se pojavio na ulazu u anus.
Pregledali su me i urolog i hirurg i ustanovili da se radi o kondilomu imam jedan komad i da je to najbolje da se hirurski ukloni . Sve preglede sam odradio u privatnoj bolnici . Uklanjanje nije jeftino i sta sada raditi dali da trazim uput na drzavno i da mi tamo onda prepisu terapiju ili ipak ici na privatno i skinuti to hirurski . Dali je to moguce odraditi sa nekom kremom ? Konkretno sada nekih mesec dana koristim papiloma kremu i tek sada se primeti neka promena . Na pocetku je izgledao kao zrno pirinca malo siljast sada kao da je onaj siljak otpao i manji je sada . Citao sam za aldara kremu ali se nemoze kupiti kod nas i cena joj je isto koliko i skidanje hirurskim putem oko 100 evra.
Zbog posla idem na sanitarne preglede i svake 4 godine radimo snimanje pluca. Trebao bih ponovo ove godine , zadnji snimak je bio u redu i nisam pusac .
Odgovori